2025-04-11 - 2025-04-12 ( 16 ώρες )
Διά ζώσης
Βάσει εκπτωτικής πολιτικής
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: ‘Εκπαίδευση Βοηθητικού Προσωπικού στη χορήγηση Πρωτοξειδίου του Αζώτου στην Οδοντιατρική Πράξη’, διάρκειας 16 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο τμήμα Οδοντιατρικής , ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί με φυσική παρουσία. Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τη θεωρητική ενότητα στη οποία αναλύονται θέματα σχετικά με τον φόβο και την ανησυχία στην οδοντιατρική, με έμφαση στη φυσιολογία του πόνου και στις τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα ανατομικά στοιχεία του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και θέματα φαρμακολογίας του πρωτοξειδίου του αζώτου. Συζητούνται τα επίπεδα καταστολής και η κλινική εκτίμηση του επιπέδου συνείδησης, με έμφαση στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πρωτοξειδίου, την αναισθησιολογική εκτίμηση και τις διαφορές ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση την υπ’αριθ. Γ1δ/ΓΠ οικ 29172/2024 (ΦΕΚ β 3103) απόφαση για τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην Οδοντιατρική και είναι πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Θεμάτων (Ι.Ε.ΘΕ) τηε Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο
Στο πρόγραμμα διδάσκουν
Έναρξη προγράμματος: 11 Απριλίου 2025
Λήξη προγράμματος: 12 Απριλίου 2025
Διάρκεια: 16 διδακτικές ώρες
Κόστος: 750 ευρώ
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Εκπτωτική Πολιτική του ΚΕΔΙΙΒΜ ΑΠΘ & 10% Διαμένοντες μόνιμα εκτός Νομού Θεσσαλονίκης
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ECTS: Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης/1 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12/2/25 έως 3/4/25
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή εκπαίδευσης του βοηθητικού προσωπικού των Οδοντιατρείων στην τεχνική της ενσυνείδητης καταστολής (μέτρια καταστολή) με τη χρήση του Ν2Ο. Επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος είναι η παροχή σε βάθος θεωρητικών γνώσεων, που θα καταστήσει τους εκπαιδευομένους ικανούς να επικουρήσουν στην εφαρμογή της ανωτέρω τεχνική στα οδοντιατρεία
Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση την υπ’αριθ. Γ1δ/ΓΠ οικ 29172/2024 (ΦΕΚ β 3103) απόφαση για τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην Οδοντιατρική.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η εκπαιδευόμενος/η:
· Θα έχει αποκτήσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες για κατανόηση της φυσιολογίας του πόνου και των τεχνικών διαχείρισής του και αναγνώριση του οδοντιατρικού φόβου και του άγχους και περιγραφή των μεθόδων αξιολόγησής τους. · Θα είναι σε θέση να εφαρμόζει αποτελεσματικά τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς με φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές τεχνικές. · Θα κατανοεί επίσης τις βασικές αρχές ανατομίας του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς επίσης και της φαρμακολογίας και φαρμακοκινητικής των φαρμάκων γενικής αναισθησίας. · Θα μπορεί να αναγνωρίζει τις παραμέτρους του πρωτοξειδίου του αζώτου όπως τις ενδείξεις και αντενδείξεις του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών χορήγησης. · Θα είναι σε θέση να εφαρμόζει τις διαδικασίες ασφαλούς χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου, εξασφαλίζοντας την προστασία του προσωπικού και του περιβάλλοντος. · Θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στη λειτουργία της συσκευής, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό προς τον ασθενή, την ομάδα του ιατρείου και το περιβάλλον. · Θα έχει την ικανότητα να εφαρμόζει σωστά τις απαραίτητες διαδικασίες απολύμανσης και αποστείρωσης των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου σε οδοντιατρικούς ασθενείς. · Θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, ενημερώνοντας άμεσα τον οδοντίατρο για τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. · Θα διαθέτει τη δεξιότητα να καταγράφει με ακρίβεια τις χορηγούμενες πυκνότητες πρωτοξειδίου του αζώτου, τα ζωτικά σημεία του ασθενούς και τα κύρια στοιχεία της διαδικασίας καταστολής στις αντίστοιχες φόρμες. |
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οδοντιατρικό βοηθητικό προσωπικό που ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητές του, εστιάζοντας σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές για την εφαρμογή τεχνικών ενσυνείδητης καταστολής με πρωτοξείδιο του αζώτου κατά την παροχή οδοντιατρικών θεραπειών. |
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν άτομα που έχουν στην κατοχή τους:
Οι συμμετέχουσες/ντες θα πρέπει να έχουν:.:
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας
Το πρόγραμμα υλοποιείται με διά ζώσης παρουσία σε θεωρητικά μαθήματα. Τα μαθήματα θα διεξάγονται στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα αποτελείται από μία θεωρητική ενότητα. Στη ενότητα αυτή αναλύονται θέματα σχετικά με τον φόβο και την ανησυχία στην οδοντιατρική, με έμφαση στη φυσιολογία του πόνου και στις τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα ανατομικά στοιχεία του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και θέματα φαρμακολογίας του πρωτοξειδίου του αζώτου. Συζητούνται τα επίπεδα καταστολής και η κλινική εκτίμηση του επιπέδου συνείδησης, με έμφαση στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πρωτοξειδίου, την αναισθησιολογική εκτίμηση και τις διαφορές ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Το πρόγραμμα αποτελείται από μια θεωρητική ενότητα [16 ώρες (14 ώρες θεωρητική διδασκαλία, 2 ώρες εξετάσεις] 1 ECTS όπου αναλύονται θέματα όπως ο φόβος και η ανησυχία στην οδοντιατρική, με επίκεντρο τη φυσιολογία του πόνου και τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Επιπλέον, συζητούνται θέματα φαρμακολογίας που αφορούν το πρωτοξείδιο του αζώτου, ανατομία των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών συστημάτων, καθώς και η διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών και επειγόντων περιστατικών. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης. Τα μαθήματα είναι τα ακόλουθα:
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Φακαλή Στέλλα, τηλ 2310999606, email: skfakali@dent.auth.gr ή τον Αναπλ. Καθηγητή κύριο Αριστείδη Αρχάκη τηλ 2310999454, email: arhakis@dent.auth.gr
Το κόστος συμμετοχής είναι 750€ και πληρώνεται εφάπαξ.
Παρέχεται η εκπτωτική πολιτική του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ και 10% σε διαμένοντες μόνιμα εκτός Νομού Θεσσαλονίκης.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.