2025-10-04 - 2026-06-21 ( 115 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ): Κλινικό Προφίλ, Θέματα Συννοσηρότητας, Εξελικτική Πορεία, Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση στην Κλινική Πράξη» (Neurodevelopmental Disorders (NDD): Clinical profile, comorbidity issues, developmental course, diagnosis and intervention within clinical practice), διάρκειας 115 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί κατά το διάστημα από 4 Οκτωβρίου 2025 έως 21 Ιουνίου 2026 (9 μήνες), και θα υλοποιηθεί μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ). Το πρόγραμμα παρέχει 13 ECTS.
Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την κατάρτιση και εξειδίκευση επιστημόνων ποικίλων ειδικοτήτων στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ) και συννοσηρές (ψυχιατρικές ή άλλες διαταραχές) μέσα από το πρίσμα της Κλινικής Πράξης με έμφαση ειδικότερα στη Διάγνωση, τη Διεπιστημονική Προσέγγιση και τη Θεραπευτική Αντιμετώπιση των ΝΑΔ με έμφαση στις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές (ΕΜΔ) (και άλλων συννοσηρών διαταραχών) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στην πολυπαραγοντική φύση των ΝΑΔ και των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΕΕΑ) που τις συνοδεύουν (με έμφαση στις Ειδικές Διαταραχές Μάθησης), καθώς και στις βασικές αρχές καθορισμού, διάγνωσης και αντιμετώπισής τους μέσα από την κλινική πράξη και τη διεπιστημονική προσέγγιση. Δεδομένων των προβλημάτων που αφορούν τόσο στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση των νευροαναπτυξιακών, ψυχιατρικών και άλλων συννοσηρών διαταραχών όσο και στην κατάλληλη αντιμετώπισή τους στη χώρα μας (τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο), σε συνδυασμό με το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι στη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους εμπλέκονται πολλές ειδικότητες και ποικίλοι επιστημονικοί κλάδοι, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ορθή κατάρτιση και εκπαίδευση όλων των ατόμων που είναι πιθανό να εμπλακούν στη διαδικασία διάγνωσης και παρέμβασης σε αυτά τα άτομα. Εκτός από την πολύπλευρη εκπαίδευση και κατάρτιση των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα παρέχει ECTS, καθώς και επίσημο πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Ελένη Ι. Μπόντη, Ειδική Παιδαγωγός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ., Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. ‘Παπαγεωργίου’,e-mail: bonti@auth.gr. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της κας Μπόντη εστιάζεται κυρίως στο γνωστικό αντικείμενο των Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών (ΕΜΔ), στις μεθόδους αξιολόγησης και αντιμετώπισης παιδιών με ειδικές δυσκολίες στην ανάγνωση (Δυσλεξία), τη γραφή, την ορθογραφία και τα μαθηματικά, αλλά και των άλλων Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών (π.χ. Διαταραχές Επικοινωνίας, Νοητική Αδυναμία, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα, Ψυχοκινητικές Διαταραχές, πχ. Αναπτυξιακή Διαταραχή του Συντονισμού των Κινήσεων, κ.α.), σε θέματα διάγνωσης, διαφοροδιάγνωσης, έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, στο συνεχές και την εξελικτική πορεία των ειδικών διαταραχών της μάθησης, στις δευτερογενείς συνέπειές τους σε κοινωνικό, ακαδημαϊκό, συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ατόμου, με έμφαση στην εφηβική ηλικία και την ενήλικη ζωή, σε θέματα επιθετικής/παραβατικής συμπεριφοράς ατόμων με ΝΑΔ, στη χαρισματικότητα, στα υψηλά επίπεδα συννοσηρότητας των ΝΑΔ μεταξύ τους αλλά και με άλλες διαταραχές, κ.α.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν: Καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, οι οποίοι ανήκουν στο προσωπικό της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, ΓΝΘ Παπαγεωργίου, της Γ πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ (ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ), καθώς και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό στον τομέα των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών και της Ειδικής Αγωγής και της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΑΠΘ και άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου..
Έναρξη προγράμματος: 4 Οκτωβρίου 2025
Λήξη προγράμματος: 21 Ιουνίου 2026
Διάρκεια: 115 διδακτικές ώρες
Κόστος: 1100 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: ΝΑΙ
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: ΝΑΙ (13)
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από: 25/7/2025 έως 30/9/2025
Διδακτικό προσωπικό
Στόχος του προγράμματος είναι να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στην πολυπαραγοντική φύση των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών (ΝΑΔ) και των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΕΕΑ) που τις συνοδεύουν (με έμφαση στις Ειδικές Διαταραχές Μάθησης), αλλά και σε άλλες συννοσηρές ψυχιατρικές, ψυχοσυναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές, με έμφαση στις βασικές αρχές καθορισμού, διάγνωσης και αντιμετώπισής τους μέσα από την κλινική πράξη και τη διεπιστημονική προσέγγιση.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά/εφήβους και ενήλικες με Νευροαναπτυξιακές διαταραχές (και με άλλες συννοσηρές διαταραχές ψυχικής υγείας). Θα αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών γνώσεων και ανάλυσης για τις ΝΑΔ που θα τους επιτρέπει να κατανοούν το πεδίο εργασίας στις συγκεκριμένες διαταραχές και να εφαρμόζουν στοιχεία και διαδικασίες σε επαγγελματικό πεδίο. Επίσης θα έχουν την ικανότητα να εφαρμόζουν ένα φάσμα τεχνικών και εξειδικευμένων πρακτικών για την αντιμετώπιση των ΝΑΔ και των συννοσηρών διαταραχών τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους/ες Ιατρικής, Παιδαγωγικών τμημάτων, Ψυχολογίας, αλλά και σε όλους/ες τους/τις αποφοίτους/ες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εξειδικευτούν στην Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση για άτομα με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές, καθώς και με άλλες συννοσηρές ψυχιατρικές, ψυχοσυναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Απόφοιτοι/ες Ιατρικής, Παιδαγωγικών τμημάτων, Ψυχολογίας, αλλά και όλοι/ες οι αποφοίτοι/ες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εξειδικευτούν στην Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση για άτομα με Νευροαναπτυξιακές και άλλες συννοσηρές Διαταραχές.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται:
Κατά τη διαδικασία επιλογής (η οποία θα περιλαμβάνει την κατάθεση βιογραφικού σημειώματος και συνέντευξη), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ως την συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ημέρα Σάββατο κατά τις πρωινές ώρες (10:00-14:00).
Το πρόγραμμα παρέχει πλήρες ψηφιακό υλικό από τους/τις διδάσκοντες/σες το οποίο περιλαμβάνει: Δωρεάν παροχή του διδακτικού συγγράμματος (1000 σελίδων) με τίτλο: «Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές: Κλινικό Προφίλ, Διάγνωση και Παρέμβαση», της Ε. Μπόντη (2025), ISBN: 978-960-12-2686-6, εκδ. University, Studio Press, σε έντυπη μορφή, σημειώσεις, τις διαφάνειες όλων των παρουσιάσεων, άρθρα, κεφάλαια σε βιβλία, κτλ., σε μορφή pdf σχετικά με τις ΝΑΔ και άλλες συννοσηρές διαταραχές, λίστες με σύγχρονες βιβλιογραφικές πηγές, links και sites με επιπρόσθετο υλικό, βίντεο, κ.α., τα οποία θα αναρτώνται στην πλατφόρμα e-learning. Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εκπονήσουν εργασία (με την επίβλεψη των διδασκόντων), η οποία μπορεί να τροποποιηθεί με στόχο τη δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό σε συνεργασία με τον επιβλέποντα και την ΕΥ. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες 13 ECTS.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Πηνελόπη Στογιάννη, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Πηνελόπη Στογιάννη, Γραμματέας Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ Παπαγεωργίου
Τηλέφωνο: 2313323911 & 6972635165
Ώρες επικοινωνίας:
email: pstogian@auth.gr
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ένα e-mail στην ΕΥ του προγράμματος
Ελένη Μπόντη, στο οποίο να αναφέρουν την πρόθεση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
e-mail: bonti@auth.gr
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 1100ε και καταβάλλεται σε τέσσερις (4) δόσεις: 275ε πριν την έναρξη, 275ε έως 31/12/2025, 275ε έως 30/3/2026 και 275ε έως 10/06/2026, σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 1100ε και καταβάλλεται σε τέσσερις (4) δόσεις: 275ε πριν την έναρξη, 275ε έως 31/12/2025, 275ε έως 30/3/2026 και 275ε έως 10/06/2026, σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.