2025-10-01 - 2026-06-30 ( 450 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Η έρευνα στην εκπαίδευση: εφαρμογές στη γλωσσική και διαπολιτισμική εκπαίδευση” διάρκειας 450 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί και θα υλοποιηθεί με την μέθοδο της εξ αποστάσεως – ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης
Το πρόγραμμα έχει στόχο την κατάρτιση και εξειδίκευση επιστημόνων σε βασικές έννοιες της εκπαιδευτικής έρευνας και στον τρόπο εφαρμογής τους σε συγκεκριμένα πεδία των επιστημών της εκπαίδευσης, όπως είναι τα πεδία της γλωσσικής και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει επιμορφωτικές ανάγκες συμμετεχουσών/όντων οι οποίες/οι επιθυμούν να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της εκπαιδευτικής έρευνας και να διερευνήσουν τους τρόπους εφαρμογής τους στα προαναφερθέντα πεδία των επιστημών της εκπαίδευσης. Είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές οι οποίες καλύπτουν α) τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με το πεδίο της εκπαιδευτικής έρευνας γενικά, β) την εξειδίκευση και εφαρμογή τους στο πεδίο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και γ) την εξειδίκευση και εφαρμογή τους στο πεδίο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει επιμορφωτικές ανάγκες για ερευνητικές δεξιότητες οι οποίες θα ενδυναμώσουν την επαγγελματική ανάπτυξη συμμετεχουσών/όντων που εργάζονται στις τυπικές, μη τυπικές και άτυπες δομές της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε:
Οι συμμετέχουσες/οντες λαμβάνουν Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα είναι μοριοδοτούμενο σύμφωνα με τον ακόλουθο σύνδεσμο. Μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα – Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μιχάλης Χριστοδούλου, μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, του οποίου το γνωστικό αντικείμενο είναι η μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:
Οι διδάσκουσες/οντες του προγράμματος έχουν πολυετή ερευνητική εμπειρία και εξειδίκευση στις γνωστικές περιοχές τις οποίες το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει.
Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριος 2025
Λήξη προγράμματος: Ιούνιος 2026
Διάρκεια: 450 διδακτικές ώρες
Κόστος: 350 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Ναι
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: Πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης / 15 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 06.05.2025 έως 15.09.2025
Διδακτικό προσωπικό
O Μιχάλης Χριστοδούλου είναι Επίκουρος καθηγητής Μεθοδολογίας Εκπαιδευτικής Έρευνας, στο ΠΤΔΕ – ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία και φιλοσοφία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η διδακτορική του διατριβή εντάσσεται στο πεδίο των επιστημών της εκπαίδευσης και αφορούσε την εξέταση του τρόπου σχηματισμού της κοινωνικής ταυτότητας μαθητριών/τών με τη χρήση μεικτών μεθόδων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στην ανάλυση ποιοτικών δεδομένων, την ανάλυση δεδομένων μεικτών μεθόδων και την επιστημολογία της κοινωνικής έρευνας. ‘Έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα εκπαιδευτικής έρευνας στα οποία η συμβολή του αφορούσε στον ερευνητικό σχεδιασμό και την ανάλυση δεδομένων.
Η Βασιλική (Βίκυ) Κάντζου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας». Το 2010 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο πεδίο της κατάκτησης της ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης γλώσσας. Η μεταδιδακτορική της έρευνα εστίασε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών κειμένων. Συνεργάστηκε επί 12 χρόνια με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. Αθηνά, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα στους τομείς της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και της Τεχνολογικά Υποβοηθούμενης Γλωσσικής Εκμάθησης.
Η Φωτεινή Καλογερογιάννη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΑΠΘ και εντεταλμένη διδάσκουσα στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας με αντικείμενα διδασκαλίας που αφορούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη διαπολιτισμική διδακτική. Συμμετέχει από το 2014 έως σήμερα σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ένταξη και την εκπαίδευση των μαθητριών/τών Ρομά και σε προγράμματα επιμόρφωσης στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και συμβουλευτική. Από το 2020 συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών του ΠΜΣ «Θεωρία, Πράξη & Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου». Ακόμη, συμμετέχει ως συνδιδάσκουσα στο μάθημα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» στο πλαίσιο του ΠΜΣ Διαπολιτισμική Επικοινωνία του ΑΠΘ. Από το 2021 έως το 2024 εκπόνησε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη διερεύνηση της λεξιλογικής ικανότητας και της χρήσης λεξικών μαθητών/τριών από κοινότητες Ρομά.
Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει τις δεξιότητες των συμμετεχουσών/όντων στην εκπαιδευτική έρευνα, προσφέροντας εξειδικευμένη κατάρτιση στις βασικές μεθόδους και πρακτικές του πεδίου. Μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες και πρακτική καθοδήγηση, οι συμμετέχουσες/οντες θα αποκτήσουν γνώσεις που καλύπτουν όλα τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας, από τον σχεδιασμό και τη συλλογή δεδομένων έως την ανάλυση, ερμηνεία και διάχυση αποτελεσμάτων. Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο των επιστημών της εκπαίδευσης, όπως το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της μεθοδολογικής διαφάνειας και η εφαρμογή αρχών της ανοιχτής επιστήμης. Οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πρακτικές που ενισχύουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των ερευνητικών τους έργων.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους έρευνας σε πεδία όπως η γλωσσική και η διαπολιτισμική εκπαίδευση, βελτιώνοντας τηνεπαγγελματική τους πορεία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικής έρευνας. Ειδικότερα, ως προς τις γνώσεις τους, θα μπορούν
Ως προς τις δεξιότητες που αναμένεται να αποκτήσουν, οι συμμετέχουσες/οντες θα μπορούν
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όλες οι παραπάνω κατηγορίες.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Απαραίτητα κριτήρια επιλογής: Πτυχίο ΑΕΙ και Βιογραφικό Σημείωμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να αποστείλουν στο email: realie@eled.auth.gr
4. Δικαιολογητικό έγγραφο για την έκπτωση (όπου απαιτείται)
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και η διάρκειά του είναι 450 ώρες οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
170 ώρες εξοικείωση με τις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής έρευνας
140 ώρες εφαρμογές της εκπαιδευτικής έρευνας στο πεδίο της γλωσσικής εκπαίδευσης
140 ώρες εφαρμογές της εκπαιδευτικής έρευνας στο πεδίο της εκπαίδευσης σε περιβάλλοντα ετερότητας
Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο Εισαγωγή στην εκπαιδευτική έρευνα και την ανάλυση δεδομένων (διδάσκων Μιχάλης Χριστοδούλου), και έχει στόχο να εξοικειώσει τους/τις μετέχουσες/οντες στις βασικές αρχές εκπαιδευτικής έρευνας (ερευνητικά σχέδια, δειγματοληψία, κατασκευή εργαλείων συλλογής δεδομένων και ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων), διάρκειας 170 ωρών. Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο Εισαγωγή στην έρευνα στο πεδίο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της γλωσσικής διδασκαλίας και έχει στόχο να εισάγει τους τους/τις μετέχουσες/οντες στην έρευνα σχετικά με τις δεξιότητες προφορικού και γραπτού λόγου και με τον τρόπο εφαρμογής τους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, διάρκειας 140 ωρών. Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο Εφαρμογές της εκπαιδευτικής έρευνας στο πεδίο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και έχει στόχο να εισάγει τους/τις μετέχουσες/οντες στην έρευνα για τα αναλυτικά προγράμματα στην διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών σε περιβάλλοντα ετερότητας και για την διδασκαλία σε πολυπολιτισμικές τάξεις (διάρκεια 140 ωρών)
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τους διδάσκοντες του προγράμματος στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Μιχάλης Χριστοδούλου / Φωτεινή Καλογερογιάννη
Τηλέφωνο: 2310 649770 / 6972520901
Ώρες επικοινωνίας: 12.00 – 13.00, 19.00 – 20.30 / 14:00-20:00
email: realie@eled.auth.gr
Το κόστος συμμετοχής είναι 350 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ.
Τελική ημερομηνία υποβολής είναι 30.09.2025
Οι κατηγορίες δικαιούχων εκπτώσεων σύμφωνα με τη νέα εκπτωτική πολιτική του ΑΠΘ ορίζεται ως εξής:
Έκπτωση 20% στις τιμές των διδάκτρων στις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:
Για την παροχή της έκπτωσης θα πρέπει να κατατεθεί στην αίτηση το αντίστοιχο δικαιολογητικό που να βεβαιώνει ότι ο/η εκπαιδευόμενος ανήκει στην κατηγορία που αναφέρει στην αίτηση.
Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού:
ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΘ
IBAN GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381 (EUR) / BIC: PIRBGRAA
Το κόστος του προγράμματος είναι 350 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.