Search
Close this search box.

Δημιουργική Γραφή. Θεωρία και Πράξη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2023-11-01 - 2024-01-31 ( 63 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
4
Δίδακτρα:
340 €
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Μαρία Αθανασοπούλου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
31-10-2023

Δημιουργική Γραφή. Θεωρία και Πράξη

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

31-10-2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο “Δημιουργική Γραφή. Θεωρία και Πράξη”, διάρκειας 63 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί και θα υλοποιηθεί με την μέθοδο διδασκαλίας της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

    Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μαρία Αθανασοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

    • Η Μαρία Αθανασοπούλου-Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος, Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1989), και Συγκριτική Γραμματολογία στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου (1990, 1991) και του Cambridge, από όπου και η διδακτορική της διατριβή για Το Ελληνικό Σονέτο (1999). Έχει υπερεικοσαετή πείρα στην διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και -εσχάτως- της Δημιουργικής Γραφής, στο ΕΑΠ και το ΑΠΘ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα ποιητικής της ελληνικής πεζογραφίας και ποίησης των τελευταίων δύο αιώνων, τη θεωρία των λογοτεχνικών ειδών, τις σχέσεις λογοτεχνίας και ζωγραφικής, τις σχέσεις λογοτεχνίας και εθνικής ταυτότητας, και το διαπολιτισμικό στοιχείο της ελληνικής λογοτεχνίας. Συγγραφέας τριών βιβλίων νεοελληνικής φιλολολογίας, αρθρογραφεί, επίσης, ως κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμίου, σε έγκυρα έντυπα νεοελληνικής φιλολογίας και κριτικής, λ.χ. στο Δέντρο, τη Νέα Εστία, τη Νέα Πορεία, την Παρέμβαση (Κοζάνης), την Ποιητική, τον Πόρφυρα (Κερκύρας), το Ύλαντρον (Λευκωσίας), το The Books’ Journal.
      Κατάλογος της εργογραφίας της στον ιστότοπο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=8984
    • Η Αλίκη Συμεωνάκη: ΕΕΔΙΠ, Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ, ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα και εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή με θέμα τη Δημιουργική Γραφή ποιητικού κειμένου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η δημιουργία ποιητικού λόγου στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι μεθοδολογικές αρχές της σχετικής διδασκαλίας, η αξιολόγηση των κειμένων, η εκ των ένδον προσέγγιση της Λογοτεχνίας, η μελέτη της νεανικής δημιουργικότητας, η διερεύνηση του διδακτού του πράγματος, των ορίων του. Υπήρξε η συντονίστρια του βιβλίου Δημιουργικής Γραφής για το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, εκπόνησε το Πρόγραμμα Σπουδών της Δημιουργικής Γραφής για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας, ενώ παράλληλα δημοσίευσε σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και υλοποίησε πολλές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και Κύπρο. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2017 διδάσκει ως ΕΔΙΠ Δημιουργική Γραφή Ι (ποίηση) και Δημιουργική Γραφή ΙΙ (πεζογραφία, σενάριο, θεατρικό κείμενο) στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Κατάλογος εργογραφίας της στον ιστότοπο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=104130
    • Ο Γιάννης Σκαραγκάς: Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος. Εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή για το Mega, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γράφει στα αγγλικά και έχει βραβευτεί ως διηγηματογράφος με το βραβείο της επιτροπής συντακτών του περιοδικού Copper Nickel στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Έχει γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ελβετία, μεταξύ των οποίων το «Prime Numbers» στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική. Το έργο του «Η Κυρά της Ρω» εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, υπογράφοντας το σενάριο έξι τηλεοπτικών σειρών, με πιο πρόσφατη την ψυχολογική αστυνομική σειρά της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι». Γράφει για γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature Today, Copper Nickel, American Chordata, The Tower Journal, κ.α. Υπογράφει το νέο θεατρικό έργο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2023 στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.
      Κατάλογος της εργογραφίας του στον ιστότοπο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=42592
    • Η Έλενα Μαρούτσου: Μυθιστοριογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και εκπαιδευτικός. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο Ρέντινγκ της Αγγλίας. Έχει δημοσιεύσει τα έργα: Το εξιλαστήριο θαύμα, μυθιστόρημα, Κίχλη, 2022, Θηριόμορφοι, μυθιστόρημα, Πόλις, 2020, Δύο, μυθιστόρημα, Κίχλη, 2018, Οι χυδαίες ορχιδέες, διηγήματα, Κίχλη, 2015, ΤΟ ΝØΗΜΑ, νουβέλα, Κέδρος, Μάιος 2010, Μεταξύ συρμού και αποβάθρας, μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 2008 (Athens Prize for Literature, βραβείο μυθιστορήματος του περ. Δέκατα), Οι προδοσίες των ονομάτων, διηγήματα, Αλεξάνδρεια, 2004, Του Ύψους και του Βάθους, μικρές ιστορίες, πεζογραφήματα, Αλεξάνδρεια, 1998, Αν Έρθεις Φέτος, λεύκωμα με κείμενα και κολάζ, ιδιωτική έκδοση, 1995. Διδάσκει από το 2010 στην «Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη», ενώ έχει συντονίσει, επί σειρά ετών, εργαστήρια δημιουργικής γραφής στους φορείς: Εκδόσεις Κίχλη, εκδόσεις Μεταίχμιο, Πολτιστικός Όμιλος Πύρνα (Αθήνα), Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης  (Αθήνα), Κέντρο διά βίου μάθησης: Athens Synthesis (Αθήνα), Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο «Έρμα» (Αθήνα), και αλλού. Έχει λάβει μέρος ως εικαστική καλλιτέχνης, με έργα κολλάζ, στις ομαδικές εκθέσεις: του «104 Κέντρου Λόγου και Τέχνης» (Δεκ. 2008 – Ιαν 2009), του «Art Café Αιολίς» (1/2000), της «Gallerie Alef» (Ιούνιος 1989, 10/1987), της Βιβλιοθήκης Σάμου  (6/1993).
      Εργογραφία της στο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=7742
    • Ο Βασίλης Αμανατίδης, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και περφόρμερ, εκ των εισηγητών της επιτελεστικής ποίησης στην Ελλάδα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση το 1991. Από το 1999 έχει εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης [πρόσφατα: ∞: αποκατάσταση, 2022, εσύ: τα στοιχεία, 2017 (Βραβείο Ποίησης Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών), otherpoem: μόνο λόγος, 2014, 7: ποίηση για video games, 2011], καθώς και τις συλλογές διηγημάτων Ο σκύλος της Χάρυβδης (2008) και Μη με φας (2005) και τη συγκεντρωτική τους επανέκδοση στον τόμο Πλαγκτόν: οι ιστορίες, 2019. Δύο θεατρικά έργα του παίχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2007 παρουσιάζει και ο ίδιος τα βιβλία του στο κοινό, μέσα από περφόρμανς ποίησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημοσιεύει κριτική ποίησης και ασχολείται με τη διδασκαλία της ποίησης ως δημιουργικής γραφής, μέσα από τη διοργάνωση διά ζώσης και διαδικτυακών μαθημάτων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επιμελείται εκδηλώσεις λόγου και επιτέλεσης. Μεταφράζει πεζογραφία (Witold Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer κ.ά.) και ποίηση (E. E. Cummings, Bertolt Brecht, Russel Edson, Anne Carson κ.ά.). Είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού [φρμκ]. Aπό το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις. Στα ρωσικά κυκλοφόρησε δίγλωσση επιλογή ποιημάτων του, και στα γερμανικά βιβλίο με επιλεγμένα διηγήματά του. Βλ. τον ιστότοπο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=8482.
    • Η Αγγελική Πεχλιβάνη: Ποιήτρια και κριτικός. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Απόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εργάζεται ως φιλόλογος σε Λύκειο. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με εισηγήσεις για τη λογοτεχνία, και έχει δημοσιεύσει φιλολογικά κείμενα(για τους: Μ. Γκανάς, Χ. Βλαβιανός, Κ. Καρυωτάκης, Γ. Σκαμπαρδώνης, Γ. Θεοτοκάς, Ι. Καρυστιάνη, Γ. Βαρβέρης, Γ. Κοντός, κ.ά.), βιβλιοκριτικές και ποιήματά της σε περιοδικά έντυπα κι ηλεκτρονικά (Χάρτης, Πόρφυρας, Ποιητική, Νέα Ευθύνη, Παρέμβαση, Στέπα, frear, culturebook, κ.ά.). Ως επιμορφώτρια έχει  συμμετάσχει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής για φιλολόγους της Δυτ. Αττικής και της Γ’ Αθήνας.  Συμμετείχε στο βιβλίο Η δημιουργική γραφή στο σχολείο (Μεταίχμιο 2016) σε επιμέλεια της Σ.  Νικολαΐδου. Η ποιητική συλλογή της Πεζή οχούμενη (Κίχλη 2018) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Jean Moréas, του περιοδικού Ο Αναγνώστης και των βιβλιοπωλείων Public. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε η συλλογή της From Russia withLove (s@mizdat) και, σε συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, η μονογραφία Μίμης Σουλιώτης. Ο ποιητής των στιγμών και των λέξεων (Gutenberg). Το 2021 εξέδωσε την συλλογή Οι γάτες του τρίτου και άλλοι ζωντανοί (Κιχλη). Εργογραφία της στο: https://biblionet.gr/προσωπο/?personid=117451

    Έναρξη προγράμματος:  1 Νοεμβρίου 2023

    Λήξη προγράμματος:  31 Ιανουαρίου 2024

    Διάρκεια: 63 ώρες

    Κόστος:   340 ευρώ

    Παρέχεται εκπτωτική πολιτική

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: 4

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από  31 Αυγούστου έως    31 Οκτωβρίου 2023

    Όροι παρακολούθησης προγραμμάτων

  • Στόχος του προγράμματος

    Το πρόγραμμα στοχεύει, στο πρώτο μέρος του: στην εκμάθηση των εντελώς βασικών σταθμών της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων –του λογοτεχνικού «κανόνα», μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα κειμενικών ειδών όπως: το μυθιστόρημα (αποσπάσματα), το διήγημα, και το έμμετρο ή ελευθερόστιχο ποίημα. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ακολουθούν συγγραφικά εργαστήρια πεζογραφίας και ποίησης, με πανελλήνια αναγνωρισμένους πεζογράφους και ποιητές, που θα διδάξουν το αλφαβητάρι της καλλιτεχνικής συγγραφής. Σκοπός του προγράμματος η διάχυση του νέου γνωστικού αντικειμένου, αλλά και καλλιτεχνικής πρακτικής, της «Δημιουργικής Γραφής» που διδάσκεται αυτόνομα για πρώτη φορά, στο  ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν:

    • Να αναγνωρίζουν τους βασικούς σταθμούς εξέλιξης της νεοελληνικής πεζογραφίας και ποίησης μέσα από την ανάλυση της κατασκευαστικής διάστασης των έργων, δηλ., μέσα από την ανάλυση της εσωτερικής οικονομίας της καλλιτεχνικής πράξης που τα «έφερε στη ζωή».
    • Σε επίπεδο καλλιτεχνικής πρακτικής, οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν: να αναγνωρίζουν τα βασικά συγγραφικά στάδια και τα βασικά συγγραφικά εργαλεία της αφήγησης.
    • Να είναι εξοικειωμένοι με βασικές αφηγηματικές πρακτικές.
    • Να έχουν ασκηθεί στη συγγραφή πεζογραφίας και ποίησης.
    • Να έχουν ασκηθεί στο να λειτουργούν ως συγγραφική και αναγνωστική ομάδα, η οποία προσλαμβάνει κριτικά μη μυθοπλαστικά, αλλά και μυθοπλαστικά κείμενα. Το πρόγραμμα προάγει, έτσι, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την πιο συνειδητή γνώση βασικών σταθμών της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων: δηλαδή, την λογοτεχνική και κριτική εγγραμματοσύνη, την «Δημιουργική Γραφή-Ανάγνωση».
  • Σε ποιους απευθύνεται
    • Σε ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη συγγραφή.
    • Σε ανθρώπους που αγαπούν την ανάγνωση και ενδιαφέρονται για την γραφή.
    • Σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον συγγραφικό μηχανισμό εκ των έσω, ώστε να αποκτήσουν μια πιο βαθιά σχέση με την λογοτεχνία. Η πρακτική της «Δημιουργικής Γραφής» στοχεύει κατ’ εξοχήν στη δημιουργία «επαρκών αναγνωστών»: και αυτό επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο καθώς κάθε εραστής της λογοτεχνίας μεταμορφώνεται από καταναλωτής/τρια σε παραγωγό κειμένων –έτσι βιωματικά πλέον κατανοεί τη διαδικασία της συγγραφής, κι ακόμα περισσότερο της λογοτεχνικής ανάγνωσης «εκ των έσω».
    • Σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα εργαλεία της αφήγησης, με στόχο να τα αξιοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή ή στην επαγγελματική τους ενασχόληση (εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που εργάζονται στη διαφήμιση και την επικοινωνία, επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου, άνθρωποι που αξιοποιούν τη αφήγηση για την παραγωγή πολιτιστικού/πολιτισμικού υλικού).
  • Κριτήρια επιλογής
    • Απόφοιτοι λυκείου που ενδιαφέρονται για την συγγραφή.
    • Φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών του λόγου, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις σπουδές τους με εμβάθυνση στο αντικείμενο της δημιουργικής γραφής.
    • Επαγγελματίες από το χώρο του βιβλίου, της διαφήμισης, της μουσειολογίας, κτλ., και γενικότερα κάθε είδους επαγγέλματος που βασίζεται στον λόγο και στην συγγραφή.
    • Εκπαιδευτικοί.

    Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    • Πρόσβαση στο διαδίκτυο
    • Κατοχή προσωπικού e-mail
    • Aπαιτείται επίσης: ικανότητα χρήσης επεξεργαστή κειμένου (πρόγραμμα word), και πλατφόρμας zoom.

    Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων αποτελούν: η ποιότητα του ενδεικτικού κειμένου τους, η σοβαρότητα των λόγων επιλογής εκ μέρους τους του εν λόγω προγράμματος, η εικαζόμενη αφοσίωση στο στόχο.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος θα συζητηθούν μείζονες ποιητές και πεζογράφοι των τελευταίων δύο αιώνων μέσα από την ανάγνωση και ανάλυση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων γραφής τους. Θα εστιάσουμε στα στοιχεία μορφολογίας των κειμένων τους, και στην κατασκευαστική τους διάσταση –εισερχόμενοι, έτσι, στο «εργαστήρι» των συγγραφέων (12 ώρες, διδάσκουσα: Αθανασοπούλου). Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, μετά από σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της ανάδυσης της Δημιουργικής Γραφής ως χωριστής καλλιτεχνικής πρακτικής (διδάσκουσα: Συμεωνάκη, 6 ώρες), θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Τα εργαστήρια θα έχουν διμερή οργάνωση. Θα προηγείται «παράδοση» σχετικά με τα μυστικά του κάθε είδους (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίημα), στη συνέχεια θα προετοιμάζονται από τους συμμετέχοντες λογοτεχνικά κείμενα στον δικό τους χρόνο σχετικά με το κάθε είδος, σε επόμενη συνάντηση τα κείμενα θα συζητώνται ομαδικά και θα προτείνονται βελτιώσεις. Προβλέπονται 24 ώρες σύγχρονης διδασκαλίας για την πεζογραφία (διδάσκοντες: Μαρούτσου, Σκαραγκάς), 18 ώρες για την ποίηση (διδάσκοντες: Αμανατίδης, Πεχλιβάνη).

     

  • Πρόγραμμα Σπουδών
    • Θεματική ενότητα ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ:
      Νεοελληνική ποίηση 19ου αιώνα: Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς: η κατασκευαστική και γενετική διάσταση (3 ώρες – Αθανασοπούλου).
    • Νεοελληνική ποίηση 20ού αιώνα: Καβάφης, Καρυωτάκης, Σεφέρης: η κατασκευαστική και γενετική διάσταση (3 ώρες – Αθανασοπούλου).
    • Νεοελληνική πεζογραφία 19ου αιώνα: Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης, Βουτυράς: η κατασκευαστική και γενετική διάσταση (3 ώρες – Αθανασοπούλου).
    • Νεοελληνική πεζογραφία 20ού αιώνα: Πολίτης, Τσίρκας, Χατζής: η κατασκευαστική και γενετική διάσταση (3 ώρες – Αθανασοπούλου).
    • Θεματική ενότητα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ. ΠΡΑΞΗ:
      Ιστορία της Δημιουργικής Γραφής. Πρόδρομοι και σημαντικοί σταθμοί στον αγγλοσαξονικό χώρο (6 ώρες – Συμεωνάκη)
    • Θεωρία Πεζογραφίας, I: Μικρή και μεγάλη φόρμα: ομοιότητες και διαφορές (3 ώρες -Σκαραγκάς)
    • Θεωρία Πεζογραφίας, II: Ο ήρωας, η δομή, η πλοκή (3 ώρες – Σκαραγκάς)
    • Εργαστήριο Πεζογραφίας, I-VI: Τα μυστικά της μικρής φόρμας, διακειμενικότητα, δημιουργική «γραφή-ανάγνωση» (18 ώρες – Μαρούτσου)
    • Εργαστήριο Ποίησης, Ι: Θεωρία και ασκήσεις δημιουργικής γραφής στις σταθερές φόρμες και το πεζόμορφο ποίημα (9 ώρες – Πεχλιβάνη).
    • Εργαστήριο Ποίησης, ΙΙ: Θεωρία και ασκήσεις δημιουργικής γραφής στον ελεύθερο στίχο και την επιτελεστική ποίηση (9 ώρες – Αμανατίδης)
    • Καταληκτική συνάντηση με την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος –απολογισμός (3 ώρες).
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    • Αποσπάσματα από οδηγούς δημιουργικής γραφής, σε ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος·
    • Αποσπάσματα μελετών γύρω από τη δημιουργική γραφή (ως γνωστικό αντικείμενο και παιδαγωγικό εργαλείο) σε ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα·
    • Αποσπάσματα από ημερολόγια συγγραφέων, σχετικά με τις δυσκολίες και τα μυστικά της δικής τους συγγραφικής τέχνης, σε ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος·
    • Σύντομη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σε ψηφιακή μορφή, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος·
    • Ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων σε ψηφιακή μορφή (ή σκαναρισμένα αρχεία), για την διεξαγωγή της ‘θεωρίας’ του προγράμματος.
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Εκπονούνται ασκήσεις δημιουργικής γραφής σε ποίηση και πεζογραφία, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Συνολικά παράγει άνω των 2.000 λέξεων κάθε εκπαιδευόμενος. Μικρή τελική εργασία 600 λέξεων σε θεωρητικό θέμα, επιπροσθέτως.

    Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

    • Να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών σύγχρονης εκπαίδευσης.
    • Να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησής τους (αξιολογούνται οι ασκήσεις δημιουργικής γραφής και επιμέλειας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος· προσθετικά λειτουργεί η τελική εργασία των 600 λέξεων που θα καλύψει το πεδίο της λογοτεχνικής κριτικής, με δημιουργικούς όρους)
    • Να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι την τρίτη εβδομάδα διεξαγωγής του προγράμματος
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την/τον Επιστημονική/ό Υπεύθυνη/ο του Προγράμματος.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

     

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την Επιστημονική Υπεύθυνη, Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Μαρία Αθανασοπούλου, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα: Μαρία Αθανασοπούλου

    Τηλέφωνο: 693 88 78 103

    e-mail: athanasopoulou@thea.auth.gr

    Ώρες επικοινωνίας: Σάββατο και Κυριακή 11-2 μ.μ. (μέσω email σε όλες τις ώρες)

     

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόστος συμμετοχής: 340 ευρώ

Εκπτωτική πολιτική

Το Συμβούλιο καθορίζει τη γενική εκπτωτική πολιτική του Κέντρου. Η εφαρμογή της εκπτωτικής πολιτικής είναι δεσμευτική για τις/τους Επιστημονικά Υπεύθυνες/ους των προγραμμάτων, με εξαίρεση προγράμματα για τα οποία το ύψος των διδάκτρων ορίζεται έως 200 €. Οι Επιστημονικά Υπεύθυνες/οι έχουν το δικαίωμα να ορίζουν το ποσοστό των δικαιούχων εκπτώσεων σε κάθε πρόγραμμα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 30% του συνόλου των επιμορφούμενων. Οι εκπτώσεις δεν λειτουργούν συνδυαστικά ή αθροιστικά. Ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα προγράμματα. Η ισχύουσα εκπτωτική πολιτική αναγράφεται στον Οδηγό Σπουδών του κάθε προγράμματος.

Έκπτωση 30%

  • Προσωπικό που εργάζεται στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής
  • Φοιτήτριες/τές ΑΕΙ
  • Άνεργες/οι
  • Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων
  • ΑμεΑ
  • Πολύτεκνες/οι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας

Έκπτωση 15%

  • Απόφοιτες/οι του ΑΠΘ
  • Όσοι παρακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ στο παρελθόν
  • Ομαδικές εγγραφές 4 ατόμων και άνω στο ίδιο πρόγραμμα
Μετάβαση στο περιεχόμενο