2022-11-29 - 2023-02-20 ( )
Μικτή μέθοδος διδασκαλίας
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας”, διάρκειας 44 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί από 29 Νοεμβρίου έως 20 Φεβρουαρίου και θα υλοποιηθούν τα θεωρητικά μαθήματα με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας zoom και τα πρακτικά μαθήματα θα διεξαχθούν διά ζώσης.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Θωμάς Μοσχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές του ΑΠΘ, εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα των τυροκομήσεων.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενες/οι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων (13), το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε θέματα ορθής βιομηχανικής πρακτικής έτσι ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς επίσης να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα-αστοχίες στο τελικό προϊόν. Συγκεκριμένα, θα έχουν επαρκή πρακτική εξάσκηση παρασκευάζοντας οι ίδιοι ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως λευκά τυριά άλμης (φέτα, τελεμές), τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρος, μανούρι), κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γιαούρτι κ.α. Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόφοιτοι του προγράμματός μας που δεν είχαν άλλη εμπειρία στην παρασκευή προϊόντων γάλακτος, έχουν ανοίξει δικιά τους επιχείρηση (Τυροκομείο).
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης παρασκευάζοντας οι ίδιοι γαλακτοκομικά προϊόντα (λευκά τυριά άλμης, τυριά τυρογάλακτος, κ.α). Παράλληλα θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους, έτσι ώστε να μπορούν να παρασκευάσουν προϊόντα σταθερής και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας. Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα επιστημονικής συμβουλευτικής καθοδήγησης από ειδικούς επιστήμονες εξειδικευμένους στο χώρο. Η καθοδήγηση θα αφορά την οικονομοτεχνική μελέτη, τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, τον προσδιορισμό της σύστασης και διατροφικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, τη διασφάλιση της ποιότητας αυτών, τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των προϊόντων και στο σχεδιασμό της συσκευασίας τους με την κατάλληλη ετικέτα. Παράλληλα θα καθοδηγούνται ως προς την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού για τις ανάγκες της εταιρίας τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, που θα ήθελαν να εκπαιδευτούν στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, τα σεμινάρια απευθύνονται ακόμα και σε τυροκόμους, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πάνω στην τυροκομία προκειμένου να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα στο τελικό προϊόν, αλλά και να παρασκευάσουν νέα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προαπαιτούμενα:
Τα θεωρητικά μαθήματα θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας zoom: Σεμινάρια Τυροκομίας ΑΠΘ, Meeting ID 946 2071 6555
Τα πρακτικά μαθήματα θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του εργ. Τεχνολογίας Γάλακτος του ΑΠΘ και στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου με την επωνυμία «Το Χωράφι του Γέροντος Θεοφίλου», στην περιοχή Μικρή Βόλβη, στο Σταυρό
Η πρώτη συνάντηση-ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου στις 17.00 μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (Meeting ID 946 2071 6555)
https://authgr.zoom.us/j/94620716555
Για την πρώτη συνάντηση- ενημέρωση δεν απαιτείται κάποια αίτηση ή οικονομική επιβάρυνση.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Θεωρητικά μαθήματα (36 ώρες)
Πρακτικά μαθήματα (8 ώρες)
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ.Μοσχάκη Θωμά στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας: tmoschak@agro.auth.gr
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ