2024-10-20 - 2025-01-26 ( 90 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Ενδοοικογενειακή Βία. Θεολογική και Ψυχοκοινωνική Διερεύνηση, διάρκειας 90 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ). Το πρόγραμμα παρέχει 8 ECTS.
Το Πρόγραμμα στοχεύει στο να επιμορφώσει τους εκπαιδευόμενους/ες στον ορισμό, την ανάλυση και τα αίτια του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας. Θα γίνει αναφορά στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του (2011) για την Ενδοοικογενειακή Βία. Οι επιμορφούμενοι/ες θα διδαχτούν θέματα που σχετίζονται με την φυσική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική βία εντός της οικογένειας. Θα αναδειχθούν ζητήματα σωματικών επιθέσεων, συναισθηματικής κακοποίησης, απομόνωσης θύματος, χειριστικές συμπεριφορές, νομικός εκφοβισμός, απειλή βίας, εκβιασμός, παρακολούθηση και καταδίωξη του θύματος, απειλή χρήσης βίας σε αγαπημένα πρόσωπα του θύματος, χρήση γονεϊκής βίας στα παιδιά, έλλειψη ενσυναίσθησης, υπερτροφικό εγώ, διαταραγμένος ψυχικός κόσμος, «κόμπλεξ» κατωτερότητας, το σύνδρομο του «ιδανικού εαυτού» και του «ακριβούς αντιγράφου του πετυχημένου γονέα» ως αιτίες ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά. Επίσης, θα αναπτυχθούν ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, σύγκρουσης ρόλων, ανταγωνισμού, τάσης επιβολής, έλλειψης διαλόγου, σύγκρουσης ρόλων και επαγγελματικής υπεραπασχόλησης (γονείς διπλής καριέρας) ως αιτίες ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ των συζύγων. Θα θιγούν επίσης τα ζητήματα της έλλειψης αγωγής (ανοριοθέτητοι έφηβοι), αδύναμοι γονείς, εφηβικές εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο), ανυπαρξία προτύπων ως αιτίες βίας. Επιπλέον, θα εξεταστεί το Σύνδρομο της κακοποιημένης γυναίκας (ψυχολογικά τραύματα – μετατραυματικό stress), τεχνικές εξουδετέρωσης του ψυχικού πόνου από την γυναίκα. Το πρόβλημα του «ευνουχισμένου» άνδρα και η ανάγκη για παρουσία και «επιστροφή» του πατέρα. Τέλος, θα αναλυθεί η χριστιανική θεώρηση του Γάμου και της οικογένειας και η νομική, θεολογική και η ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Πρόγραμμα Παρέχει Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης 8 ECTS.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής, Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, ΑΠΘ.
Διδακτικό προσωπικό
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΟΣ, Μεταδιδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.
Έναρξη προγράμματος: 20/10/2024
Λήξη προγράμματος: 26/1/25
Τα Μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Κυριακή 17:00 – 19:00 και 19:00 – 21:00
Διάρκεια: 90 διδακτικές ώρες
Κόστος: 200
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Δύο δόσεις των 100 ευρώ στην Έναρξη και την Λήξη του Προγράμματος.
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ 8 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25/7/2024 έως 18/10/2024
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην επισήμανση των ραγδαίων εξελίξεων που επιφέρει στη δομή της οικογένειας η woke κουλτούρα, ο Μεταμοντερνισμός και η Παγκοσμιοποίηση με ταυτόχρονη όμως ενεργοποίηση των πολιτισμικών ανακλαστικών και των ταυτοτικών στοιχείων της Ορθόδοξης παράδοσης. Η αναγκαιότητα του προγράμματος συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου διεπιστημονικού διαλόγου σε διαθεματική και πολυπρισματική κατεύθυνση, με σκοπό την εις βάθος διερεύνηση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και την ανάδειξη των προϋποθέσεων ανάπτυξης μιας υγιούς και δημιουργικής οικογένειας, ως κοινωνίας προσώπων και ουχί ως μαζανθρώπων.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών γνώσεων και ανάλυσης πληροφοριών πάνω στα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν τις πολύπτυχες διαστάσεις του προβλήματος. Η απόκτηση των βασικών αυτών γενικών γνώσεων θα τους οδηγήσουν να εφαρμόσουν πολλές αρχές και κατευθύνσεις στην προσωπική τους ζωή ή σε συμβουλευτική κατεύθυνση. Επιπλέον, θα αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες και δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω της εφαρμογής βασικών μεθόδων και πληροφοριών της θεολογικής και της κοινωνιολογικής επιστήμης. Επιπροσθέτως, το πρόγραμμα συμβάλλει στην επιστημονική εξέλιξη και κατάρτιση Καθηγητών των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων ώστε να εντοπίζονται και επιλύονται τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από την ενδοοικογενειακή βία. Καταρτίζει επίσης στελέχη της Εκκλησίας (λαϊκούς, Ιερείς) ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ηθικών, κοινωνικών, πολιτικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκύπτουν από την ενδοοικογενειακή βία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Απόφοιτους και Τελειόφοιτους Ελληνικών Πανεπιστημίων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτήν την ιδιαίτερη πτυχή, σε Απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κληρικούς και Λαϊκούς, σε στελέχη της Εκκλησίας, σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Υπαλλήλους.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσες/όσοι έχουν:
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με βάση σειρά προτεραιότητας.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας του Zoom.
Προσφέρονται εβδομήντα οχτώ ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δέκα τρεις εβδομάδες (6 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα), και δώδεκα ώρες αξιολόγησης κατανεμημένες σε δύο εβδομάδες (6 ώρες την εβδομάδα) = 90 ώρες = 8 ECTS
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες:
ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Β. ΠΑΠΑΤΟΛΙΟΣ
[ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ] (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΟΣ) (12 ώρες)
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχεται:
Ηλεκτρονική αποστολή έντυπου υλικού.
Εκπαιδευτικό υλικό που διανέμετε στις/στους συμμετέχουσες/οντες.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Αχιλλέα Παπατόλιο στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Αχιλλέας Β. Παπατόλιος
Τηλέφωνο: 6974528636
Ώρες επικοινωνίας: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
email: axilleas853@hotmail.com
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 200€.
Δύο δόσεις των 100€. Εξόφληση δόσεων έως 24 Ιανουαρίου 2025.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ