Search
Close this search box.

School Movies: η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στον κινηματογράφο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-10-06 - 2024-12-08 ( 60 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
3
Δίδακτρα:
120 €
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Νικόλαος Αλέτρας
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
30-09-2024

School Movies: η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στον κινηματογράφο

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

30-09-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στον 4ο    κύκλο του  εκπαιδευτικού προγράμματος  με τίτλο “School Movies: η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στον κινηματογράφο”, διάρκειας 60 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 6/10/2024 έως 8/12/2024 και θα υλοποιηθεί μέσω των ειδικών πλατφορμών του ΑΠΘ, συνδυάζοντας μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος και Διδάσκων του προγράμματος είναι ο Νικόλαος Αλέτρας, Μέλος ΕΕΠ, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ (Ιστοσελίδα: naletras.webpages.auth.gr)

    Ο Νικόλαος Αλέτρας είναι Διδάκτορας Κινηματογράφου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα να επικεντρώνονται στο είδος των School Movies (η μεταδιδακτορική του έρευνα αφορά την παραγωγή ενός School Movie), στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ελεύθερης ροής (streaming) και στην ψηφιακή διανομή, καθώς και στην ανάλυση του νοτιοκορεάτικου κινηματογράφου ως full service cinema.  Είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μαθήματα του πεδίου της Κινηματογραφικής Παραγωγής. Επιστημονικά του άρθρα έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά τους.

    Είναι δημοσιογράφος/κριτικός κινηματογράφου και έχει αρθρογραφήσει, για πολλά χρόνια σε διάφορες εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα, τα οποία εκπροσώπησε, ως διαπιστευμένος απεσταλμένος τους, σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Κωνσταντινούπολη, Πουσάν, κ.ά.). Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας (2009-2017). Είναι επίσης διευθυντής της κινηματογραφικής ιστοσελίδας icineman.com καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Άρθρα και κριτικές του έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας Οπτικοακουστικού Εγγραμματισμού της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (Νοέμβριος 2015-Ιούνιος 2016), ενώ από τον Μάρτιο του 2022 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας.

    Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων School Movies, Η παγκόσμια φύση ενός κινηματογραφικού είδους (Αιγόκερως, 2020) και Streaming και Ψηφιακή Διανομή (Αιγόκερως, 2020), Θεμελιώδεις Αρχές Παραγωγής Κινηματογραφικού 3-D Animation (Αιγόκερως, 2023). Επίσης, είναι ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός των υπό εξέλιξη ταινιών Καλαμώνας και Τα σκυλιά της τρούφας: Κυνηγώντας το μαύρο διαμάντι.

    Έναρξη προγράμματος: 6/10/2024

    Λήξη προγράμματος: 8/12/2024

    Διάρκεια: 60 ώρες

    Κόστος:   120 Ευρώ

    Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: ΟΧΙ

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης 3 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 23/2/2024  έως 30/9/2024

    .

     

     

     

  • Στόχος του προγράμματος

    Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους απεικονίζονται τα εκπαιδευτικά συστήματα και οι διάφοροι τύποι εκπαιδευτικών μέσα από το είδος των School movies της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής. Η ανάδειξη των τρόπων απεικόνισης θα γίνει με όρους σημειωτικής και κωδίκων (σημασιολογικά/συντακτικά στοιχεία) ως μεθοδολογικά εργαλεία  οπτικοακουστικού εγγραμματισμού. Η χρήση της σημειωτικής θα απαρτίζεται από αναφορές σε ταινίες απαρχής της εμφάνισης του κινηματογράφου, εμπεριέχοντας και συνδυάζοντας την εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά συστήματα με την ιδεολογία, τη γεωπολιτική, τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες των αφηγήσεων, καθώς και με αυτή καθ’ αυτή την κινηματογραφική παραγωγή. Οι επιλεγόμενες προς ανάλυση ταινίες θα προέρχονται από όλα τα μέρη του πλανήτη [Αμερική, Ευρώπη, (πρώην) Σοβιετική Ένωση, Αφρική, Ασία] και θα καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους της σχετικής κινηματογραφικής παραγωγής.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/οντες θα μπορούν:

    • Να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα κυριότερα σημασιολογικά και συντακτικά στοιχεία των School Movies
    • Να περιγράφουν τους κυριότερους τύπους εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων, όπως απεικονίζονται στις υπό μελέτη ταινίες
    • Να αξιολογούν και να αναλύουν με κριτικό τρόπο τις School Movies, ως προς τα χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής παραγωγής (αισθητική, σκηνοθεσία, ύφος, επίπεδο και ποιότητα παραγωγής, κ.λπ.).
    • Στο πλαίσιο του οπτικοακουστικού εγγραμματισμού, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί  Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, να αξιοποιούν τις School Movies, στις μαθησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου. Αυτό είναι κάτι που δύναται να επιτευχθεί είτε μέσω της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. πολιτιστικά προγράμματα σχετικά με τις School Bullying Movies), είτε με προτάσεις ένταξή τους στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα (προβολή σχετικών αποσπασμάτων των συγκεκριμένων ταινιών σε συνδυασμό με μαθήματα, όπως τα μαθηματικά ή η λογοτεχνία)
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σε φοιτητές και απόφοιτους καθηγητικών και παιδαγωγικών τμημάτων, σε υπεύθυνους/ες σχεδιασμού εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως και σε φίλους του κινηματογραφικού μέσου που θέλουν να εμβαθύνουν στο είδος των School Movies. 

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

    • Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων
    • Φοιτητές παιδαγωγικών/καθηγητικών σχολών
    • Κινηματογραφόφιλοι

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώτη και τρίτη κατηγορία είναι η κατοχή πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τη δεύτερη, βεβαίωση σπουδών από το οικείο ΑΕΙ. Επίσης οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσωπικό e-mail, βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενεργοποιημένο μικρόφωνο και κάμερα στο Zoom.

     

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα προσφέρεται εξ ολοκλήρου από απόσταση με συνδυασμό μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει 24 ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης με τηλεδιάσκεψη στην πλατφόρμα Zoom και 36 ώρες ασύγχρονης μάθησης με κύριο μέσο την πλατφόρμα elearning.auth.gr.

     

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Το πρόγραμμα δομείται από τις κάτωθι έξι διδακτικές ενότητες:

    1. Το είδος των School Movies (10 ώρες): Κυριακή 6/10/2024 (10:00-13:00)
      • Σχετικά με την κινηματογραφική παραγωγική διαδικασία/Ορισμός των School Movies (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Η αναζήτηση της εκπαίδευσης στις School Movies/Εκπαιδευτικά συστήματα και κινηματογραφική παραγωγή (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
    2. Αμερικάνικες School Movies (10 ώρες):  Κυριακή 20/10/2024 (10:00-13:00)
      • Το αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα στη «ζούγκλα του μαυροπίνακα» (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Το αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα παγιδευμένο σε «κεφαλοκλείδωμα» (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
    3. Ευρωπαϊκές School Movies (10 ώρες): Κυριακή 3/11/2024 (10:00-13:00)
      • Η Ευρώπη της Εκπαίδευσης: «Διαγωγή Μηδέν» (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Η Ευρώπη της Εκπαίδευσης: «Ανάμεσα στους Τοίχους» (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
    4. Σοβιετικές School Movies (10 ώρες): Κυριακή 10/11/2024 (10:00-13:00)
      • Σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα: Ο δρόμος προς τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα: από την τήξη στην περεστρόικα (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
    5. Οι School Movies του παγκόσμιου σινεμά (10 ώρες): Κυριακή 24/11/2024 (10:00-13:00)
      • Από την υποσαχάρια Αφρική στα βουνά του Κουρδιστάν (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Ο «πυρετός» της εκπαίδευσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
    6. Σχολικός εκφοβισμός και School Movies (10 ώρες): Κυριακή 8/12/2024 (10:00-13:00)
      • Η εκπαίδευση της βίας: After Lucia (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)
      • Το curriculum του σχολικού εκφοβισμού στις ταινίες Klass  και Bullying (2 ώρες σύγχρονη + 3 ώρες ασύγχρονη)

     

     

  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    • Εκπαιδευτικό υλικό (παρουσιάσεις power point, e-bοoks, σημειώσεις, βιβλιογραφία).
    • Πρόσβαση σε οπτικοακουστικά αρχεία/ταινίες, σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος.
    • Άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά και εισηγήσεις από πρακτικά συνεδρίων.
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εργασία,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι τις 30/11/2024

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

     

  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης 3 Πιστωτικών Μονάδων (3 ECTS), το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

    Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Νικόλαο Αλέτρα στο mail aletras2310@gmail.com

     

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το ποσό διδάκτρων ανέρχεται σε 120 Ευρώ ανά εκπαιδευόμενο [πληρωτέο εφάπαξ ή σε δύο ισόποσες δόσεις, οι οποίες αναλύονται ως εξής: η καταβολή της 1ης δόσης συνοδεύεται ταυτόχρονα με την αίτηση εισδοχής στο πρόγραμμα, και η ολοκλήρωση της πληρωμής γίνεται με την καταβολή της 2ης δόσης (τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την λήξη του προγράμματος, ήτοι στις 30/11/2024).

Η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει στον λογαριασμό με τα εξής στοιχεία:

Δικαιούχος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΕ.Δ.Ε.Α.
3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ
54636 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στοιχεία Τράπεζας

Τράπεζα Πειραιώς
Κατάστημα Αγγελάκη

Στοιχεία Λογαριασμού

Αριθμός Λογαριασμού: 5202-057157-381
IBAN: GR9401722020005202057157381
Code Bic (SWIFT Address): PIRBGRAA

Στα σχόλια σημειώστε τα εξής: Για το πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ με κωδικό 72661

 

Το ποσό διδάκτρων ανέρχεται σε 120 Ευρώ ανά εκπαιδευόμενο [πληρωτέο εφάπαξ ή σε δύο ισόποσες δόσεις, οι οποίες αναλύονται ως εξής: η καταβολή της 1ης δόσης συνοδεύεται ταυτόχρονα με την αίτηση εισδοχής στο πρόγραμμα, και η ολοκλήρωση της πληρωμής γίνεται με την καταβολή της 2ης δόσης (τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την λήξη του προγράμματος, ήτοι στις 30/11/2024).

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο