Search
Close this search box.

Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ) στην Κλινική Πράξη: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2024-10-12 - 2025-04-26 ( 86 ώρες )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Εξ αποστάσεως

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:

Βάσει εκπτωτικής πολιτικής

ECTS:
8
Δίδακτρα:
860€
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Ελένη Ι. Μπόντη
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
10-10-2024

Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ) στην Κλινική Πράξη: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

10-10-2024

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλo “Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ) στην Κλινική Πράξη: Διάγνωση και Αντιμετώπιση”, διάρκειας  86 διδακτικών ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας  zoom. Το πρόγραμμα παρέχει  8 ECTS.

    Το πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση και εξειδίκευση επιστημόνων ποικίλων ειδικοτήτων στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (ΝΑΔ) μέσα από το πρίσμα της Κλινικής Πράξης με έμφαση ειδικότερα στη Διάγνωση, τη Διεπιστημονική Προσέγγιση και τη Θεραπευτική Αντιμετώπιση των ΝΑΔ με έμφαση στις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές (ΕΜΔ) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχει ως κύριο στόχο να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στην πολυπαραγοντική φύση των ΝΑΔ και των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΕΕΑ) που τις συνοδεύουν (με έμφαση στις Ειδικές Διαταραχές Μάθησης), καθώς και στις βασικές αρχές καθορισμού, διάγνωσης και αντιμετώπισής τους μέσα από την κλινική πράξη και τη διεπιστημονική προσέγγιση. Δεδομένων των προβλημάτων που αφορούν τόσο στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση των νευροαναπτυξιακών, ψυχιατρικών και μαθησιακών διαταραχών όσο και στην κατάλληλη αντιμετώπισή τους στη χώρα μας (τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο), σε συνδυασμό με το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι στη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους εμπλέκονται πολλές ειδικότητες και ποικίλοι επιστημονικοί κλάδοι, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ορθή κατάρτιση και εκπαίδευση όλων των ατόμων που είναι πιθανό να εμπλακούν στη διαδικασία διάγνωσης και παρέμβασης σε αυτά τα άτομα.

    Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ελένη Ι. Μπόντη, Ειδική Παιδαγωγός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ, A’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου (email: bonti@auth.gr).

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

    Ελένη Μπόντη: Ειδική Παιδαγωγός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ., Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. ‘Παπαγεωργίου’

    Δρ. Αντώνης Θεοφυλίδης : Γνωστικός και κλινικός Νευροψυχολόγος ΠΕ Α΄ βαθμού ΕΣΥ -ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ- τ. Ακαδημαικός υπότροφος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Σοφία Βαβέτση: ΕΔΙΠ, Ειδική Παιδαγωγός, Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν.Θ. ‘Παπαγεωργίου’

    Χριστιάνα Κούνδουρου: Λέκτορας Ειδικής Αγωγής, Συντονίστρια Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Σχολή Επιστημών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις- Πάφος

    Δρ. Μαρία Σοφολόγη: Γνωστική ψυχολόγος- Μεταδιδάκτορας Παν Ιωαννίνων

    Ειρήνη Ζέρβα: Ειδική Παιδαγωγός, Λογοθεραπεύτρια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .

    Έναρξη προγράμματος: 12/10/2024

    Λήξη προγράμματος: 26/4/2025

    Διάρκεια: 84 διδακτικές ώρες

    Κόστος: 860 ευρώ

    Παρέχεται εκπτωτική πολιτική: ΝΑΙ

    Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ECTS:  ΝΑΙ/8

    Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 16/7/2024 έως  10/10/2024

  • Στόχος του προγράμματος

    Στόχος του προγράμματος είναι να εισάγει τους εκπαιδευόμενους στην πολυπαραγοντική φύση των ΝΑΔ και των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΕΕΑ) που τις συνοδεύουν (με έμφαση στις Ειδικές Διαταραχές Μάθησης), καθώς και στις βασικές αρχές καθορισμού, διάγνωσης και αντιμετώπισής τους μέσα από την κλινική πράξη και τη διεπιστημονική προσέγγιση.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά/εφήβους και ενήλικες με Νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Θα αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών γνώσεων και ανάλυσης για τις ΝΑΔ που θα τους επιτρέπει να κατανοούν το πεδίο εργασίας στις συγκεκριμένες διαταραχές και να εφαρμόζουν τοιχεία και διαδικασίες σε επαγγελματικό πεδίο. Επίσης θα έχουν την ικανότητα να  εφαρμόζουν ένα φάσμα τεχνικών και εξειδικευμένων πρακτικών για την αντιμετώπιση των ΝΑΔ.

  • Σε ποιους απευθύνεται

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους/ες Ιατρικής, Παιδαγωγικών τμημάτων, Ψυχολογίας, αλλά και σε όλους/ες  τους/τις αποφοίτους/ες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εξειδικευτούν στην Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση για άτομα με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές.

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: Απόφοιτοι/ες Ιατρικής, Παιδαγωγικών τμημάτων, Ψυχολογίας, αλλά και  όλοι/ες  οι αποφοίτοι/ες  Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να εξειδικευτούν στην Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση για άτομα με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές.

    Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται:

    • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
    • Κατοχή προσωπικού email
    • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Κατά τη διαδικασία επιλογής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ως  την συμπλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας  zoom. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ημέρα Σάββατο κατά τις απογευματινές ώρες.

  • Πρόγραμμα Σπουδών
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Το πρόγραμμα παρέχει πλήρες ψηφιακό υλικό από τους/τις διδάσκοντες/σες το οποίο περιλαμβάνει: Σημειώσεις, βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ΝΑΔ.

  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Α. Υποχρεώσεις Εκπαιδευομένων: 

    1. Η συμμετοχή στα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ συνεπάγεται την πλήρη αποδοχή του Οδηγού Σπουδών του προγράμματος και του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    2. Η παρουσία των επιμορφούμενων στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτική. Στα προγράμματα που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, όπως και σε αυτά που υλοποιούνται με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η φοίτηση είναι γενικώς υποχρεωτική και το όριο απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης. Η παρακολούθηση της ασύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μελέτης που έχει ορισθεί από κάθε πρόγραμμα.
    3.   Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:
    • το ποσοστό των απουσιών να μην υπερβαίνει το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης,
    • να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την προβλεπόμενη εξέταση,
    • να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων έως 28/2/2025

    Β. Δικαιώματα Εκπαιδευομένων: 

    1. Οι εκπαιδευόμενες/οι ενημερώνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ για κάθε είδους πληροφορία που άπτεται της λειτουργίας του Κέντρου.
    2. Οι εκπαιδευόμενες/οι υποστηρίζονται ηλεκτρονικά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας από τις/ τους εκπαιδεύτριες/τές, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίλυση αποριών και την παροχή διευκρινίσεων σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες του προγράμματος.
    3. Οι εκπαιδευόμενες/οι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν τη διακοπή παρακολούθησης του προγράμματος και την επιστροφή διδάκτρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.9 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.
    4. Οι εργασίες των εκπαιδευομένων προστατεύονται κατά τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Πιστοποιητικό

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό  Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα παροχής Βεβαίωσης Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον Δρ. Θεοφυλίδη Αντώνη στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

    Όνομα: Θεοφυλίδης Αντώνης

    Τηλέφωνο: 6978 802 810

    Ώρες επικοινωνίας: 09.00-14.00 και 17.00-20.00

    emailantonis109@yahoo.gr

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

/ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 860€ και καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ σε τρεις ισόποσες δόσεις:

290€ πριν την έναρξη

290€ έως 31/1/2025

και 280€ ως 10/3/2025

Σύμφωνα με απόφαση στην υπ.αρ. 89/6-6-24 Συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ:

Παρέχεται έκπτωση 20% στις τιμές των διδάκτρων στις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

  • Προσωπικό που εργάζεται στο ΑΠΘ και στα ΑΕΙ της ημεδαπής
  • Φοιτήτριες/τές (α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών) του ΑΠΘ και των ΑΕΙ της ημεδαπής
  • Άνεργες/οι
  • Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων
  • ΑμεΑ
  • Πολύτεκνες/οι ή μέλη πολύτεκνης οικογένειας
Μετάβαση στο περιεχόμενο