2025-10-20 - 2026-02-28 ( 175 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αποκατάσταση και Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (εκπόνηση-έλεγχος μελετών, οργάνωση-διαχείριση εργοταξίου», διάρκειας 175 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί και θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας zoom). Το πρόγραμμα παρέχει 12 ECTS.
Το Πρόγραμμα αποτελεί μεταπτυχιακή κατάρτιση των μηχανικών, κυρίως των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών στον τομέα της αποκατάστασης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων και συνόλων. Προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση, συμπληρωματική των βασικών σπουδών, τόσο στη θεωρία όσο κυρίως στη πράξη, για την εκπόνηση μελετών και επίβλεψη έργων που αφορούν στην αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων και συνόλων καθώς και σε ζητήματα προδιαγραφών, νομοθεσίας και οργάνωσης εργοταξίου. Βασική ιδιαιτερότητα του Προγράμματος είναι η διεπιστημονική εμβάθυνση σε ζητήματα που αφορούν στις ιδιαίτερες κατασκευές και τα υλικά δομής των ιστορικών κτιρίων καθώς και στην αξιολόγησή τους. Οι τεχνικές αυτές γνώσεις, είναι απαραίτητες τόσο για την πληρέστερη κατανόηση των ιστορικών κτιρίων όσο και για τις προτεινόμενες συμβατές και καινοτόμες επεμβάσεις αποκατάστασης και επανάχρησής τους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, 12 ECTS.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Νομικός, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτων μηχανικός εξειδικευμένος στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων (Msc in Restoration of historic buildings and sites, KUL Leuven), υπεύθυνος του υποχρεωτικού Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Συνεργασίας: Αποκατάσταση Ιστορικών κτιρίων και Συνόλων και του υποχρεωτικού μαθήματος: Ανάλυση και Τεκμηρίωση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγήτριες και Καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης) εξειδικευμένοι στον Τομέα της αποκατάστασης των Ιστορικών Κτιρίων καθώς επίσης και ΕΔΙΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες των παραπάνω Τμημάτων, εξειδικευμένοι στον Τομέα της αποκατάστασης των Ιστορικών Κτιρίων.
Έναρξη προγράμματος: 20 Οκτωβρίου 2025
Λήξη προγράμματος: 28 Φεβρουαρίου 2026
Διάρκεια: 175 ώρες (διδακτικές ώρες)
Κόστος: 600 ευρώ/ανά εκπαιδευόμενη/ο
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική.
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/12 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025
Στόχος του προγράμματος είναι η μεταπτυχιακή κατάρτιση των μηχανικών, κυρίως των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών στον τομέα της αποκατάστασης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων και συνόλων της νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της χώρας μας.
Ειδικότερα το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή ειδικής κατάρτισης, συμπληρωματικής των βασικών σπουδών που έλαβαν κατά την προπτυχιακή τους εκπαίδευση, τόσο στη θεωρία όσο κυρίως στη πράξη, για την εκπόνηση μελετών και επίβλεψη έργων που αφορούν στην αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων και συνόλων καθώς και σε ζητήματα προδιαγραφών, νομοθεσίας και οργάνωσης εργοταξίου.
Επίσης βασική επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η κατάρτιση των μηχανικών σε ζητήματα που αφορούν στις ιδιαίτερες κατασκευές και τα υλικά δομής των ιστορικών κτιρίων καθώς και στην αξιολόγησή τους. Οι τεχνικές αυτές γνώσεις, συνήθως άγνωστες λόγω της μη χρήσης και εφαρμογής τους στην τρέχουσα οικοδομική πρακτική, είναι απαραίτητες τόσο για την πληρέστερη κατανόηση των ιστορικών κτιρίων όσο και για τις προτεινόμενες συμβατές επεμβάσεις αποκατάστασης και επανάχρησής τους.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες μηχανικούς και σε Πολιτικούς μηχανικούς, μηχανικούς της εκπαίδευσης, μηχανικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών (δημοσίου ΟΤΑ) καθώς και αποφοίτους των ΤΕΙ, σχετικών ειδικοτήτων όπως δομικών έργων και αποκατάστασης κτιρίων, οι οποίοι επιθυμούν να προσεγγίσουν τα ζητήματα της αποκατάστασης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων.
Οι συμμετέχουσες/χοντες θα επιλεγούν με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα, στα οποία θα πιστοποιείται το ενδιαφέρον τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Κατοχή προσωπικού e-mail
Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας
Ικανοποιητική γνώση της Αγγλικής γλώσσας Αναφέρετε επίσης τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, εάν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κ.ά.)
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. πενταετούς και τετραετούς φοίτησης της ημεδαπής.
Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, συγγενούς γνωστικού αντικειμένου και αντίστοιχης Τεχνολογικής Ειδίκευσης.
Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνει εξ αποστάσεως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom. Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Όλο το υλικό (διαλέξεις, υποστηρικτικό υλικό, σημειώσεις) θα είναι διαθέσιμο στους εκπαιδευόμενους σε ειδικό ψηφιακό αποθετήριο. Η διδασκαλία θα διαρθρωθεί σε επιμέρους ενότητες ειδικών αντικειμένων διδασκαλίας, για την πληρέστερη κατανόηση του περιεχομένου τους. Θα υπάρχει η δυνατότητα παράλληλων ψηφιακών αιθουσών για ορισμένα μαθήματα που το περιεχόμενό τους αφορά σε εξειδικευμένο αντικείμενο ανά ειδικότητα.
Η παρακολούθηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως και Πέμπτη τις απογευματινές ώρες. Θα έχει διάρκεια 3 ώρες, από τις 18.00-21.00, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις/στους επιμορφωνόμενες/ους να παρακολουθούν το πρόγραμμα χωρίς να παρακωλύονται οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πέραν της παρακολούθησης των θεωρητικών μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενες/οι θα εκπονήσουν εργασία υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων. Η εργασία αυτή θα αφορά στην κριτική αξιολόγηση ενός εφαρμοσμένου έργου αποκατάστασης, κατά την οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν τόσο τη μελέτη στο σύνολό της όσο και την εφαρμογή του έργου της αποκατάστασης έως το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
Την εργασία αυτή θα την παρουσιάσουν στο σύνολο της τάξης των εκπαιδευομένων. Ο σχολιασμός και οι αξιολόγησή της θα γίνει από το σύνολο των διδασκουσών/όντων του προγράμματος.
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
1.Ψηφιακά αντίγραφα των διαλέξεων των διδασκουσών/όντων
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα*: Ευθυμία Φράγκου
Τηλέφωνο*: 2310-995483
Ώρες επικοινωνίας*: 9:00-15:00
e–mail*: istorika_ktiria@arch.auth.gr
Όνομα*: Μιχάλης Νομικός
Τηλέφωνο*: 6974017083
Ώρες επικοινωνίας*: 10:00-14:00 και 17: 00-19:00
e–mail*: nomikos@arch.auth.gr
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 600 ευρώ ανά εκπαιδευόμενη/ο.
Παρέχεται Εκπτωτική Πολιτική.
Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό αυτό σε δύο δόσεις ως εξής:
50% με την εγγραφή τους και 50% μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.