Search
Close this search box.

Eργαστήρια Δημιουργικής Γραφής – Πρόσκληση στο εργαστήριο του συγγραφέα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-05-17 - 2024-07-21 ( 45 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
5
Δίδακτρα:
260€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Ανδρέας Καρακίτσιος
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
17-05-2024

Eργαστήρια Δημιουργικής Γραφής – Πρόσκληση στο εργαστήριο του συγγραφέα

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

17-05-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Σύντομη Περιγραφή

  Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής-Πρόσκληση στο εργαστήριο του συγγραφέα» διάρκειας 45 (διδακτικών) ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί  την εαρινή περίοδο και θα υλοποιηθεί μέσω της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας  e-learning

  Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ανδρέας Καρακίτσιος, ομότιμος καθηγητής ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ.

  https://018.bookpress.gr/prosopa/sunenteukseis/15574-andreas-karakitsios-oi-lekseis-boroyn-na-allaksoun-ton-kosmo-i-prosopiki-diadromi-tou

  https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=34873

   

  Την Κυριακή 28 Απρίλιου και ώρα 10.30 θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom (Join Zoom Meeting: https://authgr.zoom.us/j/98186331202?pwd=YzM3UTFJcElENUx0K3hOMmYrZnVYdz09 Meeting ID: 981 8633 1202,  Passcode: 005122)  συνάντηση με όλες/όλους τις/τους ενδιαφερόμενες/ους προκαταρκτική ενημερωτική συνάντηση. Συγκεκριμένα θα γίνει ορισμός ημέρας και ώρας διεξαγωγής του προγράμματος (κατά πλειοψηφία). Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής και ηλεκτρονικής σύνδεσης (ασύγχρονη και σύγχρονη σύνδεση).

   

  Έναρξη προγράμματος: 12 Μαΐου 2024

  Λήξη προγράμματος:  14 Ιουλίου  2924

  Διάρκεια: 45 (διδακτικές ώρες), 10 συναντήσεις

  Κόστος: 260 ευρώ

  Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Ναι

  Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ECTS: Ναι/5

  Αιτήσεις γίνονται δεκτές από Δευτέρα 8 Απρίλη έως Παρασκευή 10 Μαΐου

   

  Διδακτικό προσωπικό

  Σοφία Νικολαίδου https://www.jour.auth.gr/

  Κατερίνα Νικολοπούλου https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=55757

  Γιώργος Σκαμπαρδώνης https://www.authors.gr/skampardwnis_giwrgos-article-335.html?category_id=7

  Νίκος Τακόλας https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=94193

  Γιάννης Μασμανίδης https://poiimata.com/category/poet/giannis-masmanidis/

   

  Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής – Πρόσκληση στο εργαστήριο συγγραφέων

  Γράφουμε για ευχαρίστηση, για τον εαυτό μας και τους άλλους, για μια άλλη σχέση μοναδική με την ζωή.

  Γράφουμε για την βίωση  του ρυθμού, της μελωδίας και της μουσικής των λέξεων.

  Γράφουμε παρέα με φίλους και με συγγραφείς της πόλης

  Σοφία Νικολαϊδου, Κατερίνα Παπανικολοπούλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Τακόλας, Γιάννης Μασμανίδης .

   

  Οι λέξεις φταίνε         

  Πάνω σε ένα  στίχο της Κικής Δημουλά

  Οι λέξεις φταίνε, ερίζει η εκλεκτή ποιήτρια,

  αυτές στολίζουν ακρογιάλια

  αυτές στεγνώνουν δάκρυα και  διώχνουν μακριά

  τα βουρκωμένα σύννεφα.

   

  Αυτές ξοδεύουν σημασίες  για χάρη στίχων παινεμένων.

  Αυτές ψευδόμενες φωτίζουν την αλήθεια.

   

  Στην θάλασσα των λέξεων και της γραφής

  πρώτοι εμείς οι  έμπειροι εκδρομείς

  βουτάμε στα βαθιά νερά.

   

  Και ύστερα εμείς δεινοί κολυμβητές

  πλέουμε μακριά και σμίγουμε

  στα κύματα των έργων της γραφής.

  Α.Κ.

 • Στόχος του προγράμματος
  Η λειτουργία των εργαστηρίων δημιουργικής γραφής και οι  επισκέψεις  στο «κρυφό» εργαστήρι των συγγραφέων, στοχεύουν αρχικά στην επαφή και εξοικείωση  με τις τεχνικές  συγγραφής εμβληματικών συγγραφέων και αργότερα  στην κατάκτηση του «λογοτεχνικού γραμματισμού», δηλαδή στη μύηση και  εξοικείωση  με τη «γραμματική» της λογοτεχνικής γλώσσας, όπου συνυπάρχουν: ποιητικός λόγος (Στιχουργική, Μετρική, ισομετρία, κανόνες ρυθμού και μελωδίας) και πεζός λόγος (αφήγημα, περιγραφή και αφήγηση, πλοκή, αφηγητής, σκηνή , διάλογος, αποδέκτης, μοτίβα, χαρακτήρες). Παράλληλα επιδιώκεται η βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης  της λογοτεχνίας.

  Η συμμετοχή σε εργαστήρια  δημιουργικής γραφής απελευθερώνει τον εκκολαπτόμενο συγγραφέα  και τον υποσυνείδητο ψυχισμό του. Ενισχύει  την κατανόηση και προσέγγιση του ποιητικού και πεζού λόγου και υποστηρίζει παράλληλα  τον εκπαιδευτικό, τον εμψυχωτή  στην οργάνωση εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής.  Σημειώνεται ότι  τα τελευταία χρόνια τα εργαστήρια δημιουργική γραφής προωθούνται σε Σωφρονιστικά και Ψυχιατρικά Ιδρύματα.

 • Μαθησιακά Αποτελέσματα
  Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, οι επιμορφούμενοι/ες  θα έχουν εξοικειωθεί με τα βασικά δομικά στοιχεία της ποίησης και της πεζογραφίας. Θα μετεξελιχθούν ως κριτικοί και έμπειροι/ες αναγνώστες/τριες  που θα διαβάζουν και θα κατανοούν τον τρόπο σύνθεσης και κατασκευής των λογοτεχνικών έργων και θα έχουν γράψει  τους πρώτους στίχους και τα πρωτόλεια ποιήματα.

  Η δημιουργική τους συμμετοχή στα εργαστήρια θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν  τις βασικές  τεχνικές, αρχές και κανόνες της ιστορικής και μυθικής μεθόδου (δυο εμβληματικών μεθόδων συγγραφής που παραπέμπουν σε Καβάφη, Σεφέρη, T.S.Elliot, Σ. Τσίρκα, Ε. Φακίνου), καθώς και των τεχνικών της ομάδας OULIPO, της Οπτικής Ποίησης και των σύγχρονων ποιητών.

  Στο πεδίο της πεζογραφίας (κυρίως της μικρομυθοπλασίας) θα έχουν κατανοήσει τη λειτουργία της πλοκής,  της σκηνής, των χαρακτήρων, του διαλόγου, της ποικιλίας του αφηγητή, της γραμματικής  της νεωτερικής αφήγησης και της αυτομυθοπλασίας και θα είναι ικανοί/ές να  γράψουν τα πρώτα τους πεζά.

  Επίσης θα έχουν αποκτήσει συγκεκριμένες και εξειδικευμένες γνώσεις της λογοτεχνικής γραφής (τεχνικών και κανόνων του ποιητικού και του πεζού λόγου: διήγημα και μικρομυθοπλασίες).

   

 • Σε ποιους απευθύνεται

  Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όσες/ους ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της σχέσης τους με τη λογοτεχνία, πχ. να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τις συγγραφικές τους δεξιότητες, να τολμήσουν να συνθέσουν το πρώτο τους ποίημα, το πρώτο τους πεζογράφημα και να προχωρήσουν στις πρώτες τους δημοσιεύσεις.

  Απευθύνεται και  σε όσες/ους όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν την λογοτεχνία μέσα από τη ματιά του συγγραφέα και όχι μόνο από τη σκοπιά του τυπικού αναγνώστη.  Κατά συνέπεια θα έχουν την ευκαιρία για μια ουσιαστική εισβολή/επίσκεψη στο κρυφό εργαστήρι των συγγραφέων.

  Απευθύνεται επίσης και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να βελτιώσουν  τη διδακτική τους ευελιξία σε θέματα δημιουργικής γραφής και οργάνωσης εργαστηρίων δημιουργικής γραφής αλλά και σε εμψυχωτές που εργάζονται σε μη τυπικές δομές εκπαίδευσης, πχ  κατασκηνώσεις, Λέσχες Ανάγνωσης, και τέλος σε εργαζόμενους σε διαφημιστικές εταιρείες.

 • Κριτήρια επιλογής

  Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

  Απόφοιτοι ΑΕΙ και φοιτητριες/τές εφόσον δεν προσφέρεται αντίστοιχο μάθημα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους.

  Είναι απαραίτητα:

  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
  • Κατοχή προσωπικού email
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

  Μοριοδότηση Βιογραφικού και Συνέντευξη – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 • Μέθοδος Υλοποίησης

  Σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 • Πρόγραμμα Σπουδών
  Περιεχόμενο Προγράμματος

  1.Ποιητικός Λόγος

  Στιχουργική, Μετρική, Κανόνες ρυθμού και μελωδίας, Ιστορική μέθοδος, Κ.Π. Καβάφης, Μυθική μέθοδος, T.S.Elliot, Γ. Σεφέρης, Δημιουργικές διαδρομές στα αρχεία και Ημερολόγια συγγραφέων, όπως  Κ.Π. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, E.A.Poe, G. Apollinaire.

  Ασκήσεις  προαιρετικές στη διάρκεια των εργαστηρίων και στο  σπίτι.

  2.Πεζός Λόγος

  Περιγραφή, αφήγηση, πλοκή, αφηγητής, σκηνή, διάλογος, αναγνώστης, χαρακτήρες. Προσανατολισμός στα είδη της μικρομυθοπλασίας Επιλέγονται δημιουργικές διαδρομές στις Σημειώσεις και Ημερολόγια συγγραφέων του Στρατή Τσίρκα, της Ευγενίας Φακίνου και προσφέρεται επικοινωνία και συνεργασία με συγγραφείς  της πόλης.

  Ασκήσεις  προαιρετικές στη διάρκεια των εργαστηρίων και στο  σπίτι.

  Δομή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

 • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές
 • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

  Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

  1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
  2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
  3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
  • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
  • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
  • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων (μέχρι και την ολοκληρωση των πρωτων πέντε συναντήσεων  2 Ιουνίου).

  Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

  1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
  2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
  3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
  4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Πιστοποιητικό

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

  Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

 • Επικοινωνία

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

  Καταχιώτης Γεώργιος τηλ. 2310995059, 12.00-14.00

  gkatach@nured.auth.gr

  Ανδρέας Καρακίτσιος  6942056306, 2310995026

  akarakit@nured.auth.gr

 • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
  Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
 • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
  Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος συμμετοχής είναι 260 ευρώ το άτομο εφάπαξ ή και σε δυο δόσεις.

Ημερομηνία κατάθεσης 2 Ιουνίου

Τράπεζα Πειραιώς ΙΒΑΝ: 0172 2020 0052 0200 2155 133

Αριθμός Λογαριασμού: 52 0200 2155 133

Στην κατάθεση να αναγράφεται το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ της/του υποψήφιας/υποψηφίου, καθώς και ο κωδικός του έργου …

Μετάβαση στο περιεχόμενο