2024-09-26 - 2024-12-20 ( 108 ώρες )
Μικτή μέθοδος διδασκαλίας
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τέχνη του Ψηφιδωτού. Θεωρία και Τεχνικές», διάρκειας 108 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα υλοποιηθεί δια ζώσης και με ασύγχρονη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα παρέχει 4 ECTS.
Στο εργαστήριο εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού οι εκπαιδευόμενες/οι θα διδαχθούν την ιστορία της τέχνης του ψηφιδωτού και θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις κλασικές τεχνικές του. Μέσα από μια σειρά συναντήσεων οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της τέχνης του ψηφιδωτού. |
Οι εκπαιδευόμενοι θα ολοκληρώσουν ένα ψηφιδωτό έργο, το οποίο και θα παραλάβουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Τρύφων Τσομπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξειδικευμένος ακαδημαϊκός στον τομέα της Αισθητικής της Θείας Λατρείας, και διακεκριμένος αγιογράφος. https://past.auth.gr/staff/tsobanis-tryfon/
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, εξειδικευμένη στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, η οποία διδάσκει το θεωρητικό μέρος του προγράμματος. https://past.auth.gr/staff/papadimitriou-paraskevi/
Το εργαστηριακό μέρος διδάσκει ο κ. Νίκος Νίκου, διπλωματούχος ψηφιδογράφος, ο οποίος έχει λάβει μέρος με έργα του σε πολλές εκθέσεις όπως, ενδεικτικά, στην έκθεση για επαγγελματίες ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην HELEXPO Θεσσαλονίκης, στην γκαλερί Myro, στην Αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών, στο Δήμο Καλαμαριάς, Θέρμης κ.α. Έχει κατασκευάσει έργα σε διάφορες Μόνες όπως στην Ι.Μ. Βλατάδων, Ι.Μ. Παναγίας Χρυσίνου (Μετέωρα), στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Σπαρμού (Ελασσόνα), όπως, επίσης, και σε διαφόρους ναούς, π.χ. Ι.Ν. Άγιου Παντελεήμονα Πολίχνης, Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Βελισαρίου, Ι.Ν. Άγιου Γεώργιου Ολυμπιάδος κ.α.
Έναρξη προγράμματος: 26 Σεπτεμβρίου 2024
Λήξη προγράμματος: 20 Δεκεμβρίου 2024
Διάρκεια: 52 ώρες διδασκαλίας
Κόστος: 190 ευρώ
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ 4 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου
Στόχος του προγράμματος είναι η εκμάθηση της τέχνης της ψηφιδογραφίας και η δυνατότητα κατασκευής ψηφιδωτών έργων τέχνης. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εστιάζει, κυρίως, στην εκμάθηση ψηφιδογράφισης προσώπων, ενδυμάτων, καθώς και διακοσμητικών θεμάτων, με τη μέθοδο της έμμεσης ψηφιδογράφισης, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη βυζαντινή τέχνη. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει να εξοικειώσει τις/ους επιμορφούμενες/ους με τις διάφορες επικρατούσες τάσεις και τεχνικές της ψηφιδογράφισης, καθώς και με τα εργαλεία και τα υλικά της ψηφιδογραφίας, καθιστώντας αυτή ως μια προσιτή τέχνη.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα:
Επαγγελματικά αποτελέσματα: Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενες/οι θα :
· ενισχύσουν την επαγγελματική και επιστημονική τους ταυτότητα · εξοικειωθούν με μια ειδική και άκρως χρήσιμη πτυχή της Χριστιανικής Τέχνης (του ψηφιδωτού), την οποία δύνανται να την εντάξουν στις ερευνητικές τους αναζητήσεις · έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις |
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ασκηθούν στην ιδιαίτερη τέχνη του ψηφιδωτού, αποφοίτους ΑΕΙ, Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, ΔΕ, κ.ά., προκειμένου να την εντάξουν στον γνωστικό τους εξοπλισμό και να την αξιοποιήσουν είτε στο πεδίο της προσωπικής τους ανάγκης για δημιουργία, είτε της επαγγελματικής τους απασχόλησης.
Οι υποψήφιες/οι, όλων των γνωστικών πεδίων, που δεικνύουν ενδιαφέρον για την τέχνη του Ψηφιδωτού μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής καταθέτοντας:
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της εργαστηριακής άσκησης, στο πρόγραμμα θα γίνουν αποδεκτοί μόνο οι δεκαεπτά πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή με την αίτησή τους.
Τα σεμιναριακά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εκ του σύνεγγυς στο εργαστήριο Αγιογραφίας, Ψηφιδωτού και Χαρακτικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα γίνει χρήση εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο και θα διανέμεται μέσω του elearning του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στις 17:30 το απόγευμα
Προσφέρονται 102 ώρες μαθημάτων (44 ώρες δια ζώσης διδασκαλία και 58 ασύγχρονες) κατανεμημένες σε 12 εβδομάδες = 4 ECTS
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Παρασκευή Παπαδημητρίου
Τηλέφωνο: 2310 997059
Ώρες επικοινωνίας: 11 π.μ. με 1 μ.μ.
email: parpapadim@past.auth.gr
Το σύνολο των διδάκτρων (190 ευρώ) καταβάλλεται εφάπαξ έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, στον τραπεζικό λογαριασμό που θα αναρτηθεί για το πρόγραμμα.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ