Search
Close this search box.

Κλιματική αλλαγή και θρησκεία: προβληματική και σύγχρονες προκλήσεις

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-10-11 - 2024-11-29 ( 101 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
3
Δίδακτρα:
95€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Απόστολος Κραλίδης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
07-10-2024

Κλιματική αλλαγή και θρησκεία: προβληματική και σύγχρονες προκλήσεις

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

07-10-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και θρησκεία: προβληματική και σύγχρονες προκλήσεις», διάρκειας 101 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και θα υλοποιηθεί μέσω Εξ αποστάσεως-Σύγχρονη (πλατφόρμα zoom) & Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (πλατφόρμα e-learning).  Το πρόγραμμα παρέχει 3 ECTS.

    Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική αλλαγή και θρησκεία: προβληματική και σύγχρονες προκλήσεις» οι εκπαιδευόμενες/οι θα έρθουν σε επαφή με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που καταγράφονται σε πολλά φυσικά φαινόμενα, θα εξοικειωθούν με θεωρήσεις και προβληματισμούς που προσπαθούν να κατανοήσουν αλλά και να περιγράψουν την σχέση της θρησκείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, θα παρουσιαστούν σύγχρονες τάσεις που καταγράφονται σε τομείς όπως η τέχνη, η ιστορία, η φιλοσοφία, και η περιβαλλοντική πολιτική. Με την ολοκλήρωση το προγράμματος, παρέχεται πιστοποιητικό γενικής επιμόρφωσης.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Απόστολος Κραλίδης, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξειδικευμένος ακαδημαϊκός στον τομέα της Ιστορίας Θρησκειών.

    Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Ελένη Αντωνοπούλου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, εξειδικευμένη στην τομέα «Θεολογία, Φυσικές Επιστήμες και Περιβάλλον».

    Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διδάξει η κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, εξειδικευμένη στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης.

    Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διδάξει ο κ. Κωνσταντίνος Τρόμπακας, Διδάκτορας θρησκειολογίας και Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ.

    Έναρξη προγράμματος: 11 Οκτωβρίου 2024

    Λήξη προγράμματος: 29 Νοεμβρίου 2024

    Διάρκεια: 101 ωρών

    Κόστος: 95 Ευρώ

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: Γενικής Επιμόρφωσης/ Το πρόγραμμα παρέχει 3 ECTS.

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 9 Σεπτεμβρίου  έως 7 Οκτωβρίου 2024

  • Στόχος του προγράμματος

    Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με μερικές από τις βασικότερες τάσεις που έχουν αναπτυχθεί στη σύγχρονη έρευνα, και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία στην εξέλιξη πολλών προβληματισμών που έχουν αναδειχθεί και δείχνουν να έχουν περιβαλλοντικό υπόβαθρο. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα φαινόμενο με φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια της περαιτέρω ερμηνείας και κατανόησής του έχει φέρει στο προσκήνιο νέες θεωρήσεις για το ρόλο και τα χαρακτηριστικά που πιθανόν θα κληθεί να υιοθετήσει η ανθρωπότητα μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αυξημένης πίεσης για συνολική αλλαγή των σχέσεων ανθρώπου και φύσης. Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις σχετικά με την διαχείριση και ταξινόμηση νέων θεωρήσεων και απόψεων, που σχετίζονται με την ευρύτερη προβληματική της άμεσης σχέσης και εξάρτησης θρησκείας και φυσικού περιβάλλοντος.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες:

    • θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με την ευρύτερη προβληματική των σχέσεων της θρησκείας και του φυσικού περιβάλλοντος.
    • θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ευχέρεια γνώσεις και πληροφορίες στον ευρύτερο τομέα μελέτης της σχέσης θρησκείας και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα προκειμένου να αναπτυχθούν νέες γνώσεις αλλά και να ενσωματωθούν από διαφορετικά πεδία με τεχνικό ή θεωρητικό υπόβαθρο.
    • θα μπορούν να διαχειρίζονται και να μετασχηματίζουν τις γνώσεις που έλαβαν, σε πιθανά τεχνικά μοντέλα (π.χ. εκπαιδευτικά ή εταιρικά) ή στον σχεδιασμό καινοτόμων ερευνητικών μεθοδολογιών που πιθανόν θα χρειαστούν στην πορεία των σπουδών τους.
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με την ευρύτερη προβληματική που υπάρχει για την σχέση θρησκείας και φυσικού περιβάλλοντος, αποφοίτους ΑΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, ΔΕ, κ.ά. Προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκοιμίσουν στην πορεία των σπουδών τους, είτε στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης, είτε στο πεδίο της προσωπικής τους ανάγκης για περαιτέρω μόρφωση.

  • Κριτήρια επιλογής

     Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

    ► Κατοχή προσωπικού e-mail

    ► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι εξήντα, στο πρόγραμμα θα γίνουν αποδεκτοί μόνο οι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή με την αίτησή τους, και θα καλύψουν τον απαραίτητο αριθμό συμμετοχών.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με συνδυασμό Εξ αποστάσεως-Σύγχρονης και Ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

    Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή (από 11 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2024) στις 18:30 το απόγευμα. Η κάθε διάλεξη θα διαρκεί 3 ώρες. Το πρόγραμμα προσφέρει 3 ECTS.

    • 11/10/24: Απόστολος Κραλίδης: Κλιματική αλλαγή και θρησκεία: σύγχρονες θεωρήσεις και προβληματισμοί
    • 18/10/24: Ελένη Αντωνοπούλου: Σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα: γνωριμία με την έννοια, τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
    • 25/10/24: Κωνσταντίνος Τρόμπακας: Θρησκευτικές Παραδόσεις και Περιβαλλοντικά Προβλήματα: η περίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής.
    • 01/11/24: Παρασκευή Παπαδημητρίου: Τέχνη και Περιβαλλοντική Ηθική: από την αρχαία μυθολογία στη σύγχρονη τέχνη
    • 08/11/24: Κωνσταντίνος Τρόμπακας: Η Σχέση του Ανθρώπου με τον Φυσικό Κόσμο μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξημένης πίεσης: επίκαιροι προβληματισμοί όπως καταγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία.
    • 15/11/24: Ελένη Αντωνοπούλου: Σύγχρονες θεωρίες περιβαλλοντικής ηθικής
    • 22/11/24: Ελένη Αντωνοπούλου: Η περιβαλλοντική ηθική στην πράξη: παραδείγματα από το περιβαλλοντικό κίνημα και τις θρησκευτικές κοινότητες

    29/11/24: Κωνσταντίνος Τρόμπακας: Κλιματική Αλλαγή και η προοπτική μιας Περιβαλλοντικής Δυστοπίας: το παρόν αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας και η συμβολή του θρησκευτικού φαινομένου

  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις/ στους συμμετέχουσες/οντες θα διατεθεί:

    • το υλικό του μαθήματος
    • 3 ECTS
    • συνεργασία με τους διδάσκοντες
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων (μέχρι 17 Οκτωβρίου).

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα: Κωνσταντίνος Τρόμπακας

    Τηλέφωνο: 6955064395

    Ώρες επικοινωνίας: 11 με 1

    email: ktrompaka@past.auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το σύνολο των διδάκτρων (95 ευρώ) καταβάλλεται κατά την έναρξη του προγράμματος (8 – 17 Οκτωβρίου) στον τραπεζικό λογαριασμό που θα αναρτηθεί για το πρόγραμμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο