2024-11-22 - 2024-12-07 ( 18 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σύγχρονη Αμπελουργία: η κλιματική κρίση και οι δυνατότητες προσαρμογής της αμπέλου», διάρκειας 18 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.
Το πρόγραμμα «Σύγχρονη Αμπελουργία: η κλιματική κρίση και οι δυνατότητες προσαρμογής της αμπέλου» είναι το πρώτο μιας σειράς σεμιναρίων γύρω από τα μεγάλα θέματα του αμπελουργικού κλάδου που έχει στόχο να εφοδιάσει όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια της αμπέλου με τις απαραίτητες σύγχρονες γνώσεις σχετικά με όλα τα επίκαιρα θέματα της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Το πρώτο εξ αυτών επιδιώκει να ρίξει φως στο πολύπλοκο θέμα της κλιματικής κρίσης, να παρουσιάσει με ακρίβεια το είδος και το μέγεθος των κινδύνων και να προτείνει τρόπους προσαρμογής. Με την επιτυχή ολοκλήρωση παρέχεται πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ και Δειυθυντής του Εργαστηρίου Αμπελουργίας, ο οποίος είναι και ο βασικός διδάσκων στο πρόγραμμα.
Διάρκεια: 18 διδακτικές ώρες
Κόστος: 380 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: ΝΑΙ
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης: ΝΑΙ (1 ECTS)
Έναρξη προγράμματος: 22/11/2024
Λήξη προγράμματος: 7/12/2024
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 23/10/24 έως 22/11/2024
Διδακτικό προσωπικό
Ο Στέφανος Κουνδουράς είναι καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας (κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής) του Α.Π.Θ., κάτοχος διπλώματος Οινολογίας (D.N.O.), διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (D.E.A.) και διδακτορικού διπλώματος (Doctorat) στην Αμπελουργία από το Πανεπιστήμιο Victor Segalen Bordeaux II (Γαλλία). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων ενώ συμπεριλαμβάνεται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου στο αντικείμενο του (αμπελουργία-οινολογία) στη λίστα του Πανεπιστημίου του Stanford. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής αμπελουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) για 15 χρόνια ενώ έχει κάνει πολυάριθμες ομιλίες ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ξένα πανεπιστήμια, διεθνή συνέδρια και σε εκδηλώσεις του αμπελοοινικού κλάδου. Είναι μέλος της διεθνούς επιστημονικής εταιρίας αμπελουργίας-οινολογίας IVES (International Viticulture and Enology Society) και της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών. Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας συμμετείχε (συχνά με την ιδιότητα του συντονιστή) σε περισσότερα από 20 ανταγωνιστικά έργα της ΓΓΕΚ / έργα παροχής υπηρεσιών με την οινική βιιομηχανία, ενώ είναι συντονιστής της εμβληματικής δράσης της ΓΓΕΚ «οι Δρόμοι των αμπελώνων». Είναι σύμβουλος κορυφαίων αμπελοοινικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους ασχολούμενους στον αμπελουργικό τομέα με τις απαραίτητες σύγχρονες γνώσεις στα πλέον επίκαιρα θέματα της αμπελοκαλλιέργειας στη χώρα μας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να διατηρήσουν την αποδοτικότητα των αμπελώνων τους. Το πρώτο αυτό μέρος του προγράμματος επιδιώκει να ρίξει φως στο πολύπλοκο θέμα της κλιματικής κρίσης, να παρουσιάσει με ακρίβεια το είδος και το μέγεθος των κινδύνων και να προτείνει τρόπους προσαρμογής.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να κατανοούν τη σχέση της θεωρητικής γνώσης και πληροφορίας στην αμπελουργία με την εφαρμογή της στο πεδίο. Επιπλέον, θα μπορούν να επιδείξουν ένα εύρος ανεπτυγμένων γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων στην επιτυχή εκτέλεση σύνθετων καθηκόντων στον αμπελώνα καθώς επίσης να επιτελέσουν αυτόνομα εργασίες στην αμπελουργία αναπτύσσοντας τη δυνατότητα να τις προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες επίλυσης του κάθε προβλήματος. Θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή/και να εποπτεύουν την εφαρμογή ανάλογων διαδικασιών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε θέματα του αφορούν τις τεχνικές καλλιέργειας, με σκοπό να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοδυναμία και ευελιξία στη διαχείριση των αμπελώνων. Επίσης απευθύνεται σε νέους οι οποίοι διαθέτουν κάποια μικρή ή μεγάλη γεωργική έκταση και επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο. Απευθύνεται και σε ερασιτέχνες οι οποίοι έχουν κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και επιθυμούν να παράγουν μόνοι τους κάποια ποσότητα κρασιού για αυτοκατανάλωση. Επίσης απευθύνεται στο προσωπικό που εργάζεται στην αμπελουργία σε επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα, αλλά ακόμα και γεωπόνους και οινολόγους, εργαζόμενους και μη, που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στο αντικείμενο της αμπελουργίας. Τέλος καθώς η αμπελουργία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην οινική κουλτούρα, το παρόν σεμινάριο θα μπορούσε να απευθυνθεί σε όσους εμπλέκονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον χώρο της εστίασης και του κρασιού.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ασχολούμενοι με την αμπελουργία επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, αρκεί να έχουν
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο Σαββατοκύριακα:
22 και 23 Νοεμβρίου 2024 8 ώρες
6 και 7 Δεκεμβρίου 2024 8 ώρες
Η διδασκαλία αφορά σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω του e-learning του ΑΠΘ. Οι σύγχρονες συνεδρίες γίνονται μέσω της πλατφόρμας zoom.
Τίτλος/βιβλιογραφική αναφορά/σύνδεσμος | Μορφή (Έντυπο/Ψηφιακό) | Θεματικές/Διδακτικές Ενότητες που καλύπτει |
Παρουσιάσεις ppt | ψηφιακό | Η κλιματική μεταβολή στις ελληνικές αμπελοοινικές περιοχές: τάσεις και προβλέψεις για το μέλλον |
Παρουσιάσεις ppt | ψηφιακό | Προσαρμογή της αμπελουργίας (Μέρος 1ο): μετατόπιση τρύγου και επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων της αμπέλου |
Παρουσιάσεις ppt | ψηφιακό | Προσαρμογή της αμπελουργίας (Μέρος 2ο): επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής της αμπέλου από θερμική καταπόνηση |
Παρουσιάσεις ppt | ψηφιακό | Προσαρμογή της αμπελουργίας (Μέρος 3ο): επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής της αμπέλου καθώς και στην βιωσιμότητα της αμπελουργίας λόγω ξηρασίας |
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Θεόδωρο Γκριμπίζη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Θεόδωρος Γκριμπίζης
Τηλέφωνο: 2310998665, 6976096689
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 5 μ.μ.
email: gkrimpiz@agro.auth.gr
380 ευρώ, με καταβολή 200 ευρώ με την εγγραφή και 180 ευρώ μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.
Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων.
Στοιχεία κατάθεσης:
ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΘ
IBAN: GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381
* ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Το ονοματεπώνυμό σας και τον κωδικό έργου 12787.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ