10/06/2025 - 04/07/2025 ( 97 ώρες )
Διά ζώσης
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ιστολογική Ανάλυση και στις Τεχνικές Μικροσκοπίας, διάρκειας ενός μηνός (97 διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί από 10 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2025 και θα υλοποιηθεί διά ζώσης, με εισηγήσεις και εργαστήρια. Το πρόγραμμα παρέχει 4 ECTS.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκμάθηση βασικών επιστημονικών τεχνικών και μεθόδων ιστολογικής ανάλυσης και μικροσκοπίας. To πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την επεξεργασία των ιστών, με τις τεχνικές χρώσης και με τη χρήση διαφόρων μεθόδων μικροσκοπίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να έχουν την ικανότητά να διεξάγουν υψηλής ποιότητας έρευνα και να βελτιώσουν τη διαγνωστική ακρίβεια σε κλινικά περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας τη σταδιοδρομία τους στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Κωνσταντίνος Γκάνιας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ιστολογίας.
Έναρξη προγράμματος: 10 Ιουνίου 2025
Λήξη προγράμματος: 4 Ιουλίου 2025
Διάρκεια: 1 μήνας (97 ώρες)
Κόστος: 350 €
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 14/4/2025 έως 31/05/2025
Διδακτικό προσωπικό
Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
Σκοπός του προγράμματος είναι η εκμάθηση βασικών επιστημονικών τεχνικών και μεθόδων ιστολογικής ανάλυσης και μικροσκοπίας. To πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την επεξεργασία των ιστών, με τις τεχνικές χρώσης και με τη χρήση διαφόρων μεθόδων μικροσκοπίας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ικανότητά να διεξάγουν υψηλής ποιότητας έρευνα και να βελτιώσουν τη διαγνωστική ακρίβεια σε κλινικά περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας τη σταδιοδρομία τους στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ο/η επιμορφούμενος/η θα έχει αποκτήσει ευρύ φάσμα θεωρητικών γνώσεων σχετικών με τις ιστολογικές και τις μικροσκοπικές αναλύσεις που θα του/της επιτρέπουν να κατανοεί τα διαδοχικά στάδια των ιστολογικών και μικροσκοπικών τεχνικών και να εφαρμόζει τις γνώσεις αυτές στην κλινική ή τη βασική έρευνα. Ο/Η επιμορφούμενος/η θα μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευχέρεια τις γνώσεις που θα αποκτήσει και θα έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα φάσμα τεχνικών ιστολογίας και μικροσκοπίας. Επιπλέον θα έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις για την εφαρμογή της κατάλληλης ιστολογικής τεχνικής και μικροσκοπικής ανάλυσης ανάλογα με τον τύπο του ιστού και του περιστατικού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) επαγγελματίες τεχνικούς ιατρικών εργαστηρίων νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων β) σε νέους/ειδικευόμενους ιατρούς του κλάδου της ιστοπαθολογίας γ) σε τεχνικούς και ερευνητές πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων δ) σε νέους επιστήμονες (μετ/κούς φοιτητές, υπ. διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) που ασχολούνται με τη δομή και τη λειτουργία κυττάρων και ιστών
|
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι συναφών τμημάτων ΑΕΙ ή κολλεγίων (π.χ. τμήματα νοσηλευτικής, βιολογίας, ιατρικών εργαστηρίων)
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι την συμπλήρωση του μέγιστου δυνατού αριθμού εγγραφών για αυτόν τον κύκλο του προγράμματος, που έχει οριστεί στους 15 συμμετέχοντες.
Συνδυασμός θεωρητικών γνώσεων μέσω εισηγήσεων και πρακτικής εφαρμογής. Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα διεξαχθεί σε αίθουσες διδασκαλίας του τμήματος βιολογίας και με εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο ιστολογίας και σε αίθουσες μικροσκοπίας του τμήματος βιολογίας καθώς και στα εργαστήρια του ιστοπαθολογικού κέντρου Istolab.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
Θεωρία και πρακτική εξάσκηση στις βασικές ιστολογικές αναλύσεις
Ώρες 45, 2 ECTS
Διδάσκοντες: Κων/νος Γκάνιας, Φοίβος Α. Μουχλιανίτης, Γεώργιος Μαυρόπουλος
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ
Τύποι μικροσκοπίας και τεχνικές για τα αντίστοιχα παρασκευάσματα
Ώρες 25, 1 ECTS
Διδάσκων: Εμμανουήλ Νικόλαος Παντερής
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ιστολογία, βιοψίες & ανοσοϊστοχημεία στις διαγνωστικές εξετάσεις
Ώρες 25, 1 ECTS
Διδάσκων: Βίκτωρας Γκούρβας
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον Καθ. Κωνσταντίνο Γκάνια στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 2310998760, 6907038620
Ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 9:30-13:30
email: kganias@bio.auth.gr
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 350€. Το ποσό μπορεί να κατατεθεί στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ σε μια εφάπαξ δόση. Το ποσό καταβάλλεται με την εγγραφή μέχρι 31/5/25.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (SWIFT Address: PIRBGRAΑ) IBAN:
GR9401722020005202057157381
Στο αποδεικτικό κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός Έργου (θα δοθεί από τον ΕΥ), καθώς και το ονομ/νυμο του/της συμμετέχοντα/ουσας.
Το αποδεικτικό αποστέλλεται στα παραπάνω στοιχεία επικοινωνίας.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.