2024-10-10 - 2024-12-18 ( 54 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο KNIME: Εισαγωγή στην Ανάλυση Δεδομένων χωρίς Προγραμματισμό, διάρκειας 54 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από 10 Οκτωβρίου έως 9 Δεκεμβρίου 2024 και θα υλοποιηθεί με ασύγχρονη και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΔΙΒΙΜ και της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, αντίστοιχα. Το πρόγραμμα παρέχει 2 ECTS.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων για την αποτελεσματική ανάλυση δεδομένων με το KNIME στους ερευνητικούς και επαγγελματικούς τομείς της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της υγείας. Η ανάγκη για κατάρτιση στην ανάλυση δεδομένων με την χρήση εργαλείων που δεν απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού είναι επιτακτική, καθώς οι οργανισμοί αναζητούν εξειδικευμένους επαγγελματίες με γνώσεις και δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων. Το KNIME αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση και την οπτικοποίηση δεδομένων, παρέχοντας (α) γρήγορη αφομοίωση από τους χρήστες μέσω παραθυρικού περιβάλλοντος, (β) ευελιξία, (γ) επεκτασιμότητα και (δ) δυνατότητες προσαρμογής στις ανάγκες κάθε οργανισμού. Το πρόγραμμα παρέχει Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης που εκδίδεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Ιωάννης Καΐσας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, με εξειδίκευση στην Ιατρική Φυσική- Ακτινοφυσική και διδακτορική διατριβή στην επεξεργασία εικόνων γ-κάμερας με κωδικοποιημένα διαφράγματα. Ο κος Καΐσας διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων από τομείς της Πυρηνικής Τεχνολογίας, της Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και της Ιατρικής Φυσικής.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν ο Δρ. Ιωάννης Καΐσας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραφασούλης. Ο Δρ Καραφασούλης εργάζεται ως ΕΔΙΠ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έχει πλούσια εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων από τη συμμετοχή του σε σημαντικά διεθνή πειράματα και ερευνητικά έργα, καθώς και από το διδακτικό του έργο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Η ενασχόλησή του με την ανάλυση δεδομένων ξεκινά από τη συμμετοχή του στα πειράματα του CERN, DELPHI και CMS, όπου ανέλυσε δεδομένα που προέρχονταν από πειραματικές συσκευές και ανιχνευτές υψηλής τεχνολογίας. Εκτός από τη συμμετοχή του στο CERN, ο Δρ Καραφασούλης έχει εργαστεί σε πάνω από 10 εθνικά και διεθνή ερευνητικά έργα στον τομέα των ανιχνευτών ακτινοβολίας. Σε αυτά τα έργα, ασχολήθηκε εντατικά με την προσομοίωση ανιχνευτών και την ανάλυση των δεδομένων τους, χρησιμοποιώντας τόσο συμβατικές μεθόδους όσο και προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.
Έναρξη προγράμματος: 10 Οκτωβρίου 2024
Λήξη προγράμματος: 18 Δεκεμβρίου 2024
Διάρκεια: 4 ώρες σύγχρονης και 27 ώρες ασύγχρονης διδασκαλίας. 18 ώρες μελέτης και εκπόνησης εργασιών.
Κόστος: 150€
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης με 2 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 1 Ιουλίου 2024 έως 4 Οκτωβρίου 2024
Διδακτικό προσωπικό
Σύντομο βιογραφικό των διδασκόντων διατίθεται στους συνδέσμους του παρακάτω πίνακα:
Ιωάννης Καΐσας | http://ee.auth.gr/school/faculty-staff/electrical-energy-department/ιωάννης-καΐσας/ |
Κωνσταντίνος Καραφασούλης | http://karafasoulis.eu |
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει στις/στους απόφοιτους, οι οποίοι διαθέτουν βασικές γνώσεις υπολογιστών, κατάρτιση στην ανάλυση δεδομένων, χωρίς την a priori γνώση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού. Με κύριο εργαλείο το ΚΝΙΜΕ, το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα προγραμματισμού μέσα από παραθυρικό-γραφικό περιβάλλον, το οποίο αντικαθιστά το γράψιμο κώδικα, που συνήθως απαιτείται. Με άλλα λόγια, στόχος είναι η διευκόλυνση της ανάλυσης δεδομένων, ακόμα και όταν πρόκειται για μεγάλου όγκου δεδομένα (Big Data), μέσω ενός φιλικού στον χρήστη λογισμικό, που διατίθεται δωρεάν.
Η ανάλυση δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την εξαγωγή αποτελεσμάτων από την πληθώρα δεδομένων που παρέχονται σε κάθε εργασιακό και επιστημονικό περιβάλλον. Η αύξηση της πολυπλοκότητας και του όγκου δεδομένων απαιτεί τη χρήση εργαλείων και τεχνικών που γρήγορα και αποτελεσματικά επεξεργάζονται, αναλύουν και απεικονίζουν τα δεδομένα αυτά. Το KNIME (Konstanz Information Miner) είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα για ανάλυση δεδομένων και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάλυσης, εξόρυξης πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων σε εύχρηστο παραθυρικό περιβάλλον. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα καταρτίσει τις/τους εκπαιδευόμενες/-ους στη χρήση του ΚΝΙΜΕ, προσφέροντας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αξιοποίηση αυτής της πλατφόρμας σε επιστημονικές εργασίες, επαγγελματικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Οι εκπαιδευόμενες/-οι, μέσω παραδειγμάτων από τις επιστήμες περιβάλλοντος, υγείας, οικονομικών και μηχανικής, θα εξοικειωθούν με το περιβάλλον εργασίας, θα εξασκηθούν στη λειτουργία του εργαλείου, καθώς και στη χρήση βασικών και προηγμένων τεχνικών ανάλυσης δεδομένων με την χρήση των διαθέσιμων επεκτάσεων και αλγορίθμων.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν την ικανότητα:
Θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με:
Θα αναπτύξουν με το πέρας του προγράμματος συγκεκριμένες δεξιότητες:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσες και όσοι καλύπτουν τα παρακάτω τρία γενικά κριτήρια:
Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό εκπαιδευομένων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 10 διδακτικές ενότητες, οι οποίες αναλύονται στην ενότητα Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος. Η μέθοδος υλοποίησης είναι η εξ αποστάσεως, ασύγχρονη και σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση διεξάγεται διαδικτυακά σε ώρες που επιλέγει η/ο εκάστοτε εκπαιδευόμενη/ος, εντός του χρονικού διαστήματος που προηγείται της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην 6η και 10η διδακτική ενότητα. Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση διεξάγεται με ταυτόχρονη συμμετοχή εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών με κύριο στόχο την απάντηση ερωτημάτων και την σύνοψη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας.
Εκπαιδευτικό υλικό | Μορφή | Διδακτικές Ενότητες που καλύπτει |
Διαφάνειες | Ψηφιακό | 1-10 |
Σημειώσεις | Ψηφιακό | 1-10 |
Βίντεο (Screencasts) | Ψηφιακό | 1-10 |
Πηγές ανοικτών δεδομένων:
Kaggle.com datausa.io Data.gov.gr |
Ψηφιακό | 3-10 |
Ελεύθερο Λογισμικό ΚΝΙΜΕ από knime.com | Ψηφιακό | 1-10 |
Το πρόγραμμα παρέχει 4 ECTS.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Ιωάννης Καΐσας
Τηλέφωνο: 2310 996376 – 694 511 0545
Ώρες επικοινωνίας: 9 00 – 14 00
email: ikaissas@ece.auth.gr
Η παρακολούθηση του προγράμματος κοστίζει 150€.
Το ποσό μπορεί να κατατεθεί στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ σε μια εφάπαξ δόση. Το ποσό καταβάλλεται με την εγγραφή μέχρι 1 Οκτωβρίου 2024.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (SWIFT Address: PIRBGRAΑ) IBAN: GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ