Search
Close this search box.

Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στην ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-11-21 - 2024-12-29 ( 42 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
1
Δίδακτρα:
Δωρεάν
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Ηλίας Εαγγέλου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
24-11-2024

Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στην ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

24-11-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στην ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης», διάρκειας 42 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα 25-11-2024 έως και 29-12-2024 και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης και σύγχρονης διδασκαλίας (τηλεκπαίδευση) , μέσω της πλατφόρμας E-learning του Α.Π.Θ.  Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.

    Το Πρόγραμμα παρουσιάζει στους συμμετέχοντες μια διαφορετική εκδοχή της μακραίωνης ιστορίας των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία αποκαλύπτεται ότι η ειρηνική συνύπαρξη, η κατανόηση και η επικοινωνία των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών ήταν ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα περί του αντιθέτου αντίληψη που θέλει τα Βαλκάνια αλλά και την Ανατολική Ευρώπη συνολικά εστία αναστατώσεων και οπισθοδρόμησης. Το Πρόγραμμα παρέχει πιστοποίηση.

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ηλίας Εαγγέλου, Καθηγητής Τμήμ. Θεολογίας  Α.Π.Θ., Δ/ντής του ΠΜΣ «Σλαβικός Κόσμος, Βαλκάνια και Ελληνισμός: Ιστορία, Παιδεία Πολιτισμός»

    Έναρξη προγράμματος: 21-11-2024

    Λήξη προγράμματος: 29-12-2024

    Διάρκεια:  42 διδακτικές ώρες

    Κόστος: 0 (Χωρίς Δίδακτρα)

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης 1 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 4-11-2024 έως 24-11-2024

    Διδακτικό προσωπικό

    Ηλίας Ευαγγέλου, Καθηγητής Τμήμ. Θεολογίας  Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Εκκλησιαστική γραμματεία και πνευματικός βίος των σλαβικών λαών»

    Νικόλαος Τσιρέβελος Ε.ΔΙ.Π. Τμήμ. Θεολογία  Α.Π.Θ. «Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Εκπαίδευση»

    Αθανάσιος Αθανασιάδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Σλαβικών Εκκλησιών»

  • Στόχος του προγράμματος

    Το Πρόγραμμα στοχεύει στην παρουσίαση ορισμένων χαρακτηριστικών περιπτώσεων που αποδεικνύουν ότι στη μακραίωνη ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης η συνύπαρξη, η κατανόηση και η επικοινωνία των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών ήταν ο κανόνας παρά η εξαίρεση.

    Η προβολή αυτών των ενδεικτικών περιπτώσεων πιστεύουμε ότι αρκούν για να ανατρέψουν την προσέγγιση των Βαλκανίων ως πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης ως εστίας εθνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών συγκρούσεων κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

    Η ανατροπή αυτής της εικόνας των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και η προβολή τους ως παράδειγμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας και διαθρησκειακής συνύπαρξης είναι ιδιαίτερα αναγκαία στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία καλείται να καλλιεργήσει αυτά τα ιδεώδη και να αναδείξει αυτήν την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα.

  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι καλούνται αφενός να εισάγουν τους μαθητές τους στην ιστορία και την κληρονομιά θρησκευτική, πολιτισμική, καλλιτεχνική κ.λ.π. της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ανατολικής Ευρώπης και συχνά υποχρεούνται να αναπαράγουν τις κατεστημένες αντιλήψεις για το παρελθόν και αφετέρου είναι υποχρεωμένοι να διαχειριστούν σύγχρονα ζητήματα συνύπαρξης μαθητών διαφορετικής θρησκευτικής και πολιτισμικής προέλευσης.

    Παράλληλα, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ή τελειόφοιτους ελληνικών ΑΕΙ ή αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού και ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης είτε για επιστημονικούς και ερευνητικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς λόγους.

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσες και όσοι διαθέτουν Πτυχίο ελληνικών ΑΕΙ ή αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού ή βεβαίωση σπουδών από το οικείο Τμήμα (εφόσον δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές τους).

    Επίσης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται:

    • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
    • Κατοχή προσωπικού email
    • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Κριτήρια επιλογής των υποψηφίων: θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Εξ αποστάσεως ασύγχρονη και σύγχρονη διδασκαλία (τηλεκπαίδευση).

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

     

    Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει Σύγχρονες και Ασύγχρονες Διαλέξεις. Πιο συγκεκριμένα 28 ώρες θα πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο της Ασύγχρονης Διδασκαλίας και 12 ώρες με τη μέθοδο της Σύγχρονης Διδασκαλίας. Συνολικά το Πρόγραμμα θα αποδώσει 42

    Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες διδακτικές ενότητες:

    1. Εισαγωγή στη διαπολιτισμική επικοινωνία και εκπαίδευση (10 ώρες συνολικά Σύγχρονης και Ασύγχρονης Διδασκαλίας).
    2. Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στα μεσαιωνικά Βαλκάνια (10 ώρες συνολικά Σύγχρονης και Ασύγχρονης Διδασκαλίας).
    3. Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στα Βαλκάνια κατά τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή (10 ώρες συνολικά Σύγχρονης και Ασύγχρονης Διδασκαλίας).
    4. Διαπολιτισμική επικοινωνία και διαθρησκειακή συνύπαρξη στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή (10 ώρες συνολικά Σύγχρονης και Ασύγχρονης Διδασκαλίας).
    5. Το Πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των επιμορφούμενων.
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1. Οπτικοακουστικό υλικό (διαλέξεις και παρουσιάσεις)
    2. Σημειώσεις
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,

     

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό  Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα: Ηλίας Ευαγγέλου

    Τηλέφωνο: 2310991369 ή 2310 997047

    Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 14:00

    email: iliasev@theo.auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το Πρόγραμμα προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους χωρίς δίδακτρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο