Search
Close this search box.

Υαλουργία, μικροτεχνία και εικονιστική γλυπτική στο Βυζάντιο. Τεχνολογία, καθημερινός βίος, τέχνη και λατρεία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2023-11-15 - 2024-05-29 ( 28 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Μικτή μέθοδος διδασκαλίας

ECTS:
2
Δίδακτρα:
70€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Μελαχροινή Παϊσίδου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
10-11-2023

Υαλουργία, μικροτεχνία και εικονιστική γλυπτική στο Βυζάντιο. Τεχνολογία, καθημερινός βίος, τέχνη και λατρεία

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

10-11-2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Σύντομη Περιγραφή

  Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Υαλουργία, μικροτεχνία και εικονιστική γλυπτική στο Βυζάντιο. Τεχνολογία, καθημερινός βίος, τέχνη και λατρεία/ Glassware, minor objects and iconistic sculpture in Byzantium. Technology, everyday life, art and worship», διάρκειας 28 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί κυρίως κυρίως διά ζώσης και κατά περίπτωση με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους εκτός Θεσσαλονίκης συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μέσω της πλατφόρμας zoom.  Το πρόγραμμα παρέχει 2 ECTS. “.

  Το πρόγραμμα εντάσσεται στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών και καλύπτει ένα εξειδικευμένο γνωστικό πεδίο του βυζαντινού καθημερινού και θρησκευτικού βίου στο Βυζάντιο. Παρέχει εξειδικευμένη επιμόρφωση σε όσες και όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν  στο αντικείμενο που εξετάζει. Μοριοδοτείται με 2 ECTS και παρέχει Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

  Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μελαχροινή Παϊσίδου, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τηλ. 310997127, mpaisidou@hist.auth.gr Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ και Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ.

  Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές και ερευνητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, μέλη ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη και στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών. Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες εξειδικεύονται στο αντικείμενο των σεμιναρίων, όπως αποδεικνύεται από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους, τις συμμετοχές σε συνέδρια, σε διαλέξεις και σε αντίστοιχη διδασκαλία.

  Διδακτικό προσωπικό

  Πασχάλης Ανδρούδης, Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ

  Δρ. Αναστάσιος Αντωνάρας, Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ

  Δρ. Ιωάννης Θεοχάρης, Αρχαιολόγος ΥΠΠΟ

  Αριστοτέλης Μέντζος, Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ

  Μελαχροινή Παϊσίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ

  Γεώργιος Πάλλης, Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ

  Παγώνα Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ

  Δρ Χριστίνα Παπακυριακού, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ

  Μαρία Παρανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

  Δρ. Αναστασία Π. Πλιώτα, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ

  Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής ΑΠΘ

  Francesca Sogliani, Αναπλ. καθηγήτρια, University of Basilicata, Italy

  Έναρξη προγράμματος: 14/11/2023

  Λήξη προγράμματος: 28/5/2024

  Διάρκεια: 28 διδακτικές ώρες

  Κόστος:   70 ευρώ

  Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Όχι

  Παρέχεται Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης / ECTS 2

  Αιτήσεις γίνονται δεκτές από  10/10/2023  έως 10/11/2023

   

 • Στόχος του προγράμματος

  Το Πρόγραμμα στοχεύει στο να παρουσιάσει σφαιρικά και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένα εκφάνσεις του υλικού βίου των Βυζαντινών, οι οποίες είναι λιγότερο γνωστές στο κοινό και όχι απαραίτητα αυτονόητες. Επίσης στοχεύει να εξοικειώσει τους επιμορφούμενους με στοιχεία τεχνολογίας, παραγωγής και διακίνησης αντικειμένων διαφορετικού είδους σε όλο το χωροχρονικό πλαίσιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις εξεταζόμενες πτυχές του υλικού βίου των Βυζαντινών και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν από αυτό τόσο στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα, όσο και στα διδακτικά τους καθήκοντα, τα οποία συχνά συνδέονται με την επαγγελματική τους ιδιότητα.

 • Μαθησιακά Αποτελέσματα

  Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει ευρείες, εξειδικευμένες, αντικειμενικές και θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Θα εξοικειωθούν με ένα ευρύ ερευνητικό αντικείμενο και με τα μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισής του. Θα μπορούν να διαχειρίζονται και να επιβλέπουν στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης την επεξεργασία πρωτογενών και δευτερογενών πηγών που αφορούν στον υλικό πολιτισμό του Βυζαντίου. Παράλληλα   αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και καθίστανται ικανοί να αξιολογούν τόσο την προσωπική τους απόδοση όσο και άλλων ατόμων. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα μπορούν να κάνουν αναφορές και αναγωγές στον σύγχρονο υλικό πολιτισμό και την τεχνογνωσία του.

 • Σε ποιους απευθύνεται

  Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους/ες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και απόφοιτους φορέων επαγγελματικής κατάρτισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ξεναγοί, συντηρητές έργων τέχνης κ.λπ.), οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν πτυχές του υλικού βίου των Βυζαντινών και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν είτε στο πεδίο της ακαδημαϊκής τους έρευνας είτε της επαγγελματικής τους απασχόλησης.

 • Κριτήρια επιλογής

  Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

  Απόφοιτοι/ες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και απόφοιτοι/ες φορέων επαγγελματικής κατάρτισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

  Αναφέρετε εάν υπάρχουν προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα:

  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
  • Κατοχή προσωπικού email
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Γνώση της αγγλικής γλώσσας

  Βάσει της Αίτησης συμμετοχής θα ληφθούν υπ΄όψιν και επιστημονικά κριτήρια (βαθμός πτυχίου/διπλώματος, μεταπτυχιακού)

 • Μέθοδος Υλοποίησης

  Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κυρίως διά ζώσης στην αίθουσα σεμιναρίων του ΚΒΕ αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύγχρονης εξ αποστάσεως σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom.
  Συγκεκριμένα οι εκτός Θεσσαλονίκης συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας zoom

 • Πρόγραμμα Σπουδών

  Προσφέρονται 13 δίωρα μαθήματα (δηλ. 28 ώρες διδασκαλίας) που θα πραγματοποιούνται ανά δύο εβδομάδες.

  Αναλυτικά:

  1ο σεμινάριο: Τρίτη 14/11/23

  Δρ. Α. Αντωνάρας, Υαλοποιία και υαλουργία: Τεχνικές παραγωγής και διακόσμησης στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια.

  2ο σεμινάριο: Τρίτη 28/11/23

  Δρ. Α. Αντωνάρας, Χρήσεις του γυαλιού στο Βυζάντιο.

  3ο σεμινάριο: Τρίτη 12/2023

  Επικ. Καθηγήτρια Παγώνα Παπαδοπούλου, Ο προφήτης Δανιήλ στην ύστερη βυζαντινή περίοδο: η μαρτυρία των έργων μικροτεχνίας

  4ο σεμινάριο: Τρίτη 9/1/2024

  Ομότ. Καθηγητής Αριστοτέλης Μέντζος, Λειψανοθήκες του αγίου Δημητρίου: προέλευση, υλικά και λειτουργία.

  5ο σεμινάριο: Τρίτη 23/1/2024

  Επίκ. Καθηγητής Πασχάλης Ανδρούδης,  Γυάλινα αντικείμενα της ύστερης βυζαντινής περιόδου από τη Βενετία

  6ο σεμινάριο: Τρίτη 6/2/2024

  Δρ. Χ. Παπακυριακού, Εντοίχια opus sectile από γυαλί

  7ο σεμινάριο: Τρίτη 27/2/2024

  Δρ. Γιάννης Θεοχάρης, Σχόλια στην εικονιστική γλυπτική της ύστερης βυζαντινής περιόδου

  8ο  σεμινάριο: Τρίτη 12/3/2024

  Αναπλ. Καθηγητής Γ. Πάλλης, Ιερά πρόσωπα, ηγεμόνες, ήρωες και ακροβάτες: η ανθρώπινη μορφή στη γλυπτική της βυζαντινής περιόδου.

  9ο σεμινάριο: Τρίτη 26/3/2024

  Καθηγήτρια Μαρία Παρανή, Οι εικόνες στη βυζαντινή οικία.

  10ο σεμινάριο: Τρίτη 9/4/2024

  Καθηγήτρια Sogliani Francesca, Medieval terracotta tiles from Basilicata (S. Maria d’Anglona, Satrianum, Irsina, Torre di Mare).

  11ο σεμινάριο: Τρίτη 23/4/2024

  Καθηγητής Θανάσης Σέμογλου, Αλληγορικές απεικονίσεις του καιρού και του χρόνου σε μεσοβυζαντινό ανάγλυφο του Torcello στη Βενετία.

  12ο σεμινάριο: Τρίτη 14/5/2024

  Δρ. Αναστασία Πλιώτα, Απεικονίσεις υαλοπινάκων και γυάλινων σκευών στα ψηφιδωτά δάπεδα της ύστερης αρχαιότητας.

  13ο σεμινάριο: Τρίτη 28/5/2024

  Καθηγήτρια Μελίνα Παϊσίδου, Σταυροί ευλογίας μέσης Βυζαντινής περιόδου.

 • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

  Στις/στους συμμετέχουσες/οντες παρέχεται σε ψηφιακή μορφή εκπαιδευτικό υλικό και βιβλιογραφία σχετική με το αντικείμενο διδασκαλίας.

   

 • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

  Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

  1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
  2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
  3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
  • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
  • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
  • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων τις 12/11/2023

  Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

  1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
  2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
  3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
 • Πιστοποιητικό

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό  Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

  Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

 • Επικοινωνία

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

  Αναστασία Π. Πλιώτα, apliota@hist.auth.gr, 6944217173

  Χαράλαμπος Κυριαζόπουλος, τηλ. 2310992034, kyriazchak@kbe.auth.gr (9.00 π.μ. – 16.00)

  Μελαχροινή Παϊσίδου, mpaisidou@hist.auth.gr, τηλ. 310997127, 6972775005

 • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
  Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
 • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
  Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 70 (εβδομήντα ) ευρώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο