Αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία: φιλολογία, αρχαιολογία και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2019-10-07 - 2019-12-08 ( )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

ECTS:
9,5
Δίδακτρα:
250€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Ευάγγελος Αλεξίου
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
26-09-2019

Αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία: φιλολογία, αρχαιολογία και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

26-09-2019

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    «Αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία: φιλολογία, αρχαιολογία και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές»

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, διοργανώνει το εξ αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία: φιλολογία, αρχαιολογία και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές».

    Η επιμόρφωση έχει ως γνωστικό αντικείμενο τον θεσμό της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας από την οπτική γωνία της φιλολογίας και της αρχαιολογίας, τομείς οι οποίοι στη σύγχρονη τριχοτόμηση των Φιλοσοφικών Σχολών δεν υπηρετούνται διαθεματικά από κανένα Τμήμα. Παράλληλα  προτείνει θεωρητικές γνώσεις και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη διδακτική και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής αλλά και την επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών, θέματα εν πολλοίς άγνωστα στους αποφοίτους των φιλοσοφικών σχολών.

     

    Διδάσκοντες

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν ο Ευάγγελος Αλεξίου (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος), η Ιωάννα Παπαβασιλείου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Δια Βίου Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και η Μαρία Γκιρτζή (CV_Girtzi), (Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ, Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο πρόγραμμα Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου)

     

    Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

    του Προγράμματος

    Ευάγγελος Αλεξίου, Καθηγητής, ΑΠΘ

  • Στόχος του προγράμματος

    Σήμερα που η επαφή με τον αρχαίο κόσμο χρειάζεται εκσυγχρονισμό και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, ο φιλόλογος πρέπει να θεωρεί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσο συνολικής ανάπτυξης της προσωπικότητας του μαθητή και προετοιμασίας του για τη ζωή-εργασία, όχι ως ένα απολιθωμένο παρελθόν χωρίς σχέση με το παρόν. Το πρόγραμμα «Αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία: φιλολογία, αρχαιολογία και καινοτόμες διδακτικές τεχνικές» έχει τρεις κατευθυντήριους άξονες, οι δύο από τους οποίους υπηρετούν τη διαθεματική προσέγγιση του αρχαίου κόσμου και ο τρίτος  τη σύγχρονη εκπαιδευτική πράξη. Εκκινεί από τη θέση ότι τα κείμενα της αρχαιότητας (αρχαίο δράμα, ιστοριογραφικά, ρητορικά, φιλοσοφικά κείμενα, επιγραφές κλπ.) και οι εικαστικές τέχνες είναι ζωντανός καθρέπτης των αξιών της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αι. π.Χ. και παντρεύουν δύο καίριους άξονες γνώσης του αρχαίου ελληνικού κόσμου, σε άμεση συνάρτηση με το πολίτευμα που επηρέασε την εξέλιξη της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το πρόγραμμα παρέχει, σε έναν τρίτο πρωτοποριακό άξονα, εφόδια, θεωρητικά και πρακτικά, για την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη (ενεργητική, συνεργατική και βιωματική μάθηση και  συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές), αλλά και γνώσεις για τη συμβολή των φιλολογικών μαθημάτων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και την επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών. Στο τέλος του Προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν: (α) τον ρόλο των αρχαίων ελληνικών κειμένων, επιγραφών κλπ. ως καθρέπτη των αξιών της αθηναϊκής κοινωνίας (β) τις ιδεολογικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, που εκφράζονται μέσω των έργων της αρχαίας ελληνικής τέχνης (γ) καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων  και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

  • Σε ποιους απευθύνεται
    1. Σε εν ενεργεία φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης
    2. Σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Αρχαιολογίας και Πολιτισμικών Πόρων)
    3. Σε ιστορικούς και αρχαιολόγους εκτός εκπαίδευσης
    4. Σε καθηγητές ή αποφοίτους άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν είχαν, πέραν του σχολείου, επαφή με αρχαία ελληνικά κείμενα, την αρχαία ελληνική τέχνη και τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές και επιθυμούν μια ουσιαστική γνωριμία με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τις σύγχρονες μορφές διδασκαλίας του
    5. Σε αδιόριστους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης
    6. Σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με στόχο να διδάξουν ελληνικό πολιτισμό.
  • Πρόγραμμα Σπουδών
  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του προγράμματος, Καθηγητή κ. Ευάγγελο Αλεξίου (alexiou@lit.auth.gr) τηλ. επικοινωνίας: 2310-997138 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο