ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2025-05-17 - 2025-06-28 ( 21 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
2
Δίδακτρα:
90€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Μαρία Ριστάνη
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
13-05-2025

H Τέχνη του Ήχου στην Εκπαίδευση

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

13-05-2025

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο H Τέχνη του Ήχου στην Εκπαίδευση, διάρκειας 21 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 17/5 έως τις 28/6/2025 και θα υλοποιηθεί με μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας e-learning του ΑΠΘ.

    Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα εκπαιδευτικά μας περιβάλλοντα σε ακουστικές κοινότητες; Ποια είναι η αξία της ενίσχυσης του ακουστικού στην εκπαιδευτική πραγματικότητα; Ποια τα οφέλη μιας παιδαγωγικής του ήχου και ποια τα εργαλεία και οι εφαρμογές που μπορούν να μας βοηθήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση;

    Το παρόν πρόγραμμα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα προσφέροντας τόσο θεωρητική εξοικείωση με τη συναρπαστική τέχνη του ήχου (είδη, μορφές και δυνατότητες ακουστικής αφήγησης) όσο και  πρακτική εξάσκηση σε πλατφόρμες και εφαρμογές ακουστικής δημιουργίας ώστε αυτές να αποτελέσουν εργαλείο χρήσης, μάθησης και έκφρασης στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

    Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εργαστήριο Αφηγηματικής Έρευνας του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (https://www.new.enl.auth.gr/lnr/)

    Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μαρία Ριστάνη, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ) και μέλος του Εργαστηρίου Αφηγηματικής Έρευνας (https://www.enl.auth.gr/instructor_en.asp?Id=109)

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν  καθηγήτριες και καθηγητές του ΑΠΘ, όλες/οι με εξειδίκευση στο χώρο της ακουστικής  αφήγησης και δημιουργίας.

     

    Έναρξη προγράμματος: 17/5/2025

    Λήξη προγράμματος: 28/6/2025

    Διάρκεια: (διδακτικές ώρες): 21 ώρες

    Κόστος:  90 ευρώ

    Παρέχεται πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης

    Οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) που θα λάβει η/ο καταρτιζόμενη/ος μετά το πέρας της επιμόρφωσης είναι συνολικά δυο (2).

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25/4  έως 13/5

     

    Διδακτικό προσωπικό

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:

    Ριστάνη Μαρία (επίκουρη καθηγήτρια, τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ)

    Σοφία Θεοδοσιάδου (επίκουρη καθηγήτρια, τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ΑΠΘ)

    Δημητριάδης Γεώργιος (μέλος ΕΔΙΠ τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ)

  • Στόχος του προγράμματος

    Το πρόγραμμα θα προσανατολιστεί α) στη θεωρητική επιμόρφωση των συμμετεχουσών/όντων σχετικά με την παιδαγωγική του ήχου (δυνατότητες και οφέλη του ήχου και των ακουστικών μέσων ως εργαλεία δημιουργικής μάθησης) και β) στην πρακτική εξοικείωση και εξάσκηση των συμμετεχουσών/όντων σε είδη και εφαρμογές ακουστικής δημιουργίας με στόχο τη δημιουργική ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική πράξη (podcasts και ραδιοφωνική δημιουργία, audiobooks και μεγαλόφωνη ανάγνωση, ηχητικοί περίπατοι και ακουστικές περφόρμανς, σχεδιασμός και χρήση ηχοτοπίων, ασκήσεις deep listening, εφαρμογές δημιουργικού συνδυασμού ήχου και εικόνας κ.α.)

    Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξή του ήχου και της ακρόασης ως πολύτιμα εργαλεία εκπαίδευσης, έκφρασης και δημιουργίας.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες

    • θα είναι θεωρητικά εξοικειωμένες/οι με βασικές μορφές ακουστικής δημιουργίας (π.χ. podcast, ραδιοφωνικό θέατρο, ηχητικό ντοκιμαντέρ, soundscapes),
    • θα μπορούν πρακτικά να χρησιμοποιούν δημιουργικά λογισμικά και εργαλεία ακουστικής αφήγησης (Audacity, Podbean, Soundtrap κ.α.)
    • θα μπορούν αυτόνομα και με ευχέρεια να σχεδιάζουν και να υλοποιούν διδακτικά σενάρια εξ ’ολοκλήρου βασισμένα σε μορφές και είδη ακουστικής δημιουργίας (π.χ. σχολικό podcast, ηχητικό ημερολόγιο, ραδιοφωνική παράσταση).
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των ειδικοτήτων) όπως και σε απόφοιτους/ες, μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες και υποψήφιους/ες διδάκτορες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν δημιουργικά την τέχνη του ήχου και την ακουστική δημιουργία στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όλοι/όλες οι ενδιαφερόμενοι/ες που πληρούν τα παρακάτω προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

     

    • Καλή γνώση της Αγγλικής – επίπεδο Β2 (το πρόγραμμα διενεργείται στα ελληνικά αλλά σημαντικό μέρος του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα)
    • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
    • Κατοχή προσωπικού e-mail
    • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

     

    Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (στην ελληνική γλώσσα).

    Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει με κατάθεση και αξιολόγηση βιογραφικού σημειώματος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα προσφέρεται εξ ολοκλήρου από απόσταση, με συνδυασμό μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

    Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει

    • 21 ώρες σύγχρονης διδασκαλίας με τηλεδιάσκεψη στην πλατφόρμα Zoom (3 ανά θεματική ενότητα)
    • παροχή ασύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού (ασκήσεις, παραδείγματα ηχητικής δημιουργίας, οπτικοακουστικό υλικό, πρότυπα διδακτικά σενάρια κ.α.) με ανάρτηση στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ

    Το πρόγραμμα βασίζεται σε σύντομες πρακτικές εργασίες με το πέρας της κάθε ενότητας, και ολοκληρώνεται με παρουσιάσεις των εκπαιδευομένων σε μία από τις θεματικές ενότητες που προηγήθηκαν (ή και σε συνδυασμό), με στόχο την περαιτέρω πρακτική τους εξάσκηση.

    Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 10:00 – 13:00

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.1:

    Η Ακουστική Δημιουργία στην Εκπαίδευση: Εισαγωγή και Θεωρητική Θεμελίωση

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.2:

    Μορφές και εργαλεία ακουστικής δημιουργίας

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.3:

    Ακουστική δημιουργία στην εκπαίδευση με ψηφιακά εργαλεία κινηματογράφου & πολυμέσων

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.4:

    Podcasting Δημιουργία και Εκπαίδευση Ι

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.4:

    Podcasting Δημιουργία και Εκπαίδευση ΙΙ

    Διδακτική Υπό-ενότητα 1.5:

    Από τη Θεωρία στην Πράξη!

     

    Δείτε την περιγραφή εδώ: Δομή_Προγράμματος_Η_Τέχνη_του_Ήχου

  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1. παρουσιάσεις Power Point
    2. προτεινόμενη βιβλιογραφία (άρθρα και e-books)
    3. πρόσβαση σε οπτικοακουστικά αρχεία, ψηφιακό δημιουργικό υλικό, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και λογισμικά σχετικά με τη θεματολογία του προγράμματος
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις προβλεπόμενες μορφές εξέτασης,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι τις 15/5/2025

     

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Εργαστηρίου Αφηγηματικής Έρευνας στο lnr@enl.auth.gr.

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κόστος συμμετοχής: 90 Ευρώ (καταβολή εφάπαξ έως τις 15/5 – πριν την έναρξη του προγράμματος).

Θα προηγηθεί σχετική ενημέρωση (μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) για τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο