Search
Close this search box.

Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2021-10-05 - 2022-03-13 ( )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Μικτή μέθοδος διδασκαλίας

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
6,5
Δίδακτρα:
1200€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Θωμάς Μοσχάκης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
15-10-2021

Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

15-10-2021

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Σύντομη Περιγραφή

  Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας, διάρκειας 144 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Οκτώβριο 2021 – Μάρτιο 2022 και θα υλοποιηθεί το πρακτικό μέρος δια ζώσης στο Αγρόκτημα ΑΠΘ και το θεωρητικό μέρος μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

  Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Θωμάς Μοσχάκης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ με αντικείμενο την Τεχνολογία Γάλακτος και Προϊόντων του Γάλακτος (tmoschak@agro.auth.gr, 2310991680).

  Στο πρόγραμμα διδάσκουν εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί στον τομέα της τυροκομίας, εξωτερικοί συνεργάτες εξειδικευμένοι στην τυροκομία, στις αναλύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και στη νομοθεσία (HACCP).

   

  Στόχος του προγράμματος

  Σκοπός των σεμιναρίων είναι οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε θέματα ορθής βιομηχανικής πρακτικής έτσι ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς επίσης να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα-αστοχίες στο τελικό προϊόν. Συγκεκριμένα, θα έχουν επαρκή πρακτική εξάσκηση παρασκευάζοντας οι ίδιοι ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως λευκά τυριά άλμης (φέτα, τελεμές), τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρος, μανούρι), κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γιαούρτι κ.α. Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.

   

  Αναγκαιότητα προγράμματος

  Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων κτηνοτρόφων μειώνεται συνεχώς (πηγή ΕΛΓΟ Δήμητρα). Παράλληλα, λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, καθώς και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία, εικάζεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η ανεργία στον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η αύξηση των εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής των παραδοσιακών ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Με βάση τα παραπάνω, η συγκεκριμένη πρόταση δίνει έμφαση στην ώθηση του κλάδου της γαλακτοκομίας με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η παρούσα πρόταση θα βοηθήσει νέους επιχειρηματίες, που επιθυμούν με την επιστημονική, συμβουλευτική αλλά και την επιχειρηματική να μπορέσουν να εκπαιδευτούν συνολικά σε όλους του τομείς, έτσι ώστε να εμβαθύνουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για να στελεχώσουν γαλακτοβιομηχανίες ή να ιδρύσουν βιώσιμες επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στον τόπο τους θα δοθεί επίσης η δυνατότητα αναβίωσης διάφορων παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται τοπικά καθώς και μείωση της ανεργίας στον τομέα του γάλακτος και των προϊόντων του στις μειονεκτικές περιοχές. Ειδικότερα θα ενισχυθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μειωθούν φαινόμενα μετανάστευσης νέων από την επαρχία στις μεγαλουπόλεις ή/και το εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εύρεσης εργασίας. Οι νέες επιχειρήσεις θα συνδράμουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κτηνοτροφικής και αγροτικής κοινότητας, του λιανεμπορίου της τοπικής κοινότητας, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ ερευνητικών κέντρων και επαγγελματιών/παραγωγών που μπορεί να επιφέρουν μελλοντικές συνεργασίες μεταφοράς τεχνογνωσίας. Η ίδρυση νέων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων προβλέπεται να στηρίξει την τοπική κτηνοτροφία είτε μέσω καθετοποίησης της παραγωγής των κτηνοτροφικών μονάδων είτε μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του γάλακτος (φρέσκο γάλα ημέρας, υψηλής ποιότητας), ενώ η αύξηση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων δύναται να αναβιώσει παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

   

  Μαθησιακά αποτελέσματα

  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης παρασκευάζοντας οι ίδιοι γαλακτοκομικά προϊόντα (λευκά τυριά άλμης, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, τυριά τυρογάλακτος, γιαούρτι, μπάτζος, τυροζούλι, χαλούμι, αλοιφώδους υφής, ξινόγαλα, αριάνι, κεφίρ, βούτυρο, κρέμα, παγωτό, γκούντα, κ.α). Παράλληλα θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους, έτσι ώστε να μπορούν να παρασκευάσουν προϊόντα σταθερής και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας. Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα επιστημονικής συμβουλευτικής καθοδήγησης από ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους στο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόφοιτοι του προγράμματός μας που δεν είχαν άλλη εμπειρία στην παρασκευή προϊόντων γάλακτος, έχουν ανοίξει δικιά τους επιχείρηση (Τυροκομείο).

   

  Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, που θα ήθελαν να εκπαιδευτούν στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, τα σεμινάρια απευθύνονται ακόμα και σε τυροκόμους, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πάνω στην τυροκομία προκειμένου να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα στο τελικό προϊόν, αλλά και να παρασκευάσουν νέα γαλακτοκομικά προϊόντα.

   

  Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

  Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι κάτοχοι προσωπικού e-mail και έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

   

  Μέθοδος υλοποίησης

  Τα μαθήματα θα διεξαχθούν είτε με φυσική παρουσία στο αγρόκτημα ΑΠΘ (εργαστηριακά μαθήματα), στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γάλακτος του τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (πιλοτικές εγκαταστάσεις τυροκομείου, εργαστήρια και αίθουσες τομέα ΕΤΤ), και τα θεωρητικά μαθήματα θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως με σύγχρονη τηλεκπαίδευση χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα ZOOM (Meeting ID 946 2071 6555). Η πρώτη συνάντηση ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στις 17.00 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (Meeting ID 946 2071 6555). Για την πρώτη συνάντηση- ενημέρωση δεν απαιτείται κάποια αίτηση ή οικονομική επιβάρυνση.

   

  Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

  Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

  1. Βιβλίο Τεχνολογία προϊόντων γάλακτος, Ζερφυρίδης , Εκδόσεις Γιαχούδη
  2. Σημειώσεις μαθημάτων

   

  Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

  • Ενότητα Α: Εισαγωγή στην τεχνολογία γάλακτος και των προϊόντων του: Θεωρητική προσέγγιση (28 ώρες  θεωρητικών μαθημάτων και 8 ώρες εργαστηριακών μαθημάτων/πρακτική άσκηση) 2 ECTS
  • Ενότητα Β: Πιστοποιημένοι μέθοδοι αναλύσεων γάλακτος και προϊόντων του, τυροκομήσεις σε πιλοτικές εγκαταστάσεις (22 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 50 ώρες εργαστηριακής εξάσκησής/πρακτική άσκηση) 3 ECTS
  • Ενότητα Γ: Προχωρημένα μαθήματα τυροκόμησης (4 ώρες θεωρητικών μαθημάτων και 32 ώρες εργαστηριακών μαθημάτων/πρακτική άσκηση) 1,5 ECTS

   

  Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

  Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

  • να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ωρών της κάθε ενότητας που θα παρακολουθήσουν. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
  • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία (>6.0) τις εξετάσεις (γραπτές εξετάσεις στα θεωρητικά μαθήματα και στην πρακτική άσκηση)
  • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι 15/2/2022

   

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση (προβιβάσιμος βαθμός στις εξετάσεις) των ενοτήτων του προγράμματος που παρακολούθησαν απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης , το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

  Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

   

  Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

  Τα σεμινάρια διεξάγονται σε τρεις ενότητες: Ενότητα Α (36 ώρες), Β (72 ώρες) και Γ (36 ώρες). Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεκινάει από τα 300€ (Ενότητα Α) και περιλαμβάνει τα μαθήματα (θεωρία και εργαστήρια), καθώς επίσης έντυπο υλικό σχετικό με τα μαθήματα (Σημειώσεις και Βιβλίο Τυροκομίας). Το κόστος της ενότητας Β ανέρχεται στα 600€ και της ενότητας Γ στα 300€. Παρέχονται εκπτώσεις σε ομαδικές συμμετοχές και η δυνατότητα τμηματικής πληρωμής.

   

  Αιτήσεις

  Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.

  Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.

 • Επικοινωνία

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον Θωμά Μοσχάκη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

  τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310991667, 2310991680

  e-mail επικοινωνίας (tmoschak@agro.auth.gr)

  https://m.facebook.com/Dairyschoolauth/

 • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
  Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
 • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
  Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο