2025-02-04 - 2025-04-08 ( 33 διδακτικές ώρες )
Διά ζώσης
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Τέχνη της Χαρακτικής. Θεωρία και Τεχνικές: Βαθυτυπία – Ξηρή Χάραξη», διάρκειας 33 διδακτικές ώρες, το οποίο θα υλοποιηθεί δια ζώσης στο εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα παρέχει 2 ECTS.
Στο εργαστήριο εκμάθησης της χαρακτικής τέχνης οι εκπαιδευόμενες/οι θα διδαχθούν την ιστορία της τέχνης της χαρακτικής και θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τεχνική της ξηρής χάραξης. Θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές του σχεδίου, της χάραξης και του τυπώματος μονοχρωμίας αλλά και διχρωμίας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό γενικής επιμόρφωσης.
Τα απαραίτητα υλικά για τη δημιουργία των έργων παρέχονται από το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευόμενοι θα ολοκληρώσουν έργα χαρακτικής, τα οποία και θα παραλάβουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Τρύφων Τσομπάνης, αφυπηρετήσας Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξειδικευμένος ακαδημαϊκός στον τομέα της Αισθητικής της Θείας Λατρείας, και διακεκριμένος αγιογράφος https://qa.auth.gr/el/cv/tsompanistp
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, εξειδικευμένη στον τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, η οποία διδάσκει το θεωρητικό μέρος του προγράμματος https://past.auth.gr/staff/papadimitriou-paraskevi/
Το εργαστηριακό μέρος διδάσκει η Κυριακή Φωτιάδου, η οποία σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας και Χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Μουσειολογία και στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Δίδαξε ζωγραφική και χαρακτική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Φλώρινας. Εργάζεται ως εργαστηριακό προσωπικό στο εργαστήριο Χαρακτικής και Εικαστικών Εκτυπώσεων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.
Στόχος του προγράμματος είναι η μύηση των συμμετεχόντων στις κλασικές μεθόδους της Χαρακτικής τέχνης αλλά και της ιστορίας της. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων για τη μελέτη της Χαρακτικής με σκοπό την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου έργου, το οποίο και θα παραλάβουν οι εκπαιδευόμενες/οι. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει να εξοικειώσει τις/ους επιμορφούμενες/ους με τις διάφορες τεχνικές της Χαρακτικής, με τα εργαλεία και τα υλικά της, καθώς και τις επικρατούσες τάσεις και ρεύματα που ακολουθούνται για την ολοκλήρωση ενός έργου, καθιστώντας αυτή ως μια προσιτή τέχνη.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα:
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους και τελειόφοιτους πανεπιστημίων, αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τέχνη της χαρακτικής, δημιουργώντας ένα προσωπικό έργο.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της εργαστηριακής άσκησης, στο πρόγραμμα θα γίνουν αποδεκτοί μόνο οι δεκαεπτά πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή με την αίτησή τους.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με την διά ζώσης συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 17:30 το απόγευμα
4/02/2025: Παρασκευή Παπαδημητρίου: Εισαγωγή στην ιστορία της χαρακτικής τέχνης.
11/02/2025: Κυριακή Φωτιάδου: Εργαστήριο, εισαγωγή στην τεχνική της ξηρής χάραξης. Υλικά και η χρήση τους- Βασικές αρχές του σχεδίου και εφαρμογή τους στην μεταλλική επιφάνεια της μήτρας, ώστε να αποδοθούν οι μορφοπλαστικές ποιότητες του εκάστοτε θέματος. Μεταφορά και χάραξη του θέματος από τον κάθε εκπαιδευόμενο.
18/02/2025: Κυριακή Φωτιάδου: Παρουσίαση του τρόπου μελανώματος βαθυτυπικά και της χρήσης του χαρτιού και της πρέσας. Τα πρώτα δοκιμαστικά τυπώματα. Μονοχρωμία.
25/02/2025: Κυριακή Φωτιάδου: Επίδειξη του τρόπου διχρωμίας στην βαθυτυπία. Θα ακολουθήσουν δοκιμαστικά τυπώματα καθώς και αντίτυπα (tiraz)
11/03/2025: Κυριακή Φωτιάδου: Τυπώματα της μονοχρωμίας και της διχρωμίας και πειραματισμοί με την χρήση της μήτρας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο έργο.
18/03/2025: Κυριακή Φωτιάδου: Τελικά τυπώματα και επίδειξη της υπογραφής, της αρίθμησης και της αποθήκευσης των έργων.
01/04/2025: Αξιολόγηση
08/04/2025: Έκθεση των έργων Χαρακτικής των εκπαιδευόμενων
Στις/ στους συμμετέχουσες/οντες θα διατεθεί:
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στους/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Παρασκευή Παπαδημητρίου
email: parpapadim@past.auth.gr
Το σύνολο των διδάκτρων (130 ευρώ) καταβάλλεται έως τις 11 Φεβρουαρίου 2025 στον τραπεζικό λογαριασμό που θα αναρτηθεί για το πρόγραμμα.
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ