2021-09-11 - 2022-01-22 ( )
Μικτή μέθοδος διδασκαλίας
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καρδιομεταβολική Ιατρική/Cardiometabolic Medicine – CARMMEDI), διάρκειας 33 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από το τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα υλοποιηθεί με εκ του σύνεγγυς διδασκαλία και εκπαίδευση καθώς και με σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι:
Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:
Επίσης, διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθώς και άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και εξωτερικοί συνεργάτες ειδικοί Ενδοκρινολόγοι, Καρδιολόγοι, Παθολόγοι και Νεφρολόγοι. Όλοι τους διαθέτουν πολυετή κλινική, ερευνητική και διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διακατέχονται από ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη του Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και των Καρδιομεταβολικών επιπλοκών του, όπως αποδεικνύεται από το ερευνητικό και συγγραφικό τους έργο.
Στόχος του προγράμματος
Το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης με τίτλο «Καρδιομεταβολική Ιατρική/Cardiometabolic Medicine-CARMMEDI» αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της ολιστικής προσέγγισης και συνδυαστικής αντιμετώπισης των ασθενών με συνυπάρχοντα – περισσότερα του ενός- καρδιομεταβολικά νοσήματα και στην κατανόηση από μέρους των συμμετεχόντων των παθοφυσιολογικών σχέσεων που συνδέουν τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και στην ανάπτυξη από πλευράς τους της ικανότητας να συνδυάζουν τις νεότερες οδηγίες αντιμετώπισης και πρόληψης των συννοσηροτήτων αυτών.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Η σύνδεση ανάμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι γνωστή για περισσότερα από 80 χρόνια, με το σακχαρώδη διαβήτη να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι ειδικοί στη φροντίδα του Σακχαρώδη Διαβήτη προωθούν, εδώ και χρόνια, τη διασύνδεση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων μέσα από την ενσωμάτωση στην φροντίδα των ασθενών τους των μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων της δίαιτας και της άσκησης. Πρόσφατα, η διασύνδεση αυτή έχει αρχίσει να εκφράζεται και από φαρμακολογικούς παράγοντες, καθώς οι νεότερες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων (GLP-1RA και SGLT-2i) εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ή/και νεφροπροστατευτικές ιδιότητες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δοκιμάζονται για αυτές και σε μη διαβητικούς πληθυσμούς.
Καθώς αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις θεμελιώδεις παθοφυσιολογικές συνδέσεις ανάμεσα στον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, τη χρόνια φλεγμονή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για την επίσημη ανάμειξη/διασύνδεση του σακχαρώδη διαβήτη με την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι σημερινές ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις προσεγγίζουν – σε επίπεδο προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών – ανεξάρτητα τις παθήσεις που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της καρδιομεταβολικής ιατρικής. Αντιθέτως, οι κλινικοί γιατροί όλο και συχνότερα συναντούν τη συνύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, αρτηριακής υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, στεφανιαίας νόσου και χρόνιας νεφρικής νόσου στον ίδιο ασθενή και καλούνται πλέον να ακολουθήσουν μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση, συνδυάζοντας τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης τόσο για τις μεταβολικές όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. H κοινή οπτική γωνία και προσέγγιση των ασθενών από τις πλευρές της ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, της προληπτικής καρδιολογίας και της νεφρολογίας καθώς και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών κρίνεται περισσότερο από επιβεβλημένη
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Ιατρικών Σχολών που εκπαιδεύονται ή έχουν ήδη ειδικευθεί σε συναφή με το περιεχόμενο εκπαίδευσης αντικείμενα (Παθολόγους, Καρδιολόγους, Ενδοκρινολόγους, Νεφρολόγους, Γενικούς Ιατρούς) και θέλουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να παραμένουν ενημερωμένοι και γνώστες των νεότερων εξελίξεων γύρω από το θέμα της σφαιρικής αντιμετώπισης των ασθενών με Καρδιομεταβολικά νοσήματα.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
*απαραίτητη η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί με εκ του σύνεγγυς διδασκαλία σε πέντε διαδοχικές διδακτικές ενότητες. Η διδασκαλία της κάθε ενότητας έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί σε μία ξεχωριστή ημέρα (Σάββατο) στο χώρο του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών (πχ πανδημία COVID-19) ή σε αδυναμία προσέλευσης υπάρχει μέριμνα για την υλοποίηση του προγράμματος με σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε διδακτικές ενότητες:
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε ενότητας, να υποβληθεί με επιτυχία στην αντίστοιχη αξιολόγηση. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και αληθούς/ψευδούς δήλωσης. Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Επιτυχής ολοκλήρωση θεωρείται όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει σε όλες τις θεματικές ενότητες βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 60% και συνολικό βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 70%. Σε περίπτωση που η συνολική βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων ενοτήτων δεν ξεπερνά το 60%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης των ενοτήτων αυτών μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος. Η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει κατά τη διαδικασία επανεξέτασής του είναι και η οριστική για τις εν λόγω ενότητες, με την προϋπόθεση ότι ξεπερνά εκείνη που συγκέντρωσε κατά την κανονική διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείται η αρχική βαθμολογία.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης 2 Πιστωτικών Μονάδων (2 ECTS), το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το ποσό διδάκτρων ανέρχεται σε 1000€ ανά εκπαιδευόμενο.
Ειδικώς για ειδικευόμενους γιατρούς το ποσό των διδάκτρων είναι 500€.
Οι συμμετέχοντες, εφόσον επιλεγούν, θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πρέπει να καταβληθούν τα δίδακτρα.
Αιτήσεις
Οι θέσεις των συμμετεχόντων είναι 40. Η επιλογή θα γίνει με βάση τη σειρά κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail: carmmedi.auth@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Αικατερίνη Τσαούση στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
e-mail: carmmedi.auth@gmail.com
τηλ: 2310994657, 2313303202
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ