2024-03-30 - 2024-06-29 ( 90 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, διάρκειας 90 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ). Το πρόγραμμα παρέχει 8 ECTS.
Η αναγκαιότητα του προγράμματος συνίσταται στο γεγονός ότι θεμελιώνει το πλαίσιο ενός σύγχρονου διεπιστημονικού και διαθεματικού διαλόγου θρησκείας και πολιτισμού. Ο επιστημονικός αυτός διάλογος για να είναι βιώσιμος αξιοποιεί μέσα από το πρόγραμμα τα δεδομένα της Θεολογίας, της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και του Χριστιανισμού, της Συγκριτικής Κοινωνιολογίας των πολιτισμών, της Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας και της Θεολογίας των Θρησκειών. Τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα απαιτούν διαλεκτικές και ανοικτές προσεγγίσεις και όχι περίκλειστες και εσωστρεφείς αναλύσεις, που εξαντλούνται στα όρια ενός κλειστού τεχνοκρατικού εκσυγχρονισμού ή μιας επιμεριστικής εξειδίκευσης. Από την άλλη πλευρά το Πρόγραμμα καλλιεργεί την πολιτισμική παιδεία ως Μόρφωση και όχι μόνο ως Μάθηση, βασική αναγκαιότητα για την βιωσιμότητα του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα Παρέχει Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης 8 ECTS.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος και Διδάσκων είναι ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής, Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Α.Π.Θ. Ο κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος είναι Μέλος στις Επιτροπές: 1) Ακαδημαϊκός Σύμβουλος ΔΟΑΤΑΠ, 2) Μέλος Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.,.3) Μέλος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ., 4) Μέλος Επιτροπής Βιοηθικής Α.Π.Θ. 5) Μέλος Επιτροπής Φύλου και Ισότητας Α.Π.Θ., 6) Μέλος Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού Θεολογία. (Έκδοση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος). Επίσης, είναι Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών και Ιδρυμάτων: 1) Μέλος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 2) Μέλος Ιδρύματος Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Εφαρμογών «Απ. Μάρκος», Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, 3) Μέλος Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών), 4) Τακτικός Εισηγητής της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, 5) Επιστημονικός Σύμβουλος της Συνοδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, 6) Μέλος της Θεματικής Επιτροπής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας.
Επιπλέον, έχει συγγράψει πληθώρα μελετών και άρθρων δημοσιευμένων σε έγκριτους εκδοτικούς οίκους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες. Επίσης, καταθέτει συνεχώς τον επιστημονικό του λόγο στα Μ.Μ.Ε. για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και την σχέση τους με την Θεολογία και τον Πολιτισμό.
Στο πρόγραμμα διδάσκει επίσης ο Μεταδιδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού κ. Αχιλλέας Β. Παπατόλιος. Ο κ. Παπατόλιος έχει εκπονήσει στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα: ΄΄Ιεραποστολή και Εκκοσμίκευση΄΄. Επιπλέον, ο κ. Παπατόλιος είναι Αριστούχος Διδάκτορας στο ίδιο Τμήμα στο Γνωστικό Αντικείμενο της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού. Έχει δε συγγράψει Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Ιεραποστολή και Θρησκευτική Ελευθερία. Κοινωνιολογική διερεύνηση», και έχει κριθεί με το βαθμό Άριστα. Ο κ. Παπατόλιος έχει εντρυφήσει τόσο στην κοινωνιολογική όσο και στην θεολογική έρευνα, έχει γράψει μονογραφίες και πολλές επιστημονικές μελέτες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που άπτονται ζητημάτων: Θρησκευτικής ελευθερίας, ειρήνης ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, Παγκοσμιοποίησης και Παγκοσμιότητας, Θρησκείας και Ύστερης Νεωτερικότητας, εκκοσμίκευσης, ιδιοπροσωπίας λαών και πολιτισμών, πολυπολιτισμικότητας και διαπολιτισμικότητας, φυλετικών διακρίσεων, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ζητήματα Ταυτότητας και Ετερότητας. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπατόλιος έχει διδάξει επί μία Πενταετία (2018-2023) στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., ως Συμβασιούχος Επίκουρος Καθηγητής (ΠΔ 407/80) και ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος (ΕΔΒΜ96 – στο πλαίσιο Απόκτησης Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας) και επί Τρία Χρόνια (Ακαδημαϊκά Έτη 2021-2023) Διδάσκων στο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙΜ. του Α.Π.Θ. στα Επιστημονικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα: «Θρησκεία και Παγκοσμιοποίηση», «Θρησκεία και Ευρώπη» και «Θρησκεία και Πολιτισμός». Επιπλέον, έχει διδάξει στο Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Θεματική ενότητα: Εκκλησία και Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες. Επίσης, καταθέτει συνεχώς τον επιστημονικό του λόγο στα Μ.Μ.Ε. για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και την σχέση τους με την Θεολογία και τον Πολιτισμό.
Έναρξη προγράμματος: 30/3/24
Λήξη προγράμματος: 29/6/24
Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Σάββατο 9:00 – 11:00 και 11:00 – 13:00
Διάρκεια: 90 διδακτικές ώρες
Κόστος: 200 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Δύο δόσεις των 100 ευρώ στην Έναρξη και την Λήξη του Προγράμματος.
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ 8 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12/2/24 έως 18/3/24
Διδακτικό προσωπικό
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΟΣ, Μεταδιδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.
Στόχος του προγράμματος
Το πρόγραμμα αποβλέπει στην επισήμανση των εφαρμογών της θρησκευτικής κοινωνικής διδασκαλίας, ιδιαίτερα του χριστιανισμού, στη σύγχρονη πολιτισμική και κοινωνική πραγματικότητα. Σκοπεύει στην ενεργοποίηση των εκπαιδευομένων για την προβολή των προτάσεων του χριστιανικού πολιτισμού στον δημόσιο κοινωνικό χώρο, καθώς και στην καλλιέργεια της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της σύγχρονης ηθικής και κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Σεβασμός στην διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα, προαγωγή του διαλόγου της ταυτότητας με την ετερότητα και τονισμός της συλλειτουργίας Θρησκείας – Πολιτικής, Θρησκείας – Πολιτισμού.
Οι Εκπαιδευόμενες/οι θα διδαχθούν τα πορίσματα της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και του Χριστιανισμού, της Συγκριτικής Κοινωνιολογίας των Πολιτισμών, Πολιτική Κοινωνιολογία, της Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας και της Θεολογίας των Θρησκειών. Οι γνώσεις αυτές θεμελιώνουν το πλαίσιο ενός σύγχρονου διαπολιτισμικού διαλόγου που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενες/οι θα αποκτήσουν την δυνατότητα της Διαμεσολάβησης και επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων. Ακόμη, θα αποκτήσουν την ικανότητα να συνδέουν την θρησκευτική πίστη με τις θεσμικές εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνίας, στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού και διαθεματικού διαλόγου. Θα είναι σε θέση να συγκρίνουν, να διακρίνουν και να συνθέτουν σε διαλεκτικό πλαίσιο φαινομενικά διαφορετικές πολιτισμικές Θεωρίες διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Θα αποκτήσουν ευαισθησίες σε ζητήματα πολιτισμικής και θρησκευτικής ιδιοπροσωπείας και θα διακρίνουν τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, θα είναι σε θέση να προβάλουν την αναγκαιότητα της θρησκευτικής πίστης στο δημόσιο κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό χώρο, με συγκεκριμένες προτάσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, πρόοδο και εξέλιξη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Απόφοιτους και Τελειόφοιτους Ελληνικών Πανεπιστημίων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν αυτήν την ιδιαίτερη πτυχή, σε Απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κληρικούς και Λαϊκούς, σε στελέχη της Εκκλησίας, σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Υπαλλήλους.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσες/όσοι έχουν:
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με βάση σειρά προτεραιότητας.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας του Zoom.
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχεται:
Ηλεκτρονική αποστολή έντυπου υλικού.
Εκπαιδευτικό υλικό που διανέμετε στις/στους συμμετέχουσες/οντες.
Το πρόγραμμα παρέχει προς τις/τους συμμετέχουσες/οντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης 8 ECTS, συμβουλευτική σε θέματα Θρησκείας και Πολιτισμού και συνεργασία με τους διδάσκοντες για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Αχιλλέα Παπατόλιο στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Αχιλλέας Β. Παπατόλιος
Τηλέφωνο: 6974528636
Ώρες επικοινωνίας: 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
email: axilleas853@hotmail.com
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 200€.
Δύο δόσεις των 100€. Εξόφληση δόσεων έως 28 Ιουνίου 2024.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ