2025-11-06 - 2026-02-05 ( 120 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Συγγραφή, αξιολόγηση και επεξεργασία σεναρίων διάρκειας 120 διδακτικές ώρες, το οποίο θα διεξαχθεί για τρίτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (3ος κύκλος) και για τέταρτη φορά το 2026-2027 (4ος κύκλος), Χειμερινό εξάμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο τρίτος κύκλος θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου 2025 – και θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2026, Χειμερινό εξάμηνο 2025-2026
Ο τέταρτος κύκλος θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου 2026 – και θα διαρκέσει ως τις 28 Ιανουαρίου 2027, Χειμερινό εξάμηνο 2026-2027
και θα υλοποιηθεί (Εξ αποστάσεως – Σύγχρονη & Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας zoom και το eLearning). Το πρόγραμμα παρέχει 5,5 ECTS.
Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο θεματικούς άξονες: την Γραφή και την Ανάγνωση των σεναρίων (κινηματογραφικών, τηλεοπτικών, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, κ.ο.κ).
Αναφορικά με τον άξονα της Γραφής, το πρόγραμμα εστιάζει στην Θεωρία γραφής σεναρίου και ανάλυση των τεχνικών συγγραφής και αφηγηματικών επιλογών (αρχική Ιδέα, περιεχόμενο, Τreatment, Σκαλέτα, Ανάπτυξη Χαρακτήρων, εσωτερικά & εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, want-need, τόξο μεταβολής τους, Ανάπτυξη πλοκής, Δομή σεναρίου -γραμμική αφήγηση, εναλλακτική αφήγηση- Περιγραφές/Διάλογοι, Aφηγηματικές Τεχνικές, Διασκευασμένο σενάριο, Τηλεοπτικό σενάριο)
Στο δεύτερο άξονα, της Ανάγνωσης, το σενάριο αναλύεται από την πλευρά της κινηματογραφικής παραγωγής και της εμπορικής του αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται μια μεθοδολογία δραματουργικής ανάλυσης και αξιολόγησης, η οποία στοχεύει στη συμπλήρωση ενός τεχνικού εγγράφου (script coverage) μέσω του οποίου καταγράφονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία του (εντοπισμός τρίπρακτης δομής και των βασικών plot points, ανάλυση των χαρακτήρων και των επεισοδίων, κ.ο.κ). Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσονται βασικές τεχνικές script editing και script doctoring.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριμηνιαία (έναρξη τον Νοέμβριο του 2025 και λήξη τον Φεβρουάριο του 2026) και περιλαμβάνει εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση (δώδεκα διαλέξεις συνολικά, κατανεμημένες ανά δεκαήμερο) και εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση.
Επιστημονική Υπεύθυνη/ Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι η Κλεονίκη Δρούγκα, ΕΕΠ Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ.
Στο πρόγραμμα διδάσκει η Κλεονίκη Δρούγκα και ο Νικόλαος Αλέτρας, ΕΕΠ Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ
Έναρξη προγράμματος τρίτου κύκλου: 6 Νοεμβρίου 2025
Λήξη προγράμματος τρίτου κύκλου: 5 Φεβρουαρίου 2026
Διάρκεια: (διδακτικές ώρες): 120 διδακτικές ώρες
Κόστος: 400 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική:
20% στις τιμές των διδάκτρων στις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
Προσωπικό που εργάζεται στο ΑΠΘ και στα ΑΕΙ της ημεδαπής
Φοιτήτριες/τές (α’, β’ και γ’ κύκλου σπουδών) του ΑΠΘ και των ΑΕΙ της ημεδαπής
Άνεργες/οι
Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων
ΑμεΑ
Πολύτεκνες/οι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας
Για την παροχή της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενες/οι οφείλουν να καταθέσουν στην/στον Επιστημονικό/ή Υπεύθυνο/η του προγράμματος πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα σχετικών δικαιολογητικών μαζί με την αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Σε περίπτωση μη έγκαιρης αποστολής ή μη επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει τη χορηγηθείσα έκπτωση, καθώς και να απαιτήσει την όποια προκύπτουσα χρηματική διαφορά.
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης
ECTS 5,5
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25 Ιουλίου έως 5 Νοεμβρίου 2025
Διδακτικό προσωπικό
Στόχος του προγράμματος είναι
Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει ως σκοπό την παρουσίαση μιας συνολικής μεθοδολογίας της συγγραφής ενός σεναρίου. Οι επιμορφούμενοι/ες δεν θα μάθουν μόνο να γράφουν ένα σενάριο, αλλά και να το «διαβάζουν» εντοπίζοντας, μέσω της αξιολόγησης του (αλλά και της αυτοαξιολόγησης), τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν, ώστε να γίνουν ευρηματικότεροι και πιο αποτελεσματικοί στους στόχους τους.
Αυτού του είδους η λογική και φιλοσοφία που διέπει το προτεινόμενο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη και αναγκαία, τόσο για τη σε βάθος ανάλυση της τέχνης της σεναριογραφίας, όσο και για την ανάπτυξη ενός νέου στυλ προσέγγισης που θα φέρει περισσότερα και καλύτερα σενάρια, τα οποία θα αξιοποιηθούν με επιτυχία, στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
σε όποιον/α επιθυμεί να εξασκηθεί στη γραφή και μάλιστα τη σεναριακή.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν
όλοι και όλες που
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιείται 18.00-21.00, για δώδεκα Τετάρτες, on line μέσω zoom και θα παρέχεται υλικό μέσω της πλατφόρμας eLearning στην οποία ο/η εκπαιδευόμενος/η εγγράφονται και μέσα από την οποία καταθέτουν τις εργασίες τους.
Εκτός από τις ώρες υλοποίησης του προγράμματος θα υπάρχουν εργασίες (ασύγχρονη εκπαίδευση) που συνυπολογίζονται στον συνολικό χρόνο διεξαγωγής του προγράμματος.
Field, S. (1986). To σενάριο. Η Τέχνη και η τεχνική. Αθήνα: Κάλβος.
Kallas – Καλογεροπούλου, Χ. (2006). Σενάριο, Η τέχνη της επινόησης και της αφήγησης στον κινηματογράφο (66 ασκήσεις και 1 μέθοδος), Αθήνα: Νεφέλη.
Cowgill, L. J. (2005). Writing short films. Structure and Content for Screenwriters. Lone Eagle Publishing Company.
Dancyger, K., Cooper, P., (2005). Writing The Short Film. U.S.A.: Elsevier Focal Press.
Ackerman, H. (2017). Write Screenplays That Sell – The Ackerman Way. Beverly Hills, California: Tallfellow Press.
Garfinkel, A. (2007). Screenlay Story Analysis: The Art and Business. New York: Allworth Press.
Griffiths, K. (2015). The Art of Script Editing: A Practical Guide to Script Development. Harpenden, UK: Creative Essentials.
Seger, L. (2010). Making a Good Script Great. Beverly Hills, California: Silman-James Press.
Σημειώσεις/Βιντεοδιαλέξεις
Σενάρια κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους σε μορφή pdf
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Κλεονίκη Δρούγκα
Τηλέφωνο: 00306944717542
Ώρες επικοινωνίας: 12.00-14.00
email: niki@film.auth.gr
Κόστος: 400 ευρώ
Τρόπος καταβολής: εφάπαξ ως τις 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΙΒΑΝ GR6401712010006201010196016
Κλεονίκη Δρούγκα
Στην αιτιολόγηση να γράφετε: συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ Συγγραφή, αξιολόγηση και επεξεργασία σεναρίων
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ : 10
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ: 20
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.