Search
Close this search box.

Αποκατάσταση και Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (εκπόνηση-έλεγχος μελετών, οργάνωση-διαχείριση εργοταξίου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2023-10-23 - 2024-02-26 ( 175 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
12
Δίδακτρα:
600 €
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Νομικός
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
30-09-2023

Αποκατάσταση και Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (εκπόνηση-έλεγχος μελετών, οργάνωση-διαχείριση εργοταξίου

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

30-09-2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Αποκατάσταση και Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (εκπόνηση-έλεγχος μελετών, οργάνωση-διαχείριση εργοταξίου», διάρκειας 175 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί με  σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας zoom.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Νομικός, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτων μηχανικός εξειδικευμένος στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων (Msc in Restoration of historic buildings and sites, KUL Leuven), υπεύθυνος του υποχρεωτικού  Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Συνεργασίας: Αποκατάσταση Ιστορικών κτιρίων και Συνόλων  και του υποχρεωτικού μαθήματος: Ανάλυση και Τεκμηρίωση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγήτριες και Καθηγητές (μέλη ΔΕΠ)  Τμημάτων της  Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης) εξειδικευμένοι στον Τομέα της αποκατάστασης των Ιστορικών Κτιρίων καθώς επίσης και ΕΔΙΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες των παραπάνω Τμημάτων, εξειδικευμένοι στον Τομέα της αποκατάστασης των Ιστορικών Κτιρίων.

    Έναρξη προγράμματος: 23/10/ 2023

    Λήξη προγράμματος: 26/2/ 2024

    Διάρκεια: 175 ώρες

    Κόστος:   600 ευρώ/ανά εκπαιδευόμενη/ο

    Παρέχεται εκπτωτική πολιτική

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης: 12 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από   29/6/2023 έως 30 /9/2023

    Όροι παρακολούθησης προγραμμάτων

  • Στόχος του προγράμματος

    Στόχος του προγράμματος είναι η μεταπτυχιακή κατάρτιση των μηχανικών, κυρίως των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών στον τομέα της αποκατάστασης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων και συνόλων της νεότερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της χώρας μας.

    Ειδικότερα το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή ειδικής κατάρτισης, συμπληρωματικής των βασικών σπουδών που έλαβαν κατά την προπτυχιακή τους εκπαίδευση, τόσο στη θεωρία όσο κυρίως στη πράξη, για την εκπόνηση μελετών και επίβλεψη έργων που αφορούν στην αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων και συνόλων καθώς και σε ζητήματα προδιαγραφών, νομοθεσίας και οργάνωσης εργοταξίου.

    Επίσης βασική επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί η κατάρτιση των μηχανικών σε ζητήματα που αφορούν στις ιδιαίτερες κατασκευές και τα υλικά δομής των ιστορικών κτιρίων καθώς και στην αξιολόγησή τους. Οι τεχνικές αυτές γνώσεις, συνήθως άγνωστες λόγω της μη χρήσης και εφαρμογής τους στην τρέχουσα οικοδομική πρακτική, είναι απαραίτητες τόσο για την πληρέστερη κατανόηση των ιστορικών κτιρίων όσο και για τις προτεινόμενες συμβατές επεμβάσεις αποκατάστασης και επανάχρησής τους.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να:

    • Να κατανοήσουν τις αρχές και τη νομοθεσία που διέπει την ολοκληρωμένη προστασία ιστορικών κτιρίων και συνόλων.
    • Να αποκτήσουν γνώσεις για την αναγνώριση των παθητικών περιβαλλοντικών στρατηγικών που ενσωματώνονται στο σχεδιασμό των ιστορικών και παραδοσιακών κατασκευών με σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυσή τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης.
    • Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα υλικά και τις οικοδομικές τεχνικές των ιστορικών κτιρίων που ενσωματώνουν περιβαλλοντικές αξίες και τον τρόπο αποκατάστασής τους.
    • Να εκπαιδευτούν τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη σε θέματα συντήρησης, αποκατάστασης και επανάχρησης ιστορικών κτιρίων και συνόλων
    • Να αποκτήσουν δεξιότητες στην χρήση των νέων υλικών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση των μνημείων.
    • Να αποκτήσουν και αναπτύξουν κριτική σκέψη  για τις θεωρήσεις περί προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης (διαχρονικά) καθώς και για τις σύγχρονες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί πρόσφατα.
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες μηχανικούς και σε Πολιτικούς μηχανικούς, μηχανικούς της εκπαίδευσης, μηχανικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών (δημοσίου ΟΤΑ) καθώς και αποφοίτους των ΤΕΙ, σχετικών ειδικοτήτων όπως δομικών έργων και αποκατάστασης κτιρίων,  οι οποίοι επιθυμούν να προσεγγίσουν τα ζητήματα της αποκατάστασης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων.

  • Κριτήρια επιλογής

    Οι συμμετέχοντες/χουσες θα επιλεγούν με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα, στα οποία θα πιστοποιείται το ενδιαφέρον τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

    Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

    Κατοχή προσωπικού e-mail

    Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Άριστη γνώση της Ελληνικής γλώσσας

    Ικανοποιητική γνώση της Αγγλικής γλώσσας Αναφέρετε επίσης τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, εάν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κ.ά.)

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

    Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. πενταετούς και τετραετούς φοίτησης της ημεδαπής.

    Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, συγγενούς γνωστικού αντικειμένου και αντίστοιχης Τεχνολογικής Ειδίκευσης.

     

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνει εξ αποστάσεως μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom.  Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Όλο το υλικό (διαλέξεις, υποστηρικτικό υλικό, σημειώσεις) θα είναι διαθέσιμο στους εκπαιδευόμενους σε ειδικό ψηφιακό αποθετήριο. Η διδασκαλία θα διαρθρωθεί σε επιμέρους ενότητες ειδικών αντικειμένων διδασκαλίας, για την πληρέστερη κατανόηση του περιεχομένου τους. Θα υπάρχει η δυνατότητα παράλληλων ψηφιακών αιθουσών για ορισμένα μαθήματα που το περιεχόμενό τους αφορά σε εξειδικευμένο αντικείμενο ανά ειδικότητα.

    Η παρακολούθηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως και Πέμπτη τις απογευματινές ώρες. Θα έχει διάρκεια 3 ώρες, από τις 18.00-21.00, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις/στους επιμορφωνόμενες/ους να παρακολουθούν το πρόγραμμα χωρίς να παρακωλύονται οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος πέραν της παρακολούθησης των θεωρητικών μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενες/οι θα εκπονήσουν εργασία υπό την καθοδήγηση των διδασκόντων. Η εργασία αυτή θα αφορά στην κριτική αξιολόγηση ενός εφαρμοσμένου έργου αποκατάστασης, κατά την οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν τόσο τη μελέτη στο σύνολό της όσο και την εφαρμογή του έργου της αποκατάστασης έως το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

    Την εργασία αυτή θα την παρουσιάσουν στο σύνολο της τάξης των εκπαιδευομένων. Ο σχολιασμός και οι αξιολόγησή της θα γίνει από το σύνολο των διδασκουσών/όντων του προγράμματος.

     

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Ενότητα 1: Ιστορία & θεωρία της αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και συνόλων  (9 ώρες, 0,5 ECTS)

    Η σύγχρονη θεωρία της αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και συνόλων είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας προβληματισμών και ανάπτυξης θεωριών, κατά τους τελευταίους δύο αιώνες. Η εκτίμηση και η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανάγεται, με την πιο ολοκληρωμένη μορφή της, στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ κατά το πρώτο μισό του 20ου, τα ζητήματα τέθηκαν σε επιστημονική βάση και σε έναν διεθνή διάλογο. Το μάθημα εξετάζει την εξέλιξη των ιδεών και της φιλοσοφίας των επεμβάσεων, καθώς και τις διαφορετικές προσεγγίσεις προσωπικοτήτων, που συνέδραμαν τελικά, στη διαμόρφωση της σύγχρονης θεωρίας, όπως αυτή καθορίζει τις διεθνείς συμβάσεις.  Εισαγωγή στην ανάπτυξη των βασικών εννοιών της προστασίας αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων. Προβλήματα ελληνικής και ξένης ορολογίας. Βασικές αρχές, πλαίσιο και ιδεολογία της προστασίας σήμερα.

    Διδάσκων: Δρ. Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

     

    Ενότητα 2: Μετρητική και θεματική τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων (4 ώρες, 0,5 ECTS)

    Περιεχόμενο: Στο πλαίσιο του μαθήματος θα γίνει μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση των επιστημών της Τοπογραφίας, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης, ώστε να δοθεί χρόνος σε παραδείγματα αποτυπώσεων ιστορικών κτιρίων. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία αποτύπωσης (έως και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων) με:

    • Επίγειες εικόνες (RGB): 2Δ αποτύπωση όψης ιστορικού κτιρίου, τόσο με χρήση φωτοσταθερών, όσο και με τη χρήση μηκών.
    • UAV: Αποτύπωση (RGB) κάτοψης (τοπογραφικό ιστορικού κτιρίου και του χώρου που το περιβάλει).
    • UAV: Αποτύπωση πολυφασματική (multispectral) κάτοψης (τοπογραφικό) μνημείου πολιτισμού.
    • UAV και επίγειες εικόνες (RGB): 3Δ εξωτερική αποτύπωση ιστορικού κτιρίου.
    • Laser Scanner: 3Δ εσωτερική και εξωτερική αποτύπωση ιστορικού κτιρίου.

    Διδάσκων:  Δρ. Δημήτριος Καϊμάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

     

    Ενότητα 3: Ανάλυση και τεκμηρίωση ιστορικών κτιρίων (12 ώρες 1 ECTS)

    Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τις  μεθόδους και τις τεχνικές για την ανάλυση και τεκμηρίωση των ιστορικών κατασκευών, των μνημείων.  Περιεχόμενο του μαθήματος αποτελεί η συστηματική παρουσίαση και ανάλυση του διεπιστημονικού χαρακτήρα της έρευνας για την ανάλυση και τεκμηρίωση των Μνημείων και των ιστορικών συνόλων, καθώς και η ανάπτυξη των μεθόδων και τεχνικών των διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων.

    Παρουσίαση των θεωρητικών, μεθοδολογικών και κατασκευαστικών ζητημάτων τα οποία παρουσιάζονται κατά τη ανάλυση-τεκμηρίωση των ιστορικών κτιρίων μέσα από παραδείγματα εφαρμογών.

    Διδάσκουσες/οντες: Δρ. Μαρία Δούση,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ,  Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Νομικός,  Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ.

     

    Ενότητα 4: Οικοδομική τεχνολογία ιστορικών κατασκευών (27ώρες 1,50 ECTS)

    Στόχος αυτής της ενότητας είναι η εμβάθυνση στην τεχνολογία κατασκευής ιστορικών δομικών συστημάτων,

    • Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναδύθηκαν και εξελίχθηκαν ιστορικά τα δομικά συστήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (17ος -20ος αιώνας) και πώς εισήχθησαν στην ελληνική κατασκευαστική πρακτική,
    • Η γνωριμία με τον διεθνώς έγκυρο επιστημονικό χώρο διερεύνησης που σχετίζεται με την ιστορία των κατασκευών.

    Οι διαλέξεις εξετάζουν τρία διακριτά τμήματα ιστορικών κατασκευών που προέκυψαν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, έχουν διακριτά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι κατασκευασμένα με διαφορετικά συστήματα δόμησης.

    1. Ιστορικές πετρόκτιστες και ξυλόπηκτες κατασκευές (17ος-19ος αι.).
    2. Ιστορικές κατασκευές με φέρουσες τοιχοποιίες και εσωτερικό σιδηρό σκελετό. (19ος – αρχές 20ου αιώνα.).
    3. Ιστορικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα (αρχές 20ου αιώνα).

    Διδάσκοουσες/οντες: Δρ. Μαρία Δούση,   Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Νομικός Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ. MSc. Δημοσθένης Σάκκος, Υπ. Διδάκτωρ ΤΑΜ ΑΠΘ

     

    Ενότητα 5: Δομοστατική ανάλυση ιστορικών κατασκευών – Επεμβάσεις επισκευής –  ενίσχυσης (30 ώρες, 2,3 ECTS)

    1. Εισαγωγή, συμπεριφορά τοιχοποιίας και μηχανικές ιδιότητες

    Μηχανικά χαρακτηριστικά των συστατικών υλικών της τοιχοποιίας, ήτοι των φυσικών λίθων, των τεχνητών λιθοσωμάτων, του κονιάματος και της συνάφειας μεταξύ τους. Παράθεση των βασικών στοιχείων για τα υλικά των δομικών στοιχείων από φέρουσα τοιχοποιία και ιστορική αναδρομή.

    1. Τυπολογία τοιχοποιιών και φερόντων οργανισμών

    Μηχανική της τοιχοποιίας – Σύνθεση φέροντος οργανισμού. Τα είδη τοιχοποιίας που συναντώνται. Δομικά συστήματα κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία και η μεταφορά των φορτίων.

    1. Κανονισμοί Ευρωκώδικες και ΚΑΔΕΤ

    Κανονιστικές διατάξεις και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την αποτίμηση δομικών στοιχείων άοπλης τοιχοποιίας.

    1. Παθολογία και σεισμική απόκριση

    Δομικά συστήματα κατασκευών από τοιχοποιία και η απόκρισή τους σε σεισμικές δράσεις. Μεταφορά των σεισμικών φορτίων. Δράσεις εντός και εκτός επιπέδου. Εμφάνιση βλαβών και σύνδεσή τους αφενός με την επιβαλλόμενη φόρτιση αφετέρου με κριτήρια αστοχίας. Μηχανισμοί απορρόφησης ενέργειας.

    1. Πειραματικές και επί τόπου μετρήσεις

    Εργαστηριακές και επί-τόπου διατάξεις εύρεσης βασικών μηχανικών χαρακτηριστικών.

    – Καταστροφικές και μη καταστροφικές μέθοδοι. Εργαστηριακές εφαρμογές. Παρουσίαση αποτελεσμάτων πειραματικής έρευνας μηχανικών χαρακτηριστικών σε δοκίμια παρθενικής και ενισχυμένης τοιχοποιίας.

    1. Επισκευές ενισχύσεις / Οπλισμένη τοιχοποιία

    Μέθοδοι και τεχνικές επισκευής και ενίσχυσης υφιστάμενων / διατηρητέων κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία. Κανονιστικές διατάξεις και κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Η σημασία του οπλισμού και η συμπεριφορά δομικών στοιχείων οπλισμένης τοιχοποιίας σε σεισμικού τύπου ανακυκλιζόμενες φορτίσεις

    1. Μοντελοποίηση (cad, sap) – ανάθεση θέματος

    Εφαρμογές σε απλά δομικά συστήματα από τοιχοποιία για την αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς ή τον σχεδιασμό νέων κατασκευών από τοιχοποιία. Αριθμητική προσομοίωση της συμπεριφοράς – εφαρμογές.

    1. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες, πατώματα στέγες, έλεγχος ξύλινων στοιχείων κλπ

    Σύνθεση οριζόντιου φέροντος οργανισμού: τύποι πατωμάτων και στεγών, απόκριση υπό κατακόρυφα φορτία και σεισμική καταπόνηση. Σύνθεση κατακόρυφου φέροντος οργανισμού: τύποι τοιχοποιιών, διαζώματα, ελκυστήρες, απόκριση υπό κατακόρυφα φορτία και σεισμική καταπόνηση.

    1. Παραδείγματα – case studies

    Παραδοσιακές κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία. Δομήματα μνημειακού χαρακτήρα. Διατηρητέα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία.

    Διδάσκοντες: Δρ. Κωνσταντίνος Κατάκαλος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Δρ. Λάμπρος Κωτούλας, PostDoc ΤΠΜ ΑΠΘ, MSc. Λάζαρος Μελίδης, Υπ. Διδάκτωρ ΤΠΜ ΑΠΘ

     

    Ενότητα 6: Κονιάματα, επιχρίσματα, ενέματα (9 ώρες, 0,5 ECTS)

    Η θεματική ενότητα των κονιαμάτων ξεκινά με τα υλικά και τις τεχνικές σύνθεσης παραδοσιακών κονιαμάτων καθώς και τις ιδιότητες που καταγράφονται σε δείγματα ιστορικών και μνημειακών κατασκευών από διάφορες ιστορικές περιόδους. Η τεχνολογία παρασκευής τους, η παθολογία και η μεθοδολογία μελέτης τους παρουσιάζονται αναλυτικά. Αναφέρονται θέματα που αφορούν στη δειγματοληψία αυτών των υλικών από μνημεία και ιστορικά κτίρια, τις επί τόπου μετρήσεις, την πλήρη εργαστηριακή ανάλυση των κονιαμάτων (χημική ανάλυση, κοκκομετρική, προσδιορισμός μηχανικής αντοχής, προσδιορισμός πορώδους, μικροσκοπική ανάλυση).

    Η επόμενη ενότητα καλύπτει τη σύνθεση κονιαμάτων συμβατών με τα αντίστοιχα υλικά ιστορικών κτισμάτων καθώς και με τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται για την καταλληλότητα και ποιότητα των πρώτων υλών με τα οποία σχεδιάζονται τα κονιάματα. Παρουσιάζεται η μεθοδολογία για τον έλεγχο των νέων υλικών αποκατάστασης και παραδείγματα ανάλυσης ιστορικών κονιαμάτων

    Για τα επιχρίσματα γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα τεχνολογικά τους χαρακτηριστικά με βάση την ιστορική περίοδο και παρουσιάζονται παραδείγματα μελέτης. Καλύπτεται η ενότητα που αφορά σε υλικά αποκατάστασης επιχρισμάτων με αρχές συμβατότητας και ανθεκτικότητας καθώς και νέες εξελίξεις για βιώσιμα υλικά που καλύπτουν διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες (αρχές κυκλικής οικονομίας, θερμικής βελτίωσης)

    Η ενότητα των ενεμάτων ως υλικά αποκατάστασης αναφέρεται στις πρώτες ύλες, τους ελέγχους και τους τρόπους εφαρμογής τους. Δίνονται στοιχεία για το σχεδιασμό και τα κριτήρια επιλογής τους και παρουσιάζονται παραδείγματα εφαρμογής

    Διδάσκουσες: Δρ. Μαρία Στεφανίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Δρ. Βασιλική Πάχτα, ΕΔΙΠ, ΑΠΘ.

     

    Ενότητα 7: Υγρασία και θερμομονωτική προστασία ιστορικών κατασκευών  (12 ώρες, 1 ECTS)

    Στο μάθημα θα εξεταστούν:

    1. Ζητήματα υγρασίας ιστορικών κτιρίων και μέθοδοι αντιμετώπισής της
    2. Ζητήματα θερμομονωτικής προστασίας ιστορικών κτιρίων
    3. Οικοδομικές επεμβάσεις αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων

    Διδάσκουσες/οντες: Δρ. Δημήτριος Αραβαντινός, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Δρ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, Καθηγήτρια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

     

    Ενότητα 8:  Δίκαιο, νομοθεσία και θεσμικά προβλήματα προστασίας μνημείων    (12 ώρες, 1 ECTS)

    Σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή γνώσεων για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας μνημείων, συνόλων και έργων τέχνης.

    Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με: (α) τις νομικές διατάξεις του παρελθόντος που επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα την οργάνωση του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος, (β) την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την προστασία της παραδοσιακής κληρονομιάς και (γ) τη νομιμότητα της επεμβατικής δράσης στην προστασία μνημείων, συνόλων και έργων τέχνης.

    • Στα μαθήματα θα αναπτυχθούν τα παρακάτω αντικείμενα:
    • Η πολεοδομική νομοθεσία στο αρχαιοελληνικό, βυζαντινορωμαϊκό και μεταβυζαντινό δίκαιο.
    • Η ελληνική νομοθεσία προστασίας αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και έργων τέχνης.
    • Αναθεώρηση της νομοθεσίας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κριτική θεώρηση.
    • Η ελληνική νομοθεσία για την προστασία συνόλων και παραδοσιακών οικισμών.
    • Διεθνείς συμβάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
    • Η νομολογία ελληνικών και ξένων δικαστηρίων κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας και των Διεθνών Συμβάσεων (νομολογικά παραδείγματα-δικαστικές αποφάσεις)

    Διδάσκων: Δρ. Αναστάσιος Τάντσης, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

     

    Ενότητα 9:   Μεθοδολογία και εφαρμογές αποκατάστασης-επανάχρησης ιστορικών κτιρίων  (29 ώρες, 1,5 ECTS)

    Παρουσίαση των θεωρητικών, μεθοδολογικών και κατασκευαστικών ζητημάτων, τα οποία παρουσιάζονται κατά την μελέτη αποκατάστασης των ιστορικών αυτών κτιρίων  καθώς και των ποικίλων και περίπλοκων ζητημάτων που συνήθως αντιμετωπίζονται τόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης όσο και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής στο εργοτάξιο. Τα θέματα της ενότητας αυτής θα αναπτυχθούν με την παρουσίαση συγκεκριμένων εφαρμοσμένων μελετών, οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά τόσο κατά τη φάση της εκπόνησης της μελέτης όσο και κατά τη φάση της κατασκευής, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζονται.

    Τα εφαρμοσμένα παραδείγματα διαρθρώνονται ως εξής:

    Εφαρμογές αποκατάστασης-επανάχρησης ιστορικών κτιρίων με πετρόκτιστες και ξυλόπηκτες κατασκευές.

    Εφαρμογές αποκατάστασης-επανάχρησης ιστορικών κτιρίων με δομικό σύστημα αποτελούμενο από σύμμεικτες κατασκευές με μεταλλικό σκελετό και πλινθοπληρώσεις.

    Εφαρμογές αποκατάστασης-επανάχρησης ιστορικών κτιρίων με δομικό σύστημα αποτελούμενο από σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος.

    Διδάσκουσες/οντες: Δρ. Μαρία Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Νομικός Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, MSc. Δημοσθένης Σάκκος, Υπ. Διδάκτωρ ΤΑΜ ΑΠΘ.

     

    Ενότητα 10:   Ανάπλαση και αναβίωση ιστορικών συνόλων και οικισμών   (6 ώρες, 0,5 ECTS)

    Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν τα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αναγκαιότητα προσαρμογής της μεθοδολογίας στα ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα ιστορικά σύνολα η στους οικισμούς για τους οποίους εκπονείται η μελέτη. Για την πληρέστερη κατανόηση των ζητημάτων αυτών θα παρουσιαστούν ειδικές μελέτες αποκατάστασης ιστορικών συνόλων και οικισμών, στις οποίες οι κοινωνικές, πολεοδομικές και οικονομικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές με αποτέλεσμα την ανάγκη προσαρμογής της μεθοδολογίας στα ιδιαίτερα κάθε φορά ζητήματα που τίθεντο από τα δεδομένα του κάθε οικισμού.

    Διδάσκουσες/οντες: Δρ. Μαρία Δούση, Δρ. Αρχιτέκτων μηχανικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Νομικός Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ.

     

    Ενότητα 11: Συγγραφή και παρουσίαση εργασίας (50 ώρες, 1,67 ECTS)

    Οι εκπαιδευόμενοι θα εκπονήσουν μια εργασία, η οποία θα αφορά στην κριτική αξιολόγηση μιας εφαρμοσμένης μελέτης αποκατάστασης. Στην εργασία αυτή θα κληθούν να αξιολογήσουν τόσο τη μελέτη στο σύνολό της όσο και την εφαρμογή της έως το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Την εργασία αυτή θα την παρουσιάσουν δημόσια σε όλη την τάξη των εκπαιδευομένων και θα ακολουθήσει συζήτηση και αξιολόγηση – σχολιασμός από το σύνολο των διδασκόντων. Η εργασία αναλαμβάνεται κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του προγράμματος, μετά από δήλωση του επιμορφωνόμενου στη Γραμματεία του προγράμματος. Η άσκηση εκπονείται από τον επιμορφούμενο σε συνεργασία με έναν ή 2 διδάσκοντες του προγράμματος επιλογής του. Κατατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί κατά τον τελευταίο μήνα του προγράμματος.

    Οι διδακτικές μονάδες της εργασίας αντιστοιχούν στις επικαιροποιημένες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και πρακτική εμπειρία που αποκτά ο συμμετέχων από το πρόγραμμα. Η εκπόνηση της εργασίας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες.

    Συντονιστής: Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Νομικός Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ.

    Διδάσκουσες/οντες:  Όλες/οι  οι διδάσκουσες/οντες του προγράμματος.

    Αξιολόγηση εκπαιδευομένων: 0.03 ECTS

    Σύνολο Προγράμματος: 12 ECTS

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΔΙΑ ΒΙΟΥ_ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1.Ψηφιακά αντίγραφα των διαλέξεων των διδασκουσών/όντων

    1. Διδακτικές σημειώσεις
    2. Βιβλιογραφία
    3. Υποδειγματικές μελέτες έργων αποκατάστασης
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:

    Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

    Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την συγγραφή της εργασίας (εκπόνηση και παρουσίαση)

    Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος (με την εγγραφή τους 50% του συνόλου και μέχρι το τέλος του προγράμματος το υπόλοιπο 50%)

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη σύνδεση στην ψηφιακή πλατφόρμα, πριν την ώρα έναρξης του μαθήματος.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα*: Ευθυμία Φράγκου

    Τηλέφωνο*: 2310-995483

    Ώρες επικοινωνίας*: 9:00-15:00

    email*: efragou@arch.auth.gr

    Όνομα*: Μιχάλης Νομικός

    Τηλέφωνο*: 6974017083

    Ώρες επικοινωνίας*: 10:00-14:00 και 17: 00-19:00

    email*: nomikos@arch.auth.gr

     

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 600 ευρώ ανά εκπαιδευόμενη/ο.

Οι εκπτώσεις δεν ισχύουν αθροιστικά και παρέχονται σε ποσοστό 30% του συνόλου των επιμορφούμενων κατά σειρά προτεραιότητας. Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μετάβαση στο περιεχόμενο