Απόκτηση προγραμματιστικών δεξιοτήτων στην R για επιστήμονες ζωής

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2023-11-06 - 2023-12-06 ( 40 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
4,5
Δίδακτρα:
300€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Δρ. Αντιγόνη Μαλούση
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
03-11-2023

Απόκτηση προγραμματιστικών δεξιοτήτων στην R για επιστήμονες ζωής

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

03-11-2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Απόκτηση προγραμματιστικών δεξιοτήτων στην R για επιστήμονες ζωής», διάρκειας 40 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Το πρόγραμμα παρέχει 4,5 ECTS.

    Το πρόγραμμα, έχοντας ως κίνητρο τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας, στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων στον προγραμματισμό των επαγγελματιών με γνωστικό υπόβαθρο τις επιστήμες ζωής. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεθοδολογίες ανάλυσης βιοϊατρικών δεδομένων, απεικόνισης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση, το πρόγραμμα χορηγεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης.

    Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Δρ. Αντιγόνη Μαλούση, μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κα. Μαλούση είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη βιοπληροφορική και τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνη των προπτυχιακών μαθημάτων βιοπληροφορικής στα τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, ενώ παράλληλα συντονίζει δύο μαθήματα στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιατρικής ακριβείας της Ιατρικής και Φαρμακευτικής ΑΠΘ.

     

    Έναρξη μαθημάτων: 6/11/2023

    Ολοκλήρωση μαθημάτων: 6/12/2023

    Διάρκεια: 40 ώρες

    Κόστος: 300(παρέχεται εκπτωτική πολιτική, βλ. “Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική”)

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης: 4,5 ECTS

    Αιτήσεις: 9/10/2023 3/11/2023

     

    Διδακτικό προσωπικό

    Στο πρόγραμμα διδάσκει και συντονίζει την ενότητα της βιοστατιστικής η κα. Μπεττίνα Χάιδιτς, Καθηγήτρια ιατρικής στατιστικής και επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και Δ/ντρια του αγγλόφωνου ΠΜΣ “Health Statistics and Data Analytics”. Επίσης, στο πρόγραμμα διδάσκει και συντονίζει την ενότητα της βιοϊατρικής πληροφορικής η κα. Ιωάννα Χουβαρδά, Αν. Καθηγήτρια ιατρικής πληροφορικής και ανάλυσης βιοϊατρικών Δεδομένων. Η Δρ. Αντιγόνη Μαλούση είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ενότητας της βιοπληροφορικής. Στη διδασκαλία των μαθημάτων συμμετέχουν επίσης επιστημονικοί συνεργάτες με πολυετή εμπειρία στην έρευνα και στη διδασκαλία πανεπιστημιακών μαθημάτων. Αναλυτικά, οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

     

    α/α Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα
    1 Αντιγόνη Μαλούση ΕΔΙΠ, τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
    2 Άννα-Μπεττίνα Χάιδιτς Καθηγήτρια, τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
    3 Ιωάννα Χουβαρδά Αν. Καθηγήτρια, τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
    4 Φανή Αποστολίδου-Κιούτη Επ. Συνεργάτης
    5 Βασιλεία Πασχαλούδη ΕΔΙΠ, τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
    6 Δημήτρης Φίλος Μεταδιδάκτορας
    7 Γεωργία Κούγκα Μεταδιδάκτορας
    8 Θεόδωρος Διακονίδης Μεταδιδάκτορας
    9 Αλεξάνδρα Κοσβύρα Υπ. Διδάκτορας τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
    10 Κωνσταντίνος Κυριακίδης Υπ. Διδάκτορας UC Santa Cruz Genomics Institute
    11 Χριστίνα Παπαγγέλου Επ. Συνεργάτης
  • Στόχος του προγράμματος

    Η απόκτηση δεξιοτήτων στον προγραμματισμό αποτελεί πλέον προτεραιότητα, όχι μόνο επιστημόνων τεχνολογικών ειδικοτήτων, αλλά και επαγγελματιών στις επιστήμες ζωής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση με τις βασικές αρχές προγραμματισμού των επαγγελματιών με γνωστικό υπόβαθρο τις επιστήμες ζωής και η εφαρμογή τους σε υπολογιστικά προβλήματα βιοϊατρικής μέσα από τη γλώσσα προγραμματισμού R. Στην πρώτη ενότητα οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στο συντακτικό, τις δομές δεδομένων, τις βασικές συναρτήσεις της γλώσσας και θα παρουσιαστούν οι δυνατότητές της στη διαχείριση, ανάλυση, οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και στην ανάπτυξη δυναμικών κειμένων και διαδραστικών εφαρμογών. Στη δεύτερη ενότητα, θα παρουσιαστούν οι εφαρμογές της R στη βιοστατιστική, βιοϊατρική και βιοπληροφορική και οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στα βασικά πακέτα και συναρτήσεις μέσα από σενάρια χρήσης. Παράλληλα με τις δεξιότητες στον προγραμματισμό, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δημόσια διαθέσιμες πηγές δεδομένων και να σχεδιάσουν τα βήματα επίλυσης βιοϊατρικών προβλημάτων.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

    • Να κατανοούν τις βασικές αρχές προγραμματισμού και τις εφαρμογές του στις επιστήμες ζωής.
    • Να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν μεθοδολογίες επίλυσης προβλημάτων.
    • Να εντοπίζουν και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα πακέτα της R για την επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων.
    • Να εφαρμόζουν συναρτήσεις οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων και να αξιολογούν τα ευρήματα της ανάλυσης.
    • Να γενικεύουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλα υπολογιστικά προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν προγραμματιστικά μέσω της R.
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

    • Σε απόφοιτους τμημάτων επιστημών ζωής και συναφών εφαρμοσμένων επιστημών, όπως π.χ. αποφοίτους τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας, Βιοχημείας, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Φυσικής αγωγής, Διατροφής, που θέλουν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους στην αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
    • Σε επαγγελματίες συναφών επιστημονικών πεδίων που θέλουν να εμπλουτίσουν το προσωπικό τους portfolio με την απόκτηση δεξιοτήτων σε σύγχρονους και προηγμένους τρόπους διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων.
  • Κριτήρια επιλογής

    Δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν επιστήμονες με ειδίκευση στους τομείς που περιγράφονται στην ενότητα «Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα». Για την παρακολούθηση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το σύνολο των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, καθημερινές και απογευματινές ώρες, μετά από συνεννόηση. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση και την επί τόπου εξάσκηση σε εργασίες εμπέδωσης. Επίσης, στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα ανατίθενται εργασίες που θα υλοποιούνται ασύγχρονα και θα αξιολογούνται από τους διδάσκοντες. Καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Datacamp, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν επικουρικά. Επιπλέον, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά συγγράμματα και συμμετοχή σε συζητήσεις μέσα από την πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ. H τελική αξιολόγηση θα γίνει μέσα από διαδικτυακό quiz ερωτήσεων και στον τελικό βαθμό θα συνυπολογιστούν ο βαθμός της τελικής αξιολόγησης (80%) και οι επιδόσεις των συμμετεχόντων στις ενδιάμεσες εργασίες (20%).

  • Πρόγραμμα Σπουδών
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1. Διαφάνειες/Σημειώσεις διαλέξεων
    2. Ηλεκτρονικά συγγράμματα
    3. Βιβλιογραφία
    4. Δυνατότητα απεριόριστης πρόσβασης στο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας Datacamp (datacamp.com) κατά τη διάρκεια του προγράμματος
    5. Πρόσβαση στην πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση.
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων ως τις 20/11/2023.

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό  Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη του προγράμματος: Αντιγόνη Μαλούση.

    Tηλέφωνο: 2310 999163

    E-mail: andigoni@auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος του προγράμματος είναι 300€.

Tα χρήματα για το κόστος συμμετοχής μπορούν να καταβληθούν σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, η μία μέχρι τις 6/11/2023 και τη δεύτερη μέχρι τις 20/11/2023.

Μετάβαση στο περιεχόμενο