2024-10-07 - 2025-02-16 ( 52 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, με τίτλο: «Άνθρωπος και κόσμος: Χθες και σήμερα», διάρκειας 52 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (μέσω της πλατφόρμας Zoom). Το πρόγραμμα παρέχει 3 ECTS.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σουλτάνα Δ. Λάμπρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, Διευθύντρια του Τμήματος Βυζαντινής Θεολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΚΒΕ, με εξειδίκευση στη Βυζαντινή Γραμματεία και στην Κριτική Έκδοση Κειμένων. https://past.auth.gr/staff/labrou-soultana/
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, εξειδικευμένη στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης. https://past.auth.gr/staff/papadimitriou-paraskevi/
Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
Έναρξη προγράμματος: 7 Οκτωβρίου 2024
Λήξη προγράμματος: 16 Φεβρουαρίου 2025
Διάρκεια: 52 ώρες
Κόστος: 70 Ευρώ
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης / 3 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 28 Αυγούστου έως 6 Οκτωβρίου 2024
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να παρουσιάσει σφαιρικά και κατά το δυνατό ολοκληρωμένα πτυχές της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής και δράσης του ανθρώπου διαχρονικά και δη στο Βυζάντιο. Επίσης στοχεύει να εξοικειώσει τις/τους επιμορφούμενες/ους με αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα σχέση και επίδραση που άσκησε η πατερική σκέψη και η βυζαντινή διανόηση στον σύγχρονο κόσμο, και να τους επιτρέψει να την κατανοήσουν, να την εκτιμήσουν και να την αξιοποιήσουν όχι μόνο στις προσωπικές, ερευνητικές τους αναζητήσεις αλλά επίσης και στον επαγγελματικό τους βίο – πολύ περισσότερο εφόσον προέρχονται από τις τάξεις των εκπαιδευτικών.
Γνώσεις:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενες/οι θα διαθέτουν ευρείες, εξειδικευμένες θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο του πολιτισμού και θα εφαρμόσουν στοιχεία σε ένα γενικό πλαίσιο.
Θα γνωρίσουν πτυχές της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του ανθρώπου διαχρονικά και δη στο Βυζάντιο.
Θα κατανοήσουν και θα γνωρίσουν τα μέσα και τους τρόπους που αξιοποιήθηκε η χριστιανική και βυζαντινή κληρονομιά σε θέματα θρησκείας, πολιτισμού, γλώσσας, πολιτικής, κοινωνικών αξιών.
Θα αντιληφθούν τη χριστιανική σκέψη και τη βυζαντινή διανόηση, τις επιδράσεις τους στη σημερινή εποχή και τις αναλογίες με τις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Δεξιότητες:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενες/οι θα κατέχουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε προβλήματα και για την αξιοποίησή τους στο επαγγελματικό τους πεδίο, καθώς και στο αντικείμενο της επιστημονικής τους έρευνας.
Ικανότητες:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι επιμορφούμενες/οι θα μπορούν να διαχειρίζονται και να επιβλέπουν στο πλαίσιο συγκεκριμένης εργασίας ή διαδικασίας μάθησης, όπου μπορεί να συμβαίνουν και απρόβλεπτες αλλαγές. Θα μπορούν να αναθεωρούν και να αναπτύσσουν τόσο την προσωπική τους απόδοση όσο και άλλων ατόμων.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους και τελειόφοιτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν στον γνωστικό τους εξοπλισμό τη παρεχόμενη από το πρόγραμμα ειδική γνώση αναφορικά με την επίδραση που άσκησε η χριστιανική σκέψη και η βυζαντινή διανόηση στον σύγχρονο κόσμο και να την αξιοποιήσουν είτε στο πεδίο της ακαδημαϊκής τους έρευνας είτε της επαγγελματικής τους απασχόλησης.
Οι υποψήφιες/οι, όλων των γνωστικών πεδίων, που δεικνύουν ενδιαφέρον για τον Βυζαντινό Πολιτισμό θα πρέπει να υποβάλουν:
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Τα σεμιναριακά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, μέσω της πλατφόρμας του Zoom. Θα γίνει χρήση εποπτικού υλικού, το οποίο και θα διανέμεται μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Προσφέρονται 52 ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δέκα πέντε εβδομάδες (τρεις ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα, μια ξενάγηση πέντε ωρών και δυο ώρες αξιολόγησης)= 52 ώρες = 3 ECTS
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες:
Στις συμμετέχουσες / στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Αθανάσιο Ιγνάτη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Αθανάσιος Ιγνάτης
email: ignatisa@theo.auth.gr
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 70 Ευρώ.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ