Search
Close this search box.

Η Τέχνη της Χαρακτικής: Θεωρία και Τεχνικές

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-03-26 - 2024-04-23 ( 28 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Διά ζώσης

ECTS:
2
Δίδακτρα:
80€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Τρύφων Τσομπάνης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
17-03-2024

Η Τέχνη της Χαρακτικής: Θεωρία και Τεχνικές

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

17-03-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Η Τέχνη της Χαρακτικής. Θεωρία και Τεχνικές», διάρκειας 28 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα υλοποιηθεί δια ζώσης. Το πρόγραμμα παρέχει 2 ECTS.

    Στο εργαστήριο εκμάθησης της χαρακτικής τέχνης οι εκπαιδευόμενες/οι θα διδαχθούν την ιστορία της τέχνης της χαρακτικής και θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις κλασικές υψιτυπικές τεχνικές, την ξυλογραφία και το λινόλεουμ. Μέσα από μια σειρά συναντήσεων οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του σχεδίου, της χάραξης και του τυπώματος μονοχρωμίας αλλά και διχρωμίας.

    Όλα τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία των έργων παρέχονται από το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευόμενοι θα ολοκληρώσουν έργα χαρακτικής, τα οποία και θα παραλάβουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Τρύφων Τσομπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξειδικευμένος ακαδημαϊκός στον τομέα της Αισθητικής της Θείας Λατρείας, και διακεκριμένος αγιογράφος.

    Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, εξειδικευμένη στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, η οποία διδάσκει το θεωρητικό μέρος του προγράμματος.

    Το εργαστηριακό μέρος διδάσκει η Κυριακή Φωτιάδου, η οποία σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας και  Χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών  του ΑΠΘ, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Μουσειολογία  και στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Από το 2022 διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Φλώρινας.

    Έναρξη προγράμματος: 26 Μαρτίου 2024

    Λήξη προγράμματος: 23 Απριλίου 2024

    Διάρκεια: 28 διδακτικές ώρες

    Κόστος: 80 ευρώ

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης / 2 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2024

  • Στόχος του προγράμματος

    Στόχος του προγράμματος είναι η μύηση  των συμμετεχόντων στις κλασικές μεθόδους της Χαρακτικής τέχνης αλλά και της ιστορίας της. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων για τη μελέτη της Χαρακτικής με σκοπό την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου έργου, το οποίο και θα παραλάβουν οι εκπαιδευόμενες/οι. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει να εξοικειώσει τις/ους επιμορφούμενες/ους με τις διάφορες τεχνικές της Χαρακτικής, με τα εργαλεία και τα υλικά της, καθώς και τις επικρατούσες τάσεις και ρεύματα που ακολουθούνται για την ολοκλήρωση ενός έργου, καθιστώντας αυτή ως μια προσιτή τέχνη.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες:

    • θα διαθέτουν ευρείες και εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, στο πεδίο της τέχνης της Χαρακτικής και θα εφαρμόζουν στοιχεία και διαδικασίες σε ένα γενικό πλαίσιο.
    • θα μπορούν να επιδείξουν εύρος ανεπτυγμένων γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων στην επιτυχή εκτέλεση σύνθετων έργων. Θα διαθέτουν δεξιότητες και δυνατότητες επίλυσης τεχνικών προβλημάτων μέσω της επιλογής και εφαρμογής βασικών μεθόδων, εργαλείων, υλικών και πληροφοριών σε εξειδικευμένο πεδίο εργασίας ή σπουδής.
    • θα μπορούν να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να επιτελέσουν ποιοτικά έργα στο πεδίο της τέχνης της Χαρακτικής.
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ασκηθούν στην ιδιαίτερη τέχνη της Χαρακτικής, αποφοίτους ΑΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, ΔΕ, κ.ά., προκειμένου να την εντάξουν στον γνωστικό τους εξοπλισμό και να την αξιοποιήσουν, είτε στο πεδίο της προσωπικής τους ανάγκης για δημιουργία, είτε της επαγγελματικής τους απασχόλησης.

  • Κριτήρια επιλογής

    Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

    ► Κατοχή προσωπικού e-mail

    ► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της εργαστηριακής άσκησης, στο πρόγραμμα θα γίνουν αποδεκτοί μόνο οι δεκαεπτά πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή με την αίτησή τους.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με την δια ζώσης συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

    Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα.

    • 26/03/24: Παρασκευή Παπαδημητρίου: Θεωρία της Τέχνης της Χαρακτικής: Ιστορική αναδρομή στην τέχνη της Χαρακτικής. Αρχές και τεχνικές της Χαρακτικής.
    • 02/04/24: Κυριακή Φωτιάδου: Υψιτυπίκες μέθοδοι στην χαρακτική τέχνη. Μονοχρωμία. Χαρακτική σε λινόλεουμ, Σχεδιασμός θέματος. Μεταφορά στο λινόλεουμ. Χάραξη.
    • 09/04/24: Κυριακή Φωτιάδου: Μονοχρωμία. Μελάνωμα. Τύπωμα σε χαρτί. Υπογραφή έργων
    • 16/04/24: Κυριακή Φωτιάδου: Διχρωμία. Μεταφορά θέματος, συμπτώσεις, χάραξη δεύτερης μήτρας.
    • 23/04/24: Κυριακή Φωτιάδου: Διχρωμία. Μελάνωμα. Τύπωμα σε χαρτί. Υπογραφή έργων tiraz.
    • 23/04/24: Τρύφων Τσομπάνης: Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενες/οι θα παρουσιάσουν τα έργα που έχουν ολοκληρώσει για αξιολόγηση από τον ΕΥ του προγράμματος
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις/ στους συμμετέχουσες/οντες θα διατεθεί:

    • το υλικό του θεωρητικού μαθήματος
    • δωρεάν, όλα τα απαραίτητα υλικά όπως, τυπογραφικά μελάνια, μήτρες λινόλεουμ, εργαλεία χάραξης, ρολά, ειδικό χαρτί τυπώματος, με σκοπό τη δημιουργία πρωτότυπων χαρακτικών έργων
    • τα έργα χαρακτικής που θα δημιουργήσουν
    • 2 ECTS
    • συνεργασία με διδάσκοντες
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων έως την 25η Μαρτίου 2024.

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

     

    Στους/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα: Παρασκευή Παπαδημητρίου

    Τηλέφωνο: 2310 997059 (Ώρες επικοινωνίας:  11 με 1)

    email: parpapadim@past.auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το σύνολο των διδάκτρων (80 ευρώ) καταβάλλεται πριν την έναρξη του προγράμματος (από 17 έως 25 Μαρτίου) στον τραπεζικό λογαριασμό που θα αναρτηθεί για το πρόγραμμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο