2025-09-01 - 2025-12-10 ( 79 ώρες )
Μικτή μέθοδος διδασκαλίας
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λεμφοίδημα και λεμφικά νοσήματα – Σύγχρονες θεραπείες», διάρκειας 79 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 και θα υλοποιηθεί με μικτή μέθοδο ασύγχρονης, σύγχρονης και δια ζώσης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα παρέχει 3 ECTS.
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει στην/στον ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας τις σύγχρονες γνώσεις για τη διαχείριση ασθενών με λεμφοίδημα και λεμφικά νοσήματα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα με σκοπό να καλύψει την αναγκαιότητα για εμβάθυνση α) στον τρόπο προσέγγισης του λεμφοιδήματος και των νοσημάτων του λεμφικού συστήματος από μια διεπιστημονική ομάδα, β) στην κλινικοεργαστηριακή εξέταση που βασίζεται στη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων και γ) στην ολιστική αντιμετώπιση και θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή του, οι εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενοι θα γνωρίζουν τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας επαγγελματιών υγείας που θα επικοινωνούν μεταξύ τους για περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και για παραπομπή ασθενών από διάφορα μέρη της Ελλάδος στις εξειδικευμένες δομές υγείας, προσφέροντας τη δυνατότητα άριστης φροντίδας σε οποιοδήποτε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας κι αν κατοικούν.
Επιστημονική Υπεύθυνη/ Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Διονυσίου Δημήτριος, Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:
Έναρξη προγράμματος: 1 Σεπτεμβρίου 2025
Λήξη προγράμματος: 10 Δεκεμβρίου 2025
Διάρκεια: 79 ώρες
Κόστος: 750€
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική
Παρέχεται πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης (3 ECTS)
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25/4/2025 έως 20/8/2025.
Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στην/στον ενδιαφερόμενη/ ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας τις σύγχρονες γνώσεις για τη διαχείριση ασθενών με λεμφοίδημα και νοσήματα του λεμφικού ιστού.
Η γνώση και η εμπειρία που έχει αποκτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ. και του Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης γύρω από το λεμφοίδημα και τα νοσήματα του λεμφικού συστήματος από το 2010, καθώς επίσης και η ανάγκη συγκέντρωσης όλης της γνώσης σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό μοντέλο, μας οδήγησε στη δημιουργία ενός προγράμματος εξειδικευμένης επιμόρφωσης.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει ευρείες, εξειδικευμένες, αντικειμενικές και θεωρητικές γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του λεμφικού συστήματος, αντικειμενικής εξέτασης και σύστασης μεθόδων αντιμετώπισης. Επιπλέον, θα κατέχουν ευρύ φάσμα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση λύσεων στα λεμφικά νοσήματα και θα μπορούν να παραπέμπουν υπεύθυνα τις/τους ασθενείς στις σωστές ειδικότητες και σε εξειδικευμένες δομές υγείας. Θα μπορούν να μεταδώσουν βασικές γνώσεις αυτοφροντίδας και να επικοινωνούν τόσο με τις/τους ασθενείς όσο και με τις οικογένειές τους για την εύρεση ικανοποιητικών λύσεων σε ζητήματα ποιότητας ζωής. Σε επίπεδο ικανοτήτων, θα μπορούν να πραγματοποιούν μετρήσεις και ογκομετρήσεις του λεμφοιδήματος αξιοποιώντας ποικιλία μεθόδων, καθώς επίσης και να φροντίζουν ασθενείς με λεμφοίδημα και να συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ειδικότητες για την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους τμημάτων Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Βιολογίας ή Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. (όπως Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων) και Ι.Ε.Κ. συναφών Σχολών.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Ιατροί, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Διαιτολόγοι/Διατροφολόγοι, Ψυχολόγοι.
Ελάχιστα προσόντα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Λαμβάνονται υπόψιν: ο βαθμός πτυχίου, αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές, κατοχή διδακτορικού τίτλου, ανακοινώσεις σε ελληνικά ή διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε ελληνικά ή διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Σε προφορική συνέντευξη θα αξιολογηθούν η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από:
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με μικτή μέθοδο ασύγχρονης εκπαίδευσης (18 ώρες), σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (7 ώρες) και δια ζώσης πρακτικής άσκησης (18 ώρες), ενώ προβλέπονται 35 ώρες αυτόνομης μάθησης και 1 ώρα αξιολόγησης.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή
Διδακτική Ενότητα 2: Λεμφοίδημα – Κλινική εξέταση – Διαφορική Διάγνωση (Μέρος 1ο)
Διδακτική Ενότητα 3: Λεμφοίδημα – Κλινική εξέταση – Διαφορική Διάγνωση (Μέρος 2ο)
Διδακτική Ενότητα 4: Εργαστηριακές εξετάσεις
Διδακτική Ενότητα 5: Συντηρητική Αντιμετώπιση
Διδακτική Ενότητα 6: Χειρουργική Αντιμετώπιση
Διδακτική Ενότητα 7: Ολιστική αντιμετώπιση – Κοινωνία και Λεμφοίδημα
Πρακτική Άσκηση
α) Δευτεροπαθές λεμφοίδημα
β) Πρωτοπαθές λεμφοίδημα
γ) Λιποίδημα
Παρεχόμενα ECTS: 3
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες προτείνονται τα παρακάτω άρθρα ως βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό:
Καθώς και τα συγγράμματα:
Τέλος, όλες οι διδάσκουσες και όλοι οι διδάσκοντες θα προτείνουν ερωτήσεις, ασκήσεις – προβλήματα – εργασίες κατανόησης της ύλης.
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Ευφροσύνη Πιτσαλίδου
Τηλέφωνο: 6936 595991
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-13.00
e-mail: lemfos.edu@gmail.com
Το κόστος συμμετοχής είναι 750€ και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι τις 15/9/2025 (και αφού προηγηθεί έγκριση συμμετοχής από τον επιστημονικό υπεύθυνο) στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:
GR9401722020005202057157381
(Ως δικαιούχος εμφανίζεται “ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΘ”)
Στο αποδεικτικό κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός Έργου (θα δοθεί από τον ΕΥ), καθώς και το ονομ/νυμο του/της συμμετέχοντα/ουσας.
Το αποδεικτικό αποστέλλεται στα παραπάνω στοιχεία επικοινωνίας.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.