Εκπαίδευση Βοηθητικού Προσωπικού στη χορήγηση Πρωτοξειδίου του Αζώτου στην Οδοντιατρική Πράξη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2025-04-11 - 2025-04-12 ( 16 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Διά ζώσης

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
1
Δίδακτρα:
750€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Aριστείδης Αρχάκης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
03-04-2025

Εκπαίδευση Βοηθητικού Προσωπικού στη χορήγηση Πρωτοξειδίου του Αζώτου στην Οδοντιατρική Πράξη

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

03-04-2025

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο: ‘Εκπαίδευση Βοηθητικού Προσωπικού στη χορήγηση Πρωτοξειδίου του Αζώτου στην Οδοντιατρική Πράξη’, διάρκειας 16 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο τμήμα Οδοντιατρικής , ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί με φυσική παρουσία.  Το πρόγραμμα παρέχει 1 ECTS.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τη θεωρητική ενότητα στη οποία αναλύονται θέματα σχετικά με τον φόβο και την ανησυχία στην οδοντιατρική, με έμφαση στη φυσιολογία του πόνου και στις τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα ανατομικά στοιχεία του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και θέματα φαρμακολογίας του πρωτοξειδίου του αζώτου. Συζητούνται τα επίπεδα καταστολής και η κλινική εκτίμηση του επιπέδου συνείδησης, με έμφαση στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πρωτοξειδίου, την αναισθησιολογική εκτίμηση και τις διαφορές ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών. Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση την υπ’αριθ. Γ1δ/ΓΠ οικ 29172/2024 (ΦΕΚ β 3103) απόφαση για τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην Οδοντιατρική και είναι πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Θεμάτων (Ι.Ε.ΘΕ) τηε Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο

    • Αριστείδης Αρχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Σχολή επιστημών Υγείας, Τμήμα Οδοντιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο

    • Κωνσταντίνος Αραποστάθης, Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής, Σχολή επιστημών Υγείας, Τμήμα Οδοντιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν

    • Κωνσταντίνος Αραποστάθης Καθηγητής, Τμήματος Οδοντιατρικής ΑΠΘ
    • Αριστείδης Αρχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οδοντιατρικής ΑΠΘ
    • Ιωάννα Δημητροπούλου Ειδικος αναισθησιολογος σε θέση επιμελήτρια β Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπανικολάου
    • Ευανθία Θωμαΐδου Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Κλινική Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Γ.Π.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ
    • Ζήσης Κατσάκης Γιαννάκης Ιδιώτης Αναισθησιολόγος
    • Θεόδωρος Λιλλής Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Οδοντιατρικής ΑΠΘ
    • Γεώργιος Ντόνας Συντονιστής Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος Νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης
    • Χρυσούλα Τάτση Παιδοδοντίατρος σε ιδιωτική οδοντιατρική

     

    Έναρξη προγράμματος: 11 Απριλίου 2025

    Λήξη προγράμματος: 12 Απριλίου 2025

    Διάρκεια: 16 διδακτικές ώρες

    Κόστος: 750 ευρώ

    Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: Εκπτωτική Πολιτική του ΚΕΔΙΙΒΜ ΑΠΘ & 10% Διαμένοντες μόνιμα εκτός Νομού Θεσσαλονίκης

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ECTS: Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης/1 ECTS

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 12/2/25 έως 3/4/25

  • Στόχος του προγράμματος

    Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή εκπαίδευσης του βοηθητικού προσωπικού των Οδοντιατρείων στην τεχνική της ενσυνείδητης καταστολής (μέτρια καταστολή) με τη χρήση του Ν2Ο. Επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος είναι η παροχή σε βάθος θεωρητικών γνώσεων, που θα καταστήσει τους εκπαιδευομένους ικανούς να επικουρήσουν στην εφαρμογή της ανωτέρω τεχνική στα οδοντιατρεία

    Το Πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση την υπ’αριθ. Γ1δ/ΓΠ οικ 29172/2024 (ΦΕΚ β 3103) απόφαση για τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στην Οδοντιατρική.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα
    Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η εκπαιδευόμενος/η:

    ·  Θα έχει αποκτήσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες για κατανόηση της φυσιολογίας του πόνου και των τεχνικών διαχείρισής του και αναγνώριση του οδοντιατρικού φόβου και του άγχους και περιγραφή των μεθόδων αξιολόγησής τους.

    ·  Θα είναι σε θέση να εφαρμόζει αποτελεσματικά τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς με φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές τεχνικές.

    ·  Θα κατανοεί επίσης τις βασικές αρχές ανατομίας του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς επίσης και της φαρμακολογίας και φαρμακοκινητικής των φαρμάκων γενικής αναισθησίας.

    ·  Θα μπορεί να αναγνωρίζει τις παραμέτρους του πρωτοξειδίου του αζώτου όπως τις ενδείξεις και αντενδείξεις του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών χορήγησης.

    ·   Θα είναι σε θέση να εφαρμόζει τις διαδικασίες ασφαλούς χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου, εξασφαλίζοντας την προστασία του προσωπικού και του περιβάλλοντος.

    · Θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στη λειτουργία της συσκευής, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό προς τον ασθενή, την ομάδα του ιατρείου και το περιβάλλον.

    · Θα έχει την ικανότητα να εφαρμόζει σωστά τις απαραίτητες διαδικασίες απολύμανσης και αποστείρωσης των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση πρωτοξειδίου του αζώτου σε οδοντιατρικούς ασθενείς.

    ·  Θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, ενημερώνοντας άμεσα τον οδοντίατρο για τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

    ·  Θα διαθέτει τη δεξιότητα να καταγράφει με ακρίβεια τις χορηγούμενες πυκνότητες πρωτοξειδίου του αζώτου, τα ζωτικά σημεία του ασθενούς και τα κύρια στοιχεία της διαδικασίας καταστολής στις αντίστοιχες φόρμες.

  • Σε ποιους απευθύνεται
    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οδοντιατρικό βοηθητικό προσωπικό που ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητές του, εστιάζοντας σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές για την εφαρμογή τεχνικών ενσυνείδητης καταστολής με πρωτοξείδιο του αζώτου κατά την παροχή οδοντιατρικών θεραπειών.
  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν άτομα που έχουν στην κατοχή τους:

    • Αγγλικά επίπεδου Β2 και βασικές γνώσεις οδοντιατρικής ορολογίας στα αγγλικά
    • Απολυτήριο λυκείου

    Οι συμμετέχουσες/ντες θα πρέπει να έχουν:.:

    • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
    • Κατοχή προσωπικού email
    • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα υλοποιείται με διά ζώσης παρουσία σε θεωρητικά μαθήματα. Τα μαθήματα θα διεξάγονται στο Τμήμα Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα αποτελείται από μία θεωρητική ενότητα. Στη ενότητα αυτή αναλύονται θέματα σχετικά με τον φόβο και την ανησυχία στην οδοντιατρική, με έμφαση στη φυσιολογία του πόνου και στις τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Παρουσιάζονται τα ανατομικά στοιχεία του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και θέματα φαρμακολογίας του πρωτοξειδίου του αζώτου. Συζητούνται τα επίπεδα καταστολής και η κλινική εκτίμηση του επιπέδου συνείδησης, με έμφαση στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πρωτοξειδίου, την αναισθησιολογική εκτίμηση και τις διαφορές ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών.

  • Πρόγραμμα Σπουδών

    Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

    Το πρόγραμμα αποτελείται από μια θεωρητική ενότητα [16 ώρες (14 ώρες θεωρητική διδασκαλία, 2 ώρες εξετάσεις] 1 ECTS όπου αναλύονται θέματα όπως ο φόβος και η ανησυχία στην οδοντιατρική, με επίκεντρο τη φυσιολογία του πόνου και τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης. Επιπλέον, συζητούνται θέματα φαρμακολογίας που αφορούν το πρωτοξείδιο του αζώτου, ανατομία των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών συστημάτων, καθώς και η διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών και επειγόντων περιστατικών. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης. Τα μαθήματα είναι τα ακόλουθα:

    • Οδοντιατρική ανησυχία, φόβος και φοβία στα παιδιά και τους ενήλικες.
    • Φυσιολογία του πόνου.
    • Τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής προσέγγισης.
    • Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας του αναπνευστικού συστήματος
    • Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας του καρδιοαγγειακού συστήματος.
    • Φαρμακολογία του πρωτοξειδίου του αζώτου.
    • Επίπεδα καταστολής και κλινική εκτίμηση του επιπέδου συνείδησης – Αναγκαιότητα συνεχούς εκπαίδευσης σε I.L.S. Διαχείριση επειγόντων περιστατικών.
    • Ανεπιθύμητες ενέργειες του πρωτοξειδίου του αζώτου (για τον ασθενή, το ιατρικό προσωπικό, το περιβάλλον).
    • Προ-επεμβατική και μετά-επεμβατική αναισθησιολογική εκτίμηση.
    • Διαφορές μεταξύ ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών.
    • Επιλογή ασθενών – προ αναισθητικός έλεγχος – Ενδείξεις και αντενδείξεις της χρήσης πρωτοξειδίου του αζώτου.
    • Προδιαγραφές εξοπλισμού και χώρου. Τεχνικές παράμετροι μηχανημάτων καταστολής. Επίδειξη, χρήση και έλεγχοι ασφαλείας μηχανήματος (ΒΙΝΤΕΟ)
    • Έλεγχοι πριν και μετά την εφαρμογή του Πρωτοξειδίου του Αζώτου– Επίβλεψη και κλινική εφαρμογή.
    • Τεκμηρίωση διαδικασίας – Φόρμες παρακολούθησης και καταγραφής.
    • Εξέταση-αξιολόγηση εκπαιδευομένων
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1. Βιβλιογραφία
    2. Παρουσιάσεις power point
  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι την έναρξη του προγράμματος.

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό  Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κυρία Φακαλή Στέλλα, τηλ 2310999606, email: skfakali@dent.auth.gr  ή τον  Αναπλ. Καθηγητή κύριο Αριστείδη Αρχάκη τηλ 2310999454, email: arhakis@dent.auth.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος συμμετοχής είναι 750€ και πληρώνεται εφάπαξ.

Παρέχεται η εκπτωτική πολιτική του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ και 10% σε διαμένοντες μόνιμα εκτός Νομού Θεσσαλονίκης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο