2025-10-01 - 2025-11-23 ( 39 ώρες )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ηθικά διλήμματα και κοινωνικές προκλήσεις στον κόσμο του μέλλοντος», διάρκειας 39 (διδακτικές ώρες), το οποίο θα διεξαχθεί εντός του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 και θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ Το πρόγραμμα παρέχει 3 ECTS.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην κατανόηση των κοινωνικών, ηθικών και νομικών προκλήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σημερινή εποχή και απευθύνεται σε όλους/ες εκείνους/ες που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τα σύγχρονα σχετικά ηθικά και κοινωνικά διλήμματα. Η εκθετική πρόοδο της τεχνολογίας της ΤΝ εισάγει νέες προκλήσεις για την ηθική και διανοίγει ένα νέο πεδίο συζητήσεων, που συχνά αναφέρεται ως Τεχνοηθική με κατεξοχήν διεπιστημονικές παραμέτρους. Η εξέταση των ζητημάτων αυτών από την οπτική των κοινωνικών επιστημών αποτελεί την καινοτομία του προγράμματος και οι συμμετέχοντες με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης και 3 ECTS.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως έννοια έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο στο λεξιλόγιό μας. Διευρύνοντας και επεκτείνοντας το αντικείμενό της πέραν των τεχνολογικών καθαρά εξελίξεων, η ΤΝ εμπεριέχει μια μετασχηματιστική δυναμική στον σύγχρονο κόσμο. Η συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν από τη δυναμική εξάπλωση της ΤΝ συμπλέκεται με τους χώρους της κοινωνιολογίας, της νομικής και της θεολογίας και με πλειάδα άλλων επιστημονικών αντικειμένων, όπως η φιλοσοφία και η πολιτική.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Χρήστος Ν. Τσιρώνης, καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην Θεολογία και Φιλοσοφία, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας, καθηγητής από το 2023, με μακρόχρονη κατάρτιση ως εκπαιδευτής νέων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμμετοχή στη συγγραφή και επιμέλεια οδηγών εκπαίδευσης και κατάρτισης με εστίαση στην διαπολιτισμική επικοινωνία, την εκπαίδευση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων κ.α. Έχει συγγράψει άρθρα με θέματα κοινωνικής θεωρίας, θεολογίας, κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, επιστημολογίας και έρευνας. Εργάστηκε ως επιμορφωτής και κοινωνικός ερευνητής σε εθνικά και διεθνή προγράμματα έρευνας και κατάρτισης και ασχολείται ενεργά με την ανάλυση και αντιμετώπιση ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγήτριες και καθηγητές του Α.Π.Θ., καθώς και εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό στο αντικείμενο της Κοινωνιολογίας, της θεολογιας, της Νομικής και της ΤΝ.
Έναρξη προγράμματος: 1 Οκτωβρίου 2025
Λήξη προγράμματος: 23 Νοεμβρίου 2025
Διάρκεια: (διδακτικές ώρες) 39 ώρες
Κόστος: 150€
Παρέχεται εκπτωτική πολιτική ΟΧΙ
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS ΝΑΙ / 3 ECTS
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 15 Μαΐου έως 01 Σεπτεμβρίου
Διδακτικό προσωπικό
Καθηγητής Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, Τσιρώνης Ν. Χρήστος Καθηγητής Τσιρώνης Ν. Χρήστος
Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, Παπαγεωργίου Νίκη Καθηγήτρια Παπαγεωργίου Νίκη
Αν. Καθηγητής Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, Παναγιωτόπουλος Πέτρος Αν. Καθηγητής Παναγιωτόπουλος Πέτρος
Αν. Καθηγητής Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, Κόϊος Νικόλαος Αν. Καθηγητής Κόιος Νικόλαος
Αν. Καθηγήτρια Τμ. Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο, Παναγοπούλου Φερενίκη Αν. Καθηγήτρια Παναγοπούλου Φερενίκη
Δρ. Κλεάνθης Νιζάμης
Δρ. Γεώργιος Χατζηβασιλείου
Υπ. Δρ Διαμαντής Κρυωνίδης
Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει προσιτή την έννοια της «Τεχνητής Νοημοσύνης» στις/στους εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενους αναδεικνύοντας το πεδίο διεπιστημονικών προσεγγίσεων ( κοινωνιολογία, θεολογία, νομική, πολιτισμικές σπουδές, σύγχρονη φιλοσοφία) και διευρύνοντας τους πυλώνες ανατροφοδότησης και εμπλουτισμού του δημόσιου διαλόγου. Ειδικά για επαγγέλματα που σχετίζονται με επιλογές και αποφάσεις που άπτονται της ΤΝ, όπως εκπαιδευτικοί, θεολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και νομικοί, ή επαγγελματίες της πληροφορικής κ.α., το πρόγραμμα θα παρέχει τις απαιτούμενες γνώσεις για περαιτέρω προβληματισμό και επιμόρφωση σε σχετικά ζητήματα. Αποστολή του προγράμματος είναι να συμβάλει στην πορεία εξισορρόπησης μεταξύ των δυνατοτήτων που προέκυψαν από την επιστημονική πρόοδο, την καινοτομία εφαρμογών και των προτεραιοτήτων διαχείρισής τους. Επιδιωκόμενος στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει, να επιμορφώσει, να πληροφορήσει και να φέρει αντιμέτωπους τις/τους εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενους με ζητήματα, ερωτήματα και θέματα της ΤΝ που απαιτούν κριτική σκέψη, αξιολόγηση καταστάσεων και λήψη πρωτοβουλιών.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να έχουν μια σφαιρική εικόνα για τις βασικές αρχές και τα κύρια αντικείμενα με τα οποία ασχολείται η ΤΝ. Να προσεγγίζουν τις έννοιες με τις οποίες σχετίζεται η ΤΝ. Να γνωρίζουν επίσης τις βασικές ηθικές αρχές αξιολόγησης της νέας τεχνολογίας. Να αφουγκράζονται και να εντοπίζουν τους πιθανούς κινδύνους μιας μηχανιστικής και αποκλειστικά τεχνολογικής θεώρησης της ζωής. Να διακρίνουν τη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει σήμερα τον χώρο της ΤΝ και προκύπτει ως αποτέλεσμα του ευρύτατου και πολυδιάστατου αντικειμένου της. Να διατυπώνουν προτάσεις και αναστοχαστικές προσεγγίσεις για τις εφαρμογές της έρευνας και να αναδεικνύουν τη σημασία της προσωπικής και της δημόσιας ευθύνης, διευρύνοντας τις προσλαμβάνουσες και τους ηθικούς προβληματισμούς. Οι επιμορφούμενοι/ες, μετά τη λήξη του προγράμματος θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη γνώση αυτή́ είτε σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, είτε στις επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις, είτε τέλος και στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ειδικά για τους συμμετέχοντες που ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο της εκπαίδευσης, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της νομικής και της πληροφορικής, το πρόγραμμα θα τους παρέχει χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις διαχείρισης των προκλήσεων και των κινδύνων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο που ασχολείται, εργάζεται ή απλά επιθυμεί να εκπαιδευτεί στις βασικές αρχές αλλά και σε σύγχρονα εξειδικευμένα θέματα της ΤΝ. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχοντες μπορεί να είναι επαγγελματίες της Πληροφορικής (Τεχνικοί Η/Υ, Προγραμματιστές, Υπεύθυνοι ασφαλείας), Πτυχιούχοι Σχολών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Θεολογίας, Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας κ.λπ.) και Νομικής Σχολής, καθώς και Εκπαιδευτικοί και Κληρικοί. Επιπλέον, συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν και προπτυχιακοί φοιτητές όλων των ανωτέρω Τμημάτων (με την προϋπόθεση ότι στα Τμήματα στα οποία φοιτούν δεν προσφέρονται αντίστοιχες γνώσεις στο πρόγραμμα σπουδών), καθώς και εθελοντές που ενδιαφέρονται να ειδικευτούν στα εν λόγω επιστημονικά αντικείμενα. Η επιμόρφωση σε θέματα της ΤΝ έρχεται μέσω αυτού του προγράμματος να προσφερθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο που ασχολείται, εργάζεται ή απλά επιθυμεί να εκπαιδευτεί στις βασικές αρχές αλλά και σε σύγχρονα εξειδικευμένα θέματα της ΤΝ.
Ειδικότερα, υποψήφιες/υποψήφιοι μπορούν να είναι πτυχιούχοι Σχολών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Θεολογίας, Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας κ.λπ.) και Νομικής Σχολής, Εκπαιδευτικοί και Κληρικοί, καθώς και επαγγελματίες της Πληροφορικής (Τεχνικοί Η/Υ, Προγραμματιστές, Υπεύθυνοι ασφαλείας). Επιπλέον, συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν και προπτυχιακοί φοιτητές όλων των ανωτέρω Τμημάτων (με την προϋπόθεση ότι στα Τμήματα στα οποία φοιτούν δεν προσφέρονται αντίστοιχες γνώσεις στο πρόγραμμα σπουδών), καθώς και εθελοντές που ενδιαφέρονται να ειδικευτούν στα εν λόγω επιστημονικά αντικείμενα. Η επιμόρφωση σε θέματα της ΤΝ έρχεται μέσω αυτού του προγράμματος να προσφερθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Σειρά προτεραιότητας δηλώσεων
Για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως με τη μορφή της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα zoom, ενώ για την αξιολόγηση μέσω κουίζ, πιθανώς η πλατφόρμα του e-learning αν χρειαστεί ή διαφορετικά τα email των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 διδακτικές ενότητες. Σε αυτές αντιστοιχούν 33 ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης & 6 ώρες αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 36 ώρες αυτόνομης μάθησης. Θα γίνουν 2 γραπτές αξιολογήσεις με τη μορφή του quiz, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Η κάθε αξιολόγηση θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή σύντομης ανάπτυξης. Θα γίνει και μια τελική αξιολόγηση εφ’ όλης της ύλης 2 ωρών όπου θα ζητηθεί από τις/τους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες να σχολιάσουν μια μελέτη περίπτωσης και να διατυπώσουν σχετικές προτάσεις.
Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη / Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), τί είναι, ποια η ιστορική της εξέλιξη και ποιες οι κύριες τεχνολογίες που την καθιστούν δυνατή. Θα αναλυθεί επίσης το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η σύγχρονη ψηφιακή επανάσταση και οι συνεπαγόμενες κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις στον σύγχρονο κόσμο. / Καθηγητής Τσιρώνης Ν. Χρήστος / 3 ώρες / Τέταρτη 1-10-2025
Διδακτική Ενότητα 2: ΤΝ-ηθική- Μεταλήθεια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης / Στην ενότητα αυτή προσεγγίζεται η παρουσία της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών, προσωπικών βοηθών και εφαρμογών. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στις έννοιες της αλήθειας και της επικοινωνίας στην εποχή της ΤΝ και αναλύεται το ζήτημα της μετα-αλήθειας. / Δρ. Γεώργιος Χατζηβασιλείου / 3 ώρες / Παρασκευή 3-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 3: Τεχνητή Νοημοσύνη: Νομικές προκλήσεις και ρυθμιστικό πλαίσιο / Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει βασικές γνώσεις και πληροφορίες για το επίκαιρο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν και τις βασικές θέσεις διεθνών οργανισμών για την ΤΝ και το ρυθμιστικό της πλαίσιο. / Αν. Καθηγήτρια Παναγοπούλου Φερενίκη / 3 ώρες / Τετάρτη 8-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 4: Ποιμαντικά ζητήματα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης / Η εξάπλωση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί μεταξύ άλλων ποικίλα ζητήματα στην ποιμαντική πράξη. Η εισήγηση παρουσιάζει τα νέα δεδομένα που αναπτύσσονται στον εκκλησιαστικό χώρο και τις παραμέτρους της σχετικής συζήτησης. / Αν. Καθηγητής Παναγιωτόπουλος Πέτρος / 3 ώρες / Παρασκευή 10-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 5: ΤΝ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ: Ανθρωπολογία – βιοηθικές διαστάσεις, μετανθρωπισμός / Η ενότητα περιλαμβάνει τα διλήμματα ηθικής φύσεως και ερωτήματα ανθρωπολογικού περιεχομένου που γεννά η εφαρμογή της ΤΝ στην ανθρώπινη φύση. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μία πρόκληση για επικαιροποίηση της θεολογικής ανθρωπολογίας και του ήθους που αυτή θεμελιώνει. / Αν. Καθηγητής Κόϊος Νικόλαος / 3 ώρες / Τετάρτη 15-10-2025.
Αξιολόγηση Κουίζ / 2 ώρες / Ασύγχρονα
Διδακτική Ενότητα 6: ΤΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ / Ανάλυση της επίδρασης της ΤΝ στην αγορά εργασίας. Συζήτηση για το πώς η ΤΝ και η αυτοματοποίηση επηρεάζει τα επαγγελματικά περιβάλλοντα, την ανάγκη για νέες δεξιότητες και την πιθανότητα εκτόπισης θέσεων εργασίας. / Υπ. Δρ Κρυωνίδης Διαμαντής / 3 ώρες / Παρασκευή 17-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 7: ΤΝ – ΤΕΧΝΗ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ: επιλογές και διλήμματα / Η ενότητα θα εξετάσει την σχέση της ΤΝ με την Τέχνη και τη Θρησκεία και τα διλήμματα που τίθενται στον νέο ψηφιακό περιβάλλον που αναδύεται. Ποιες οι επιλογές για τους καλλιτέχνες αλλά και τις θρησκευτικές κοινότητες να προσαρμοστούν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον; / Υπ. Δρ Κρυωνίδης Διαμαντής / 3 ώρες / Τετάρτη 22-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 8: ΤΝ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ / Η είσοδος της ΤΝ στην εκπαίδευση και οι επιδράσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. / Υπ. Δρ Κρυωνίδης Διαμαντής / 3 ώρες / Παρασκευή 24-10-2025.
Διδακτική Ενότητα 9: ΤΝ και Υγεία / Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας καλύπτουν θέματα όπως η ανάλυση ιατρικών δεδομένων, η ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, η εξατομικευμένη ιατρική, η ρομποτική χειρουργική και η χρήση της ΤΝ στην φαρμακευτική έρευνα. Θα συζητηθούν οι ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμογής της ΤΝ στην υγεία, καθώς και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται. / Δρ. Κλεάνθης Νιζάμης / 3 ώρες / Τετάρτη 5-11-2025.
Διδακτική Ενότητα 10: Η χρήση της ΤΝ: Κοινωνικές διαστάσεις / Η ανάπτυξη της ΤΝ, παρά τη θετική συμβολή της στην πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών, θέτει και πολλά ερωτήματα για το μέλλον της κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας, προκαλώντας πιθανές κοινωνικές ανισότητες και κατ’ επέκταση κοινωνικές εντάσεις. / Καθηγήτρια Νίκη Παπαγεωργίου / 3 ώρες / Παρασκευή 7-11-2025.
Αξιολόγηση Κουίζ / 2 ώρες / Ασύγχρονα
Διδακτική Ενότητα 11: ΤΝ, μια πορεία προς το μέλλον: άνθρωπος- θρησκεία- κοινωνία – επιστήμες / Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μια αναστοχαστική προσέγγιση των μελλοντικών εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Θα παρουσιαστούν οι ηθικές, κοινωνικές και νομικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις εξελίξεις που μετασχηματίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Θα παρουσιαστούν ακόμη οι ηθικές, αξιακές και κοινωνικές αρχές ανάπτυξης μιας καινοτομίας με υπευθυνότητα και διορατικότητα. Θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του ρόλου της Τεχνοηθικής και με ανάλυση του θρησκευτικού παράγοντα στις νέες εξελίξεις. / Καθηγητής Τσιρώνης Ν. Χρήστος / 3 ώρες / Τετάρτη 12-11-2025.
Τελική αξιολόγηση / 2 ώρες / Ασύγχρονα, έως την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Διαμαντής Κρυωνίδης
Τηλέφωνο: 2310991308
Ώρες επικοινωνίας: 11:00-14:00
email: aiethicsauth@gmail.com
150€ σε μια εφάπαξ καταβολή, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2025
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Χρησιμοποιούμε cookies για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ιστοτόπου μας από τους επισκέπτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των περισσοτέρων επισκεπτών και τη βελτίωση του περιεχομένου του ιστοτόπου μας καθώς και τη διευκόλυνση του ιστοτόπου μας.