2019-11-06 - 2020-05-27 ( )
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Προκήρυξη Προγράμματος
«Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο»
Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, το Τμήμα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ θα υλοποιήσει Σεμινάριο Επιμόρφωσης Πτυχιούχων ΑΕΙ με τίτλο «Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο».
Αιτήσεις
Στην αίτηση πρέπει απαραίτητα να επισυναφθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος
ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΟΥΛΟΥ
Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιαστούν ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέασαν και συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ξεχωριστής φυσιογνωμίας του βυζαντινού πολιτισμού (4ος-15ος αι.). Τα δίκτυα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς ιστορικής περιόδου έχουν σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και το εμπόριο, την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό. Η ανάλυση, η μελέτη και η ερμηνεία της λειτουργίας των διαφόρων δικτύων που αναπτύχθηκαν σε όλη την έκταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας κατά την μακραίωνη διάρκεια της αποτελούν πρόκληση για την σύγχρονη έρευνα και διδασκαλία. Η επιστημονική προσέγγιση τους μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να ερμηνεύσουμε ζητήματα που αφορούν τις δομές και τις λειτουργίες της επικοινωνίας, της διασύνδεσης, της αλληλεξάρτησης και των ανταλλαγών ανάμεσα σε τόπους κοντινούς ή πολύ απομακρυσμένους, μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή ακόμη και μεταξύ ατόμων. Ο κομβικός ρόλος και οι περιφερειακές διασυνδέσεις ενός δικτύου μπορούν να αναδείξουν και να χαρτογραφήσουν τις σχέσεις κέντρου και περιφέρειας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία της κρατικής διοίκησης, τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, τη μετάδοση των ιδεών, τη διάδοση της γνώσης και την εξάπλωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων. Ο συνδυασμός αυτών των ποικίλων πληροφοριών θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της βυζαντινής κοινωνίας και του πολιτισμού της, την επιρροή που άσκησε αλλά και τις επιδράσεις που δέχθηκε από λαούς γειτονικούς ή άλλους που βρίσκονταν πολύ μακριά από τα σύνορα της αυτοκρατορίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται αρχικά σε αποφοίτους ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων όσο και σε πιο εξειδικευμένους ερευνητές ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οποίων το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αρχαιολογία, την τέχνη και τον πολιτισμό της βυζαντινής περιόδου.
Ο κύκλος των μαθημάτων επιμόρφωσης εκτείνεται στα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Θα πραγματοποιηθούν 26 ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δεκατρία δίωρα μαθήματα ανά δεκαπενθήμερο (ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 έως 18:00).
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:
Χώρος διεξαγωγής – Πιστοποίηση
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310992002 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kbe.auth.gr.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ