2024-11-04 - 2025-06-30 ( 400 ώρες (200/εξάμηνο) )
Εξ αποστάσεως
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
Οι αιτήσεις για το Α’ εξάμηνο γίνονται δέκτες έως 31/12/2024.
Οι αιτήσεις για το Β’ εξάμηνο γίνονται δεκτές έως 31/1/2025.
Αίτηση ενηλίκων: https://kedivim.auth.gr/aitisi-gallika-enilikes
Αίτηση ανηλίκων: https://kedivim.auth.gr/aitisi-gallika-anilika
*Υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης νέων τμημάτων εντός Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου *
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διαδικτυακά μαθήματα γαλλικής γλώσσας για αρχάριους και προχωρημένους/Εργαστήρια πολυγλωσσίας και αφύπνισης στις γλώσσες», διάρκειας 400 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από τον Οκτώβριο 2024 μέχρι τον Ιούνιο 2025 και θα υλοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας e-learning του ΑΠΘ και του Zoom. Το πρόγραμμα παρέχει 13 ECTS.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προσεγγίζεται με βιωματικό τρόπο η εκμάθηση της γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Μέσα από ένα πλέγμα διαδραστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον πραγματικό κόσμο και με σύγχρονες διδακτικές και αξιολογικές τεχνικές, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες, ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους, μαθαίνουν γαλλικά και έρχονται σε επαφή με τη γαλλική κουλτούρα και τον γαλλόφωνο κόσμο. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται τμήματα αρχάριων και προχωρημένων (κατά προσωπική δήλωση στην αίτηση συμμετοχής).
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Αθηνά Βαρσαμίδου, ΕΔΙΠ, Α’ Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη είναι η κ. Μαρίνα Ματθαιουδάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Πρόεδρος του ΚΔΞΓ
Έναρξη προγράμματος: 4 Νοεμβρίου 2024
Λήξη προγράμματος: 30 Ιουνίου 2025
Διάρκεια: 400 διδακτικές ώρες (200/εξάμηνο)
Κόστος: 130 ευρώ (το εξάμηνο)
Παρέχεται Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης: 13 ECTS
Διδακτικό προσωπικό
Σακελλάρη Ναταλία, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Διδάκτωρ Διδακτικής της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας
Παπαχατζή Αθηνά, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Med
Χατζηγεωργιάδης Ελευθέριος, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Med
Μπρόβα Μαρία-Ελένη, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Σαρησάββα Σοφία, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Μυγδαλιά Μαρία, Εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων και την προώθηση της γαλλικής γλώσσας μέσω πολυγλωσσικών εργαστηρίων και βιωματικών εξ αποστάσεως μαθημάτων. Επιδιώκει να εμβαθύνει στις έννοιες της πολυγλωσσίας και της γλωσσικής βιογραφίας (στις εισαγωγικές συνεδρίες και μέσω βιωματικής προσέγγισης), ενώ παράλληλα ενισχύει την κατανόηση της πολυπολιτισμικότητας και της αποδοχής. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες αποκτούν επικοινωνιακές δεξιότητες στη γαλλική γλώσσα, προάγουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση ξένων γλωσσών.
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει τις κάτωθι δεξιότητες:
Α) Σε επίπεδο γνώσεων:
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοούν βασικές γλωσσικές δομές (ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας). Θα αποκτήσουν, επίσης, γνώση των βασικών γραμματικών και συντακτικών δομών της γαλλικής γλώσσας (επίπεδο αρχαρίων) και θα εμπλουτίσουν/εμβαθύνουν προϋπάρχουσες γνώσεις (επίπεδο προχωρημένων).
Β) Σε επίπεδο ανάπτυξης δεξιοτήτων:
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους, θα βελτιώσουν τις προφορικές και γραπτές δεξιότητές τους, όπως και τις δεξιότητες διάδρασης και διαμεσολάβησης στη γαλλική γλώσσα. Αναμένεται βελτίωση επικοινωνιακών, γλωσσικών, φωνολογικών και πραγματολογικών δεξιοτήτων. Τέλος, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες για αποτελεσματική επικοινωνία με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες.
Γ) Σε επίπεδο ικανοτήτων:
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στη χρήση της γαλλικής γλώσσας σε διάφορα πλαίσια και θα είναι σε θέση να προσαρμόζονται και να λειτουργούν αποτελεσματικά σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Τέλος, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν την ικανότητα να συνεχίσουν την εκμάθηση γλωσσών και γνωριμία νέων πολιτισμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενες/οι θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης, που συμβάλει στην ενίσχυση του βιογραφικού και στη λήψη μορίων κατά τις προϋποθέσεις των εκάστοτε προκηρύξεων. Το πιστοποιητικό επιμόρφωσης 400 ωρών θα ληφθεί από τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν τα δύο εξάμηνα. Θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εξετάσεις γλωσσομάθειας επιπέδου Α, Β, Γ (ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους) για λήψη επίσημου τίτλου γλωσσομάθειας. Παράλληλα, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη γαλλική γλώσσα για ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς ή ακόμη και εργασιακούς σκοπούς.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε α) ανήλικες/ους μαθήτριες και μαθητές της τυπικής εκπαίδευσης με διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας (αρχάριοι και προχωρημένοι). Για τις μαθήτριες και τους μαθητές κάτω των 18 ετών απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων και β) σε αποφοίτους λυκείου, αλλά και σε πτυχιούχους και φοιτήτριες & φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής ή της αλλοδαπής, που ενδιαφέρονται να μάθουν γαλλικά και/ή να έρθουν σε επαφή με τη δομή και το πολιτιστικό και γλωσσολογικό υπόβαθρο της γαλλικής γλώσσας.
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: Πρόγραμμα ανοικτό σε όλες/ους (χωρίς ηλικιακό περιορισμό)
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα:
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο διακριτές φάσεις:
Α’ εξάμηνο (Νοέμβριος 2024-Ιανουάριος 2025, 200 ώρες, κόστος 130 ευρώ)
Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν το Α΄ εξάμηνο ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας τους (αρχάριοι ή προχωρημένοι) και αφού την ολοκληρώσουν (διάρκεια 200 ώρες, κόστος 130 ευρώ) μπορούν να συνεχίσουν με τo
Β’ εξάμηνο (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2025, 200 ώρες, κόστος 130 ευρώ)
Επίσης, μπορεί να υπάρχει η επιλογή να ξεκινήσει κάποια-οιος στο Β΄ εξάμηνο και να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2025, εάν, κατά δήλωσή του, έχει καλύψει στο παρελθόν το υλικό του Α’ εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση οι διδακτικές μονάδες και οι ώρες διδασκαλίας θα αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα που έχει επιλέξει.
Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό επιμόρφωσης 400 ωρών θα λαμβάνεται στην περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο εξάμηνα παρακολούθησης.
Η διδασκαλία αφορά σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω του e-learning του ΑΠΘ σε διάρκεια 9 μηνών. Οι σύγχρονες συνεδρίες γίνονται μέσω της πλατφόρμας zoom. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες διαβάζουν το αναρτημένο υλικό κάθε εβδομάδα (ppt, παιχνίδια, κουίζ, διαδραστικές ασκήσεις κλπ.) και απαντούν στις ασκήσεις (όπου αυτό προβλέπεται). Στη συνέχεια, παρακολουθούν μία δίωρη εξ αποστάσεως διδασκαλία στο τέλος κάθε εβδομάδας (Σάββατο ή Κυριακή, αλλά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μίας άλλης ημέρας εντός της εβδομάδας). Ακολουθεί αξιολόγηση η οποία συνίσταται σε ένα σύντομο διαδικτυακό τεστ στο τέλος κάθε μηνιαίας ενότητας.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Τμήμα Αρχαρίων
Α’ εξάμηνο
Νοέμβριος 2024: Εισαγωγικές δραστηριότητες-προφορά-προφορική παραγωγή και διάδραση-άρθρα
Δεκέμβριος 2024: Κλίση ρημάτων α΄ συζυγίας, σχηματισμός θηλυκού επιθέτου, πληθυντικός
Δεκέμβριος 2024: Λεξιλόγιο (ημέρες της εβδομάδας, μήνες, αριθμοί), παιγνιώδεις δραστηριότητες
Ιανουάριος 2025: Λεξιλόγιο (οικογένεια, χρώματα, αθλήματα), προφορική παραγωγή και διάδραση
Β’ εξάμηνο
Φεβρουάριος 2025: Γραπτή παραγωγή, λεξιλόγιο, επαναληπτικές δραστηριότητες
Μάρτιος 2025: Τα ρήματα της β΄ και γ΄ συζυγίας, γραπτή και προφορική διάδραση, ασκήσεις εμπέδωσης
Απρίλιος 2025: Λεξιλόγιο ελεύθερου χρόνου, προθέσεις, δραστηριότητες εμπέδωσης
Μάιος 2025: Γραπτή διάδραση, η ώρα, παιγνιώδεις δραστηριότητες
Ιούνιος 2025: Επανάληψη, δραστηριότητες εμπέδωσης, αξιολόγηση
Τμήμα Προχωρημένων
Α’ εξάμηνο
Νοέμβριος 2024: Εισαγωγικές δραστηριότητες, προφορική διάδραση, γραπτή παραγωγή
Δεκέμβριος 2024: Γραπτή παραγωγή και διάδραση, κλίση ρημάτων, ακολουθία χρόνων
Δεκέμβριος 2024: Παθητική σύνταξη, προφορική κατανόηση, δραστηριότητες εμπέδωσης
Ιανουάριος 2025: Προφορική διάδραση βάσει θεματικών ενοτήτων, λεξιλόγιο, δραστηριότητες εμπέδωσης
Β’ εξάμηνο
Φεβρουάριος 2025: Χρήση προσωπικών αντωνυμιών, δραστηριότητες εμπέδωσης
Μάρτιος 2025: Δραστηριότητες γραπτής και προφορικής διαμεσολάβησης
Απρίλιος 2025: Παραγωγή και σύνθεση λέξεων, γραπτή και προφορική διάδραση
Μάιος 2025: Προφορική κατανόηση, δραστηριότητες εμπέδωσης
Ιούνιος 2025: Επανάληψη, δραστηριότητες εμπέδωσης, αξιολόγηση
Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων:
Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Γενικής Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.
Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης για το κάθε εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης 400 ωρών και 13 ECTS θα λαμβάνεται στην περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο εξάμηνα παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Αθηνά Βαρσαμίδου στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:
Όνομα: Αθηνά Βαρσαμίδου
Τηλέφωνο: 6973590354
Ώρες επικοινωνίας: 19:00- 21:00
130 ευρώ/εξάμηνο, 260 ευρώ και για τα 2 εξάμηνα.
IBAN: GR9401722020005202057157381 – Τράπεζα Πειραιώς
Οι αιτήσεις για το Α’ εξάμηνο γίνονται δέκτες έως 31/12/2024.
Οι αιτήσεις για το Β’ εξάμηνο γίνονται δεκτές έως 31/1/2025.
Αίτηση ενηλίκων: https://kedivim.auth.gr/aitisi-gallika-enilikes
Αίτηση ανηλίκων: https://kedivim.auth.gr/aitisi-gallika-anilika
Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
Τηλέφωνα: +30 2310 99 67 -82, -88, -83, -81
E-mail: kedivim@auth.gr
Ανάπτυξη: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ