Search
Close this search box.

Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2020-07-06 - 2020-07-10 ( )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

ECTS:
3
Δίδακτρα:
130€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Β. Αποστολίδου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
30-06-2020

Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

30-06-2020

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    2ο Θερινό Σχολείο: «Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία»

    Χρόνος υλοποίησης:  6-10 Ιουλίου 2020

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία του ΠΤΔΕ στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, διοργανώνει το Θερινό Σχολείο: «Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία».

    Ο σκοπός του θερινού σχολείου είναι η συστηματική εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα κειμενικά και λογοτεχνικά είδη καθορίζουν την ανάγνωση  και τη γραφή. Οι εργασίες του θερινού σχολείου, μετά από την αναγκαία θεωρητική επεξεργασία των εννοιών, θα επικεντρωθούν σε κάποια κειμενικά ή λογοτεχνικά είδη τα οποία κρίνονται ως πολύ σημαντικά είτε γιατί χρησιμοποιούνται στο σχολείο ευρέως χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη συνειδητοποίηση των χαρακτηριστικών και των συμβάσεών τους (π.χ. περίληψη, πληροφοριακό κείμενο, ποίηση) είτε γιατί απουσιάζουν από το σχολείο (π.χ. μυθιστόρημα) είτε γιατί έχουν μεγάλη διάδοση σήμερα στην κοινωνία (π.χ. ψηφιακό πολυτροπικό κείμενο). Τα κειμενικά/ λογοτεχνικά είδη που θα επιλεγούν ως παραδείγματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας ως προς την ιστορία τους, τα χαρακτηριστικά τους, τις συμβάσεις τους αλλά και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση  ενώ στα εργαστήρια που θα γίνουν για κάθε ένα από τα επιλεγμένα αυτά είδη οι εκπαιδευόμενοι θα ασκηθούν στην ανάλυση και τη συγγραφή τους αλλά και τη δημιουργία διδακτικών σεναρίων με βάση αυτά.

     

    Διδάσκοντες

    Θα διδάξουν έξι καθηγητές και καθηγήτριες του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ (Α. Αϊδίνης, Β. Αλεξίου, Β. Αποστολίδου, Α. Καρακίτσιος, Τ. Κωστούλη, Φ. Παπαδημητρίου), ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου ενώ στα εργαστήρια θα επικουρήσουν διδάκτορες, ειδικοί στα αντίστοιχα κειμενικά είδη.

     

     Υποβολή Αιτήσεων

    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

     

     

    Η Επιστημονικά Υπεύθυνη

    του Προγράμματος

    Καθηγήτρια Β. Αποστολίδου

  • Στόχος του προγράμματος

    H επιλογή του συγκεκριμένου θέματος για το θερινό σχολείο βασίζεται στη διαπίστωση μιας μεγάλης σύγχυσης στον εκπαιδευτικό, και όχι μόνον, χώρο γύρω από τα κειμενικά είδη, σύγχυση η οποία δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην ανάγνωση, τη γραφή και τη διδασκαλία τους. Στην εποχή μας παρατηρείται αύξηση της παραγωγής κειμένων στο διαδίκτυο αλλά και στα δεκάδες σεμινάρια δημιουργικής γραφής ενώ στο σχολείο η τελευταία έχει εισαχθεί ως δραστηριότητα στο μάθημα της λογοτεχνίας του Γυμνασίου. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η γνώση των χαρακτηριστικών συγκεκριμένων κειμενικών ειδών, τόσο παραδοσιακών όσο και υβριδικών ή πολυτροπικών, βοηθά στην εξαγωγή νοήματος κατά την ανάγνωση όσο και στην αποτελεσματικότερη συγγραφή τους, ενώ είναι φανερό επίσης ότι κάποια είδη κειμένων όπως λ.χ. τα πληροφοριακά δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής με τα αφηγηματικά. Εκτός όμως από την εκπαίδευση, η γνώση και η άσκηση σε βασικά κειμενικά είδη μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο και επαγγελματία που παράγει λόγο στη δημόσια σφαίρα να εκφράσει τη σκέψη του και την προσωπικότητά του

  • Σε ποιους απευθύνεται

    Εν ενεργεία εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχους Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν διαβάσει τα εξής μυθιστορήματα σε οποιαδήποτε έκδοση επιθυμούν:

    • Πηνελόπη Δέλτα, Ο Μάγκας,
    • Άλκη Ζέη, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της,
    • Μάρω Δούκα, Η αρχαία σκουριά,
    • Ρέα Γαλανάκη, Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά,
    • Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Υπουργός νύχτας.
  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Χώρος διεξαγωγής

    Το θερινό σχολείο θα διεξαχθεί στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής ενώ για τις εργασίες των ομάδων θα χρησιμοποιηθεί η Βιβλιοθήκη της Σχολής και η Νησίδα των Υπολογιστών.

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 40 ωρών και συνοδεύεται από βεβαίωση συμμετοχής ή πιστοποιητικό επιμόρφωσης με 3 μονάδες ECTS.

    Οι εργασίες θα διαρκούν οκτώ ώρες καθημερινά (10.00-18.00) Δευτέρα (6/7) έως Παρασκευή (10/7) με μεσημεριανό διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα. Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη σε ένα ή δύο κειμενικά/λογοτεχνικά είδη και θα περιλαμβάνει διδασκαλία και εργαστήριο.

     

    Συνημμένα αρχεία:

    SummerSchoolApostolidou-2020

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές  Βενετία Αποστολίδου (neta@eled.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-995094 και Αθανάσιο Αϊδίνη (aaidinis@eled.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-995095 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 130€ ανά εκπαιδευόμενο (συμπεριλαμβάνει το ελαφρύ γεύμα των πέντε ημερών και είναι πληρωτέο εφάπαξ δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη του Προγράμματος).

Μετάβαση στο περιεχόμενο