Δημοσιογραφία Δεδομένων

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ECTS:
-
Δίδακτρα:
-
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Ανδρέας Βέγλης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
01-01-1970

Δημοσιογραφία Δεδομένων

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

01-01-1970

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 36 ώρες

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

    • Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

    • Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    • Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

    • Ο Ανδρέας Βέγλης είναι Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει εδώ και 25 έτη σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (του τμήματος και  διατμηματικά). Επίσης είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημοσιογραφία. Έχει διατελέσει πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (2 θητείες). Έχει πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό τίτλο στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και διδακτορικό στην επιστήμη της πληροφορικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πληροφορική στη δημοσιογραφία, νέα μέσα, δημοσιογραφία δεδομένων, ψευδείς ειδήσεις, εργαλεία επαλήθευσης περιεχομένου, δημοσιογραφία drone συστήματα συνεργατικής εργασίας βασισμένα σε υπολογιστές. Έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στη συγγραφή 56 βιβλίων, έχει δημοσιεύσει 92 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, έχει παρουσιάσει 134 εργασίες σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 6 βιβλιοκριτικές. Στο επιστημονικό έργο του κ.Βέγλη έχουν γίνει 1770 ετεροαναφορές (Google Scholar, h-index 12). Έχει συμμετάσχει σε 40 ερευνητικά έργα, σε 6 από τα οποία ως επιστημονικός υπεύθυνος. Επίσης έχει διατελέσει editor και associate editor σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος editorial board σε 6 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κριτής σε 14 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και σε περισσότερα από 100 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
    • Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας είναι ΕΔΙΠ στο Τμήμα Μαθηματικών και ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας. Κατέχει Πτυχίο Μαθηματικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιατρική Πληροφορική, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα με αντίστοιχο πεδίο μελέτης την σημασιολογική αναπαράσταση και διαχείριση γνώσης υπολογιστικών προβλημάτων ιατρικής. Διδάσκει στα τμήματα Μαθηματικών, Δημοσιογραφίας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής και Δασολογίας, καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δίκτυα και Πολυπλοκότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κύριοι τομείς ενδιαφέροντος είναι τα Ανοικτά Δεδομένα – Open Data (δημιουργός και συντονιστής του Ελληνικού Open Data Hub), η Δημοσιογραφία Δεδομένων, τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα – Linked data (συντονιστής της Ελληνικής DBpedia), εφαρμογές στον Σημασιολογικό Ιστό – Semantic Web και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial Intelligence. Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας έχει πάνω από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις με 1200 αναφορές στο συγγραφικό του έργο, ενώ είναι επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής σε διάφορα Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.
  • Στόχος του προγράμματος

    Να επιμορφώσει πάνω σε θέματα δημοσιογραφίας δεδομένων. Οι επιμορφούμενοι θα διδαχθούν βασικά θεωρητικά θέματα αλλά και εργαστηριακές δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να ερμηνεύουν δεδομένα, να βρίσκουν ειδήσεις από τα δεδομένα και να δημιουργούν οπτικοποιήσεις από τα δεδομένα.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρήση πολλών υφιστάμενων εργαλείων που αφορούν όλα τα στάδια της δημοσιογραφίας Δεδομένων.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι επιμορφούμενοι θα έχουν:

    • κατανοήσει τις βασικές έννοιες δημοσιογραφίας δεδομένων
    • κατανοήσει τις βασικές έννοιες στατιστικής και θα μπορούν να εργάζονται με εφαρμογές που διαχειρίζονται δεδομένα.
    • κατανοήσει βασικές έννοιες οπτικοποίησης δεδομένων και θα έχουν αποκτήσει τις βασικές δεξιότητες χρήσης εφαρμογών οπτικοποίησης.
    • θα έχουν αποκτήσει δεξιότητες χρήσης εφαρμογών που υποστηρίζουν όλα τα στάδια της δημοσιογραφία δεδομένων.
  • Σε ποιους απευθύνεται

    Σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της επικοινωνίας, και σε οποιοδήποτε θέλει να αποκτήσει γνώσεις εύρεσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων.

  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές
    • Διαφάνειες μαθημάτων
    • Βίντεο επίδειξης εργαλείων
    • Σημειώσεις
    • Διαδικτυακό υλικό
  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο