2024-11-05 - 2025-05-27 ( 28 ώρες )
Όλες οι μέθοδοι
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Βυζάντιο και η Δύση: ιδεολογία, τέχνη και πολιτισμός» (Byzantium and the West: ideology, art and civilization), διάρκειας 28 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ, από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025 και θα υλοποιηθεί με μικτό τρόπο, δηλαδή δια ζώσης στην έδρα του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας 36, κτήριο Μέλισσα) και με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους εκτός Θεσσαλονίκης, μέσω της πλατφόρμας του ΚΗΔ-ΑΠΘ. Το πρόγραμμα παρέχει 2 (δύο) ECTS.
Το Πρόγραμμα, που ανήκει στο θεματικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών, εστιάζει στην παρουσίαση των διαπολιτισμικών σχέσεων που αναπτύσσονται διαχρονικά μεταξύ του Βυζαντινού Κράτους και των Δυτικών/Λατινικών Κρατών εξετάζοντας πτυχές της επίσημης κρατικής ιδεολογίας, της συνάντησης και αλληλεπίδρασης των διαφορετικών πολιτισμών. Στοχεύει στο να παρουσιάσει εκφάνσεις των αμφίδρομων σχέσεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τα δυτικά κράτη της Ευρώπης φωτίζοντας πτυχές λιγότερο γνωστές στο κοινό και προσφέροντας γνώση μέσα από υλικό ελάχιστα δημοσιευμένο ή αδημοσίευτο. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος οι γνώσεις που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες δύνανται να αξιοποιηθούν στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και στα διδακτικά τους καθήκοντα, τα οποία συχνά συνδέονται με την επαγγελματική τους ιδιότητα, όπως επίσης και σε κλάδους που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό. Καλύπτει την ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού που απουσιάζουν από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των οικείων τμημάτων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενοι και οι επιμορφούμενες θα έχουν ενισχύσει την επαγγελματική και επιστημονική τους ταυτότητα και θα έχουν εξοικειωθεί με ένα ευρύ και εξειδικευμένο γνωστικό πεδίο του βυζαντινού πολιτισμού, το οποίο δύνανται να το εντάξουν και να το εφαρμόσουν στις ερευνητικές τους αναζητήσεις, στη διδασκαλία τους και στο ειδικό επαγγελματικό τους πεδίο. Με την επιτυχή λήξη της παρακολούθησης και της εξέτασης παρέχεται πιστοποιητικό γενικής επιμόρφωσης.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μελαχροινή Παϊσίδου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και Διευθύντρια του Τμήματος Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ίδιου Κέντρου.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν 13 διδάσκοντες και διδάσκουσες που είναι καθηγητές και καθηγήτριες ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη Υπηρεσιών και Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, διδάκτορες της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Η ακαδημαϊκή εξειδίκευσή τους στον τομέα που σχετίζεται με τη θεματική του προγράμματος τεκμηριώνεται μέσα από τους τίτλους των σπουδών τους, το γνωστικό αντικείμενο που υπηρετούν, τη διδασκαλία, τις δημοσιεύσεις και εν γένει την ερευνητική δραστηριότητά τους.
Έναρξη προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2024
Λήξη προγράμματος: 27 Μαΐου 2025
Διάρκεια: 28 ώρες
Κόστος: 70 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: όχι
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: ΝΑΙ παρέχεται Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης και 2 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 5 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 24 Οκτωβρίου 2024
Διδακτικό προσωπικό
Michelle Bacci, Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο του Fribourg, Ελβετία
https://www.unifr.ch/directory/en/people/6925/a067e
Isabella Baldini, Καθηγήτρια της Ύστερης Αρχαιότητας και της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Bologna, Ιταλία
https://www.unibo.it/sitoweb/isabella.baldini/en
Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΥΠΠΟ) https://independent.academia.edu/FloraKaragianni
Δρ. Ελένη Λιάντα, μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου https://oxford.academia.edu/EleniLianta
Αριστοτέλης Μέντζος, Ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. https://auth.academia.edu/AristotelisMentzos
Σταύρος Μαμαλούκος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιο Πατρών
http://www.arch.upatras.gr/el/faculty/professors/stayros-mamaloykos-5125.html
Μελαχροινή Παϊσίδου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.
https://people.auth.gr/mpaisidou/
Παγώνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
https://people.auth.gr/pagonapapa/
Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.
https://people.auth.gr/semoglou/
Δρ. Νικόλαος Σιώμκος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, ΥΠΠΟ
https://culture.academia.edu/NikolaosSiomkos
Ελένη Τούντα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
https://people.auth.gr/tounta/
Δρ. Θεοχάρης Τσάμπουρας, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ΥΠΠΟ
https://culture.academia.edu/TheocharisTsampouras
Βασιλική Φωσκόλου, Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
https://www.history-archaeology.uoc.gr/to-tmima/didaskontes/viky-foskoloy/
Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει εκφάνσεις των αμφίδρομων σχέσεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με τα δυτικά κράτη της Ευρώπης φωτίζοντας πτυχές λιγότερο γνωστές στο κοινό και προσφέροντας γνώση μέσα από υλικό ελάχιστα δημοσιευμένο ή αδημοσίευτο. Επίσης στοχεύει να εξοικειώσει τους επιμορφούμενους και τις επιμορφούμενες με ευρείες γεωγραφικές περιοχές που καλύπτουν τη Μεσόγειο κυρίως στη μεσαιωνική περίοδο και στην αυγή των νεότερων χρόνων. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν ένα ευρύ φάσμα πτυχών των αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών που ζούσαν και συγκρούονταν γύρω από μία κοινή γεωγραφική λεκάνη. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος οι γνώσεις που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες δύνανται να αξιοποιηθούν στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και στα διδακτικά τους καθήκοντα, τα οποία συχνά συνδέονται με την επαγγελματική τους ιδιότητα, όπως επίσης και σε κλάδους που ασχολούνται με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν ευρείες, εξειδικευμένες, αντικειμενικές και θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης μέσα από το πρίσμα των αμφίδρομων σχέσεων του βυζαντινού πολιτισμού με τον δυτικό και μάλιστα μέσα από ποικίλες εκφάνσεις. Θα έχουν εξοικειωθεί μαθησιακά και βιβλιογραφικά με ένα ευρύ ερευνητικό πεδίο και με τα μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισής του μέσω των ειδικών περιπτώσεων μελέτης. Θα μπορούν να διαχειρίζονται και να επιβλέπουν στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης την επεξεργασία πρωτογενών και δευτερογενών πηγών που αφορούν στις διαπολιτισμικές σχέσεις Βυζαντίου και Δύσης. Θα μπορούν να κάνουν αναφορές και αναγωγές στην σύγχρονη πραγματικότητα, μέσω της βελτιωμένης κατανόησης των ιστορικών σχέσεων/συγκρούσεων Βυζαντίου-Δύσης ή και Ανατολής-Δύσης και των διαχρονικών πολιτικών παραμέτρων τους.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε τελειόφοιτους/ες, απόφοιτους/ες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και απόφοιτους/ες φορέων επαγγελματικής κατάρτισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ξεναγοί, συντηρητές και συντηρήτριες έργων τέχνης κ.λπ.), οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού που αφορούν τις διαπολιτισμικές σχέσεις με τη Δύση και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν είτε στο πεδίο της ακαδημαϊκής τους γνώσης και έρευνας είτε της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι κατηγορίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα όπως προαναφέρθηκαν: τελειόφοιτοι/τελειόφοιτες, απόφοιτοι/απόφοιτες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και απόφοιτοι/απόφοιτες φορέων επαγγελματικής κατάρτισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ξεναγοί, συντηρητές/συντηρήτριες έργων τέχνης κ.λπ.)
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Πτυχίο / Τίτλος σπουδών / Δίπλωμα από τριτοβάθμια εκπαίδευση/ Από φορέα επαγγελματικής κατάρτισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Βεβαίωση ολοκλήρωσης παρακολούθησης μαθημάτων/ βεβαίωση σπουδών για τις περιπτώσεις των τελειοφοίτων επί πτυχίω.
Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Κατοχή προσωπικού email
Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Καλή γνώση τουλάχιστον αγγλικής γλώσσας
Σε περίπτωση υπερπλήρωσης των θέσεων θα εφαρμοστούν κριτήρια επιλογής δυνάμει των επιπλέον τίτλων σπουδών, ξένων γλωσσών και άλλων διπλωμάτων ή πιστοποιητικών. Η σειρά προτεραιότητας δεν αποτελεί κριτήριο.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται με προφορική διδασκαλία και προβολές ppt σε αίθουσα διδασκαλίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, όπου θα βρίσκεται ο/η προσκεκλημένος/η διδάσκων/διδάσκουσα και η επιστημονικά υπεύθυνη. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη καλούνται να παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα. Για τους/τις εκτός Θεσσαλονίκης παρέχεται η διευκόλυνση της εξ αποστάσεως σύγχρονης διδασκαλίας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη και συμμετοχή με μικρόφωνο και ανοιχτή κάμερα. Κάθε σεμινάριο διαρκεί 2 ώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και συζήτηση, ως βασικό κομμάτι της διδακτικής αλληλεπίδρασης.
Δεν προβλέπεται Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος
Κάθε ενότητα έχει διάρκεια 2 ωρών. Συνολικά ECTS 2.
Κάθε διδάσκων / διδάσκουσα αποστέλλει στο Κέντρο ηλεκτρονικό βιβλιογραφικό υλικό ανά θέμα διδασκαλίας, το οποίο προωθείται στα email των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών. Το πρόγραμμα παρέχει 2 (δύο) ECTS και τη δυνατότητα οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να ενημερώνονται και να παρακολουθούν ελεύθερα άλλες παράλληλες εκδηλώσεις του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, όπως είναι οι τακτικές διαλέξεις και η προγραμματιζόμενη Ημερίδα για τις Βυζαντινές Σπουδές.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
3. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι τις 31/10/2024.
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου. 2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ. Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Χαράλαμπο Κυριαζόπουλο και την κα Ειρήνη Χιώτη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Χαράλαμπος Κυριαζόπουλος
Τηλέφωνο: 2310 992034
Ώρες επικοινωνίας: 10.00 – 14.00
email: kyriazchak@kbe.auth.gr
Όνομα: Ειρήνη Χιώτη
Τηλέφωνο: 2310 992013
Ώρες επικοινωνίας: 10.00 – 14.00
email: echioti@theo.auth.gr
70 ευρώ
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ