Διδάσκοντας την Επιχειρηματικότητα σε θρησκευτικό και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-10-15 - 2025-05-15 ( 12 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
1
Δίδακτρα:
Δωρεάν
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Γιολάντα Σίσκου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
04-12-2024

Διδάσκοντας την Επιχειρηματικότητα σε θρησκευτικό και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

04-12-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διδάσκοντας την Επιχειρηματικότητα σε θρησκευτικό και κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο», διάρκειας 40 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί με, εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.

    Το Πρόγραμμα στην α’ φάση του θα είναι θεωρητικό (διδασκαλία), αλλά περιλαμβάνει και πρακτική εφαρμογή στις σχολικές Μονάδες με ατομική συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από τη διδάσκουσα. Και οι δύο φάσεις θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Οι εκπαιδευόμενες/οι θα διδαχθούν τη δημιουργία μίας εικονικής επιχείρησης και θα εντρυφήσουν στη διάσταση της έννοιας “καινοτομία”, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα σε θρησκευτικό & κοινωνικο-πολιτισμικό πλαίσιο. Σε επόμενο χρόνο οι θεωρητικές γνώσεις θα εφαρμοστούν στις τάξεις των εκπαιδευομένων, υπό την καθοδήγηση (mentoring) της διδάσκουσας. Η υποστήριξη και η διάχυση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (Υπεύθυνη: Ιωάννα Κλιάρη, Θεολόγος ΠΕ01)

    Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γιολάντα Σίσκου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού  της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, διδάσκουσα των επιλεγόμενων μαθημάτων «Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία στο θρησκευτικό & πολιτισμικό πλαίσιο» και «Εφαρμογές Θρησκευτικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας με  έμφαση στο Θρησκευτικό Τουρισμό»

     

    Έναρξη προγράμματος: Νοέμβριος 2024

    Λήξη προγράμματος: Μάιος 2025

    Διάρκεια: 40 ώρες (12 ώρες εξ αποστάσεως διδασκαλία και 28 ώρες μελέτης υλικού/εκπόνησης εργασίας)

    Κόστος: Δωρεάν

    Παρέχεται πιστοποιητικό Εξειδικευμένης επιμόρφωσης/ 1 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 10 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2024

     

    Διδακτικό προσωπικό

    Δρ Γιολάντα Σίσκου https://past.auth.gr/staff/siskou-giolanta/

  • Στόχος του προγράμματος

    Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των επιμορφούμενων ως προς τη δημιουργία πρωτότυπων εικονικών επιχειρήσεων στην τάξη τους, που σχετίζονται με την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά, τον χριστιανικό πολιτισμό και τη νεανική κοινωνική επιχειρηματικότητα.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να

    • Γνώσεις: Κατανόηση των βασικών αρχών της νεανικής επιχειρηματικότητας, και την παράλληλη σύνδεσή της με την θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά και την κοινωνική πρωτοβουλία
    • Δεξιότητες: Ανάπτυξη της ικανότητας διδασκαλίας δεξιοτήτων ζωής (life skills) στα σχολεία, όπως της οργανωτικής ικανότητας, του προγραμματισμού, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας

    Ικανότητες: Ανάπτυξη των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας των επιμορφούμενων, σε θέματα που προκύπτουν κατά την εκπόνηση μιας εικονικής επιχείρησης

  • Σε ποιους απευθύνεται

    Η επιμόρφωση αφορά μόνιμους και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων Α/θμιας (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό) και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-ΕΠΑΛ).

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω κατηγοριών οι οποίοι:

    • Πρόκειται να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Εργαστηρίου Δεξιοτήτων στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή project επιχειρηματικότητας σε Επαγγελματικό Λύκειο κατά την χρονική περίοδο Ιανουαρίου -Μαΐου 2025
    • Έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο
    • Κατέχουν προσωπικού email
    • Διαθέτουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως. Παράλληλα, θα γίνει χρήση εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο και θα διανεμηθεί στις/στους εκπαιδευόμενες/ους. Σε επόμενο χρόνο οι θεωρητικές γνώσεις θα εφαρμοστούν στις τάξεις των εκπαιδευομένων, υπό την καθοδήγηση (mentoring) της διδάσκουσας.

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Νοέμβριος 2024: Πρόσκληση για συμμετοχή στους/στις εκπαιδευτικούς που προτίθενται να εφαρμόσουν προγράμματα επιχειρηματικότητας στο σχολείο τους στα διδακτικά αντικείμενα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και «Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων». Σε τρεις διδακτικές ενότητες οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν την έννοια της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από κείμενα της Ε.Ε., τη θεολογική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, την Ηθική των επιχειρήσεων/ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), την Ανάλυση S.W.O.T. και στοιχεία Κοινωνικής επιχειρηματικότητας, Οργάνωση Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan), βασισμένο σε μία επιχειρηματική ιδέα, η οποία εντάσσεται στο θρησκευτικό και κοινωνικο- πολιτισμικό πλαίσιο. Η τελευταία ενότητα πραγματεύεται και τον σχεδιασμό υλοποίησης των εικονικών επιχειρήσεων. Παρέχεται υλικό, το οποίο σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη

     

    Δεκέμβριος 2024: Θα διατεθεί το υλικό της επιμόρφωσης σε όσες και όσους επιμορφούμενες/ους ολοκληρώσουν επιτυχώς την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση

     

    Ιανουάριος- Απρίλιος 2025

    Η διδάσκουσα θα συνεργαστεί με την/τον κάθε επιμορφούμενη/ο παρέχοντας εξατομικευμένη βοήθεια, κατά την προσπάθεια εφαρμογής της εικονικής επιχείρησης που έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει στην τάξη της/του μέχρι την λήξη του σχολικού έτους

     

    Μάιος 2025

    1. Οι επιμορφούμενες/οι καταθέτουν p.p., και θα παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος τα στάδια οργάνωσης της εικονικής επιχείρησής τους, με βάση το θέμα που επέλεξαν και τις οδηγίες που τους δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης. 2.Υλοποίηση δραστηριοτήτων παρουσίασης/διάχυσης (Ημερίδα, δημοσιεύσεις, αναρτήσεις)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές
    • Το υλικό του θεωρητικού μαθήματος
    • Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό
    • Ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι για βιβλιογραφικές πηγές και μελέτες
    • Τα p.p. που θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Γιολάντα Σίσκου στο

    e-mail: gsiskou@past.auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ
Μετάβαση στο περιεχόμενο