2023-03-27 - 2023-06-27 ( 63 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργική Γραφή. Θεωρία και Πράξη», διάρκειας 63 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2023 και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Μαρία Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ
Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενες/οι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Το πρόγραμμα στοχεύει, στο πρώτο μέρος του: στην εκμάθηση των εντελώς βασικών εργαλείων της θεωρίας της λογοτεχνίας (όπως: τί είναι τα κειμενικά είδη, πώς δημιουργούν ένα «συμβόλαιο με τον αναγνώστη», τι είναι και πώς αξιοποιείται στη δημιουργική γραφή η έννοια της «πρόσληψης», τι είναι η διακειμενικότητα, κ.ά.). Οι θεωρητικές αναφορές θα εικονογραφηθούν με παραδείγματα κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, θα ακολουθήσουν συγγραφικά εργαστήρια πεζογραφίας, θεάτρου και ποίησης, με πανελλήνια αναγνωρισμένους πεζογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές, που θα διδάξουν το αλφαβητάρι της καλλιτεχνικής συγγραφής. Σκοπός του προγράμματος η διάχυση του νέου γνωστικού αντικειμένου, αλλά και καλλιτεχνικής πρακτικής, της «Δημιουργικής Γραφής» που δεν διδάσκεται αυτόνομα σε κανένα τμήμα του ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα προάγει, έτσι, με τον τρόπο του, τη φιλαναγνωσία, την καλλιλογία, αλλά και την πιο συνειδητή γνώση βασικών αρχών της θεωρίας της λογοτεχνίας, μέσα από παραδείγματα αντλημένα από την περιοχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων: δηλαδή, την λογοτεχνική και κριτική εγγραμματοσύνη, την «Δημιουργική Γραφή-Ανάγνωση».
Το πρόγραμμα απευθύνεται:
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: Απόφοιτοι λυκείου που ενδιαφέρονται για την συγγραφή· φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών του λόγου, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις σπουδές τους με εμβάθυνση στο αντικείμενο της δημιουργικής γραφής· επαγγελματίες από το χώρο του βιβλίου, της διαφήμισης, της μουσειολογίας, κτλ., και γενικότερα κάθε είδους επαγγέλματος που βασίζεται στον λόγο και στην συγγραφή. Εκπαιδευτικοί.
**Δεκτοί γίνονται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνω. Σε περίπτωση ανάγκης επιλογής, θα δοθεί προτεραιότητα σε φοιτητές ή αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος (9 ώρες) θα συζητηθούν βασικά ζητήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας, μέσα από την ανάγνωση και ανάλυση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων γραφής αντλημένων από το χώρο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του 19ου και του 20ου αιώνα (διδάσκουσα: Μαρία Αθανασοπούλου). Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, μετά από σύντομη ανασκόπηση (3 ώρες) της ιστορίας της ανάδυσης της Δημιουργικής Γραφής ως χωριστής καλλιτεχνικής πρακτικής (διδάσκουσα: Αλίκη Συμεωνάκη), θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Τα εργαστήρια θα έχουν διμερή οργάνωση: θα προηγείται «παράδοση» σχετικά με τα μυστικά του κάθε είδους (θεατρικό, διήγημα, ποίημα), στη συνέχεια θα προετοιμάζονται από τους συμμετέχοντες λογοτεχνικά κείμενα στον δικό τους χρόνο σχετικά με το κάθε είδος, σε επόμενη συνάντηση τα κείμενα θα συζητώνται ομαδικά και θα προτείνονται βελτιώσεις. Προβλέπονται 18 ώρες σύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας για: μυθιστόρημα, θέατρο, σενάριο (διδάσκων: Γιάννης Σκαραγκάς) και 18 ώρες σύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την αφηγηματική πεζογραφία μικρής φόρμας (διδάσκουσα: Έλενα Μαρούτσου). Ακόμα, 12 ώρες σύγχρονης, εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την ποίηση (διδάσκοντες: Γιώργος Αλισάνογλου, Αγγελική Πεχλιβάνη).
Θεωρία 1: Βασικές αρχές της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, και η συνάφειά της προς την Δημιουργική Γραφή (Μαρία Αθανασοπούλου):
*Θα χρησιμοποιηθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα κειμένων από τους: Σολωμό, Καβάφη, Σεφέρη, Βιζυηνό, Κ. Πολίτη, Τσίρκα/Χατζή. Ενδέχεται, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα του κοινού, να προστεθεί ένα ακόμα τρίωρο για να δοθούν τα πιο πάνω θέματα αναλυτικότερα.
Θεωρία 2: Ιστορία της Δημιουργικής Γραφής. Πρόδρομοι και σημαντικοί σταθμοί στον αγγλοσαξονικό χώρο (3 ώρες –Αλίκη Συμεωνάκη)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-9 Μ.Μ. ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-2 Μ.Μ.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: = 6 ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ Χ 10 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Τηλέφωνο: 693 88 78 103
Ώρες επικοινωνίας: ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 π.μ.-2 μ.μ.
e-mail: athanasopoulou@thea.auth.gr (σε όλες τις ώρες)
Κόστος: 250€.
Εκπτωτική πολιτική σύμφωνα με τον κανονισμό του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ